Διεθνής Τύπος: Όλα τα βλέμματα στραμμένα στη Μέση Ανατολή
Η ένταση συνεχίζει να κλιμακώνεται στη Μέση Ανατολή μετά την φονική επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Καθώς οι αναλυτές εξετάζουν τα κίνητρα πίσω από την κλιμάκωση της βίας της Χαμάς, διάφορες πτυχές των νέων εξελίξεων του συνεχιζόμενου πολέμου στη Μέση Ανατολή βρίσκουν αντίκτυπο στο διεθνή Τύπο.
Σύμφωνα με νέα δυτικά δημοσιεύματα η διεθνής κοινότητα είναι διχασμένη όσον αφορά το ποια είναι η καταλληλότερη αντίδραση στα όσα συμβαίνουν στην περιοχή, με την αριστερή
Καθώς ο διεθνής Τύπος εστιάζει στην κρίση της Μέσης Ανατολής, ισραηλινά, αραβικά και τουρκικά δημοσιεύματα ρίχνουν φως στο διαφορετικό τρόπο με τον οποίο, οι πλευρές προσεγγίζουν τα νέα δεδομένα στην περιοχή.
Ο δυτικός Τύπος για την κρίση στην Μέση Ανατολή
Σε άρθρο γνώμης με τίτλο «Η Χαμάς μιμείται τη φρίκη του ISIS. Αλλά το ISIS έχασε» που δημοσιεύτηκε στην Washington Post στις 17 Οκτωβρίου 2023, ο Max Boot θέτει υπό το μικροσκόπιο του την τρομακτική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, στην οποία δόθηκε το όνομα «Μαύρο Σάββατο». Σημειώνει ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις με πολλαπλά θύματα, που κάποτε ήταν σπάνιες, έχουν γίνει πλέον συχνό φαινόμενο μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Ο Boot παρακολουθεί την εξέλιξη της τρομοκρατίας, υπογραμμίζοντας σημαντικές επιθέσεις του παρελθόντος, και σημειώνει τη στροφή προς μια πιο ανεξέλεγκτη τρομοκρατία με ομάδες όπως η Αλ Κάιντα και το ISIS να προκαλούν μαζικές απώλειες ζωής. Οι ομάδες αυτές επιδίωξαν βίαιες επιθέσεις με μεγάλη προβολή, για να συγκεντρώσουν την προσοχή των μέσων ενημέρωσης, αλλά απέτυχαν να υλοποιήσουν τους μακροπρόθεσμους πολιτικούς τους στόχους. Η πρόσφατη επίθεση της Χαμάς μιμείται αυτή τη βιαιότητα, διακινδυνεύοντας την πρόκληση σημαντικών αρνητικών αντιδράσεων. Ο Boot υποδηλώνει ότι ενώ μια τέτοια τρομοκρατία μπορεί να επιτύχει βραχυπρόθεσμους στόχους και να ενσταλάξει φόβο, είναι τελικά αυτοκαταστροφική. Αναφέρει δε ως παραδείγματα τις στρατιωτικές αντιδράσεις που αποδυνάμωσαν την Αλ Κάιντα και κατέστρεψαν το χαλιφάτο του ISIS. Η υπερβολική βιαιότητα της Χαμάς, υποστηρίζει ο Boot, μπορεί να οδηγήσει στην εξάλειψή της, καθώς το Ισραήλ και οι δυτικές χώρες είναι έτοιμες να αντιδράσουν έντονα. Καταλήγει εν τέλει στο συμπέρασμα ότι η πολιτική αποτελεσματικότητα της τρομοκρατίας μειώνεται όσο κλιμακώνεται η βιαιότητά της.
Σε άρθρο γνώμης για τους Times που δημοσιεύτηκε στις 17 Οκτωβρίου 2023, ο Daniel Frankenstein υποστηρίζει ότι ένας αναλογικός πόλεμος είναι απαραίτητος για την επίτευξη ειρήνης στη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Στο άρθρο με τίτλο «Η μόνη ευκαιρία για ειρήνη είναι ένας αναλογικός πόλεμος: Ον ανθρωπιστές θα πρέπει να εύχονται μια γρήγορη ήττα της Χαμάς», ο Frankenstein απορρίπτει την ιδέα να χρησιμοποιεί κανείς τον αριθμό των νεκρών των δύο πλευρών ως δείκτη που αποδεικνύει την αναλογικότητα των επιθέσεων και τη χαρακτηρίζει ως μια ηθικά απαράδεκτη και αισχρή πρακτική. Τονίζει ότι η πραγματική αίσθηση της αναλογικότητας είναι ζωτικής σημασίας και αποτελεί τη βάση στην οποία θα πρέπει να αξιολογούνται οι ενέργειες του Ισραήλ συμπεριλαμβανομένης της αναγκαιότητας του στρατιωτικού στόχου και της πρόθεσης πίσω από τις απώλειες αμάχων. Όπως υποστηρίζει ο Frankenstein, η Χαμάς απέτυχε καθώς στόχευσε σκόπιμα αμάχους και δεν είχε έναν σαφή και λογικό στρατιωτικό στόχο. Από την άλλη μεριά η καταστροφή της ηγεσίας και της υποδομής της Χαμάς αποτελεί σύμφωνα με τον αρθρογράφο έναν δικαιολογημένο και αναλογικό στρατιωτικό στόχο για το Ισραήλ. Ο Frankenstein πιστεύει ότι μόνο μια αποφασιστική ήττα της Χαμάς θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την ειρήνη, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα εξέλειπε ένα σημαντικό εμπόδιο για τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις και για τους συμβιβασμούς που θα πρέπει να γίνουν. Μια τέτοια κατάσταση θα θύμιζε τις συνθήκες που επέτρεψαν την πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας του Όσλο στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Σε είδηση του France 24 που δημοσιεύθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2023, με τίτλο «Η γαλλική αριστερή συμμαχία στα πρόθυρα της κατάρρευσης λόγω της διαμάχης για τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή», επισημαίνεται ότι η αριστερή συμμαχία στη Γαλλία, που συσπειρώθηκε κατά του προέδρου Emmanuel Macron, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πιθανή διάσπαση λόγω διαφωνιών σχετικά με την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) αποφάσισε να «αναστείλει» τη συμμετοχή του στη συμμαχία NUPES, η οποία περιλαμβάνει την αριστερή ομάδα Ανυπότακτη Γαλλία (LFI), τους Πράσινους και τους Κομμουνιστές. Το PS κατηγόρησε το LFI ότι "υποδαυλίζει διαρκώς τη σύγκρουση", αφού ο Jean-Luc Melenchon, ο ηγέτης του LFI, και ο κύκλος του δεν χαρακτήρισαν την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ ως "τρομοκρατική" επίθεση. Η άρνηση του Melenchon να καταδικάσει τη Χαμάς έχει προκαλέσει σημαντικές ρήξεις, με αποτέλεσμα ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Olivier Faure να ισχυριστεί ότι ο Melenchon αποτελεί πλέον "εμπόδιο". Η συνοχή της συμμαχίας απειλείται περαιτέρω από την αποστασιοποίηση του Κομμουνιστικού Κόμματος, το οποίο ισχυρίζεται ότι το NUPES βρίσκεται σε «αδιέξοδο».
Ο Reinhard Müller, στο άρθρο του με τίτλο «Η Ευρώπη δεν είναι μέρος για χασάπηδες» που δημοσιεύθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2023 στη Frankfurter Allgemeine, εξετάζει τις επιπτώσεις της νέας τρομοκρατικής επίθεσης στις Βρυξέλλες. Ο Müller εκφράζει την ανησυχία του για το ότι ο δράστης της επίθεσης ζούσε στη χώρα παρά την απόρριψη της αίτησης ασύλου την οποία είχε υποβάλει. Σημειώνει ότι στο παρελθόν άτομα τα οποία εισήλθαν στην Ευρώπη αναζητώντας προστασία, αλλά αργότερα στράφηκαν στην τρομοκρατία έχουν επίσης εμπλακεί σε παρόμοια περιστατικά. Τα άτομα αυτά συχνά χάθηκαν από το ραντάρ των αρχών για διάφορους λόγους με τραγικά αποτελέσματα. Ο αρθρογράφος ελπίζει ότι η βάναυση επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ δεν θα υποκινήσει περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση μεταξύ των φανατικών μεταναστών στην Ευρώπη. Υπογραμμίζει ότι είναι απαραίτητο οι Ευρωπαίοι να έχουν τον έλεγχο του ποιος εισέρχεται στις χώρες τους, τονίζοντας την αναγκαιότητα αυστηρών μεταναστευτικών πολιτικών για την αποτροπή της εισόδου δυνητικών τρομοκρατών. Ο Müller διαβεβαιώνει ότι η Ευρώπη δεν είναι μέρος για «χασάπηδες» και τονίζει την ανάγκη να κρατηθούν αυτά τα άτομα μακριά έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια της ηπείρου. Το άρθρο υπονοεί μια άμεση σύνδεση μεταξύ της μεταναστευτικής πολιτικής και των προκλήσεων ασφαλείας που θέτει η τρομοκρατία, υποδηλώνοντας την ανάγκη αυστηρότερων ελέγχων για τον μετριασμό του κινδύνου μελλοντικών επιθέσεων.
Ο Τύπος της Μέσης Ανατολής
Στο άρθρο «Ο Νετανιάχου δεν θα καταφέρει να αποφύγει την κατηγορία» που δημοσιεύθηκε στην Haaretz (ημερομηνία πρόσβασης η 20η Οκτωβρίου), ο αρθρογράφος Sami Peretz επικρίνει τον χειρισμό του πρωθυπουργού του Ισραήλ στον πόλεμο κατά της Χαμάς. Ο Peretz υπογραμμίζει την ισχυρή υποστήριξη που έλαβε ο Νετανιάχου από τις Ηνωμένες Πολιτείες, επισημαίνοντας την αδυναμία του πρωθυπουργού να διεξάγει αποτελεσματικά τον πόλεμο και την τάση του να αποφεύγει να αναλαμβάνει την ευθύνη για τις αποτυχίες, και να ρίχνει τις κατηγορίες σε άλλους. Η παρουσία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και του προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ υπογραμμίζει την απροθυμία τους να εμπιστευτούν πλήρως τον Νετανιάχου και άλλους ισραηλινούς κυβερνητικούς θεσμούς. Ο αρθρογράφος κατηγορεί τον Νετανιάχου ότι θέτει ως προτεραιότητα την πολιτική του επιβίωση έναντι της αποτελεσματικής διαχείρισης της κρίσης. Επίσης, χαιρετίζει τους Benny Gantz και Gadi Eisenkot που προσχώρησαν στην κυβέρνηση για να υποστηρίξουν το IDF κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής εκστρατείας, εν μέσω της ανικανότητας της υφιστάμενης κυβέρνησης. Ο αρθρογράφος υπογραμμίζει τη σημασία του παράγοντα της ηθικής στα όσα συμβαίνουν και επιμένει ότι ο Νετανιάχου πρέπει να επικεντρωθεί αποκλειστικά στην πολεμική προσπάθεια, αποφεύγοντας την πολιτική και τις δημόσιες σχέσεις. Τέλος, ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι καμία μεταπολεμική ερευνητική επιτροπή δεν θα απαλλάξει τον Νετανιάχου από την ευθύνη του για την καταστροφή της ασφάλειας, και τον προτρέπει είτε να επικεντρωθεί εξ ολοκλήρου στην κρίση της ασφάλειας είτε να παραιτηθεί.
Στο άρθρο του με τίτλο «Αν επιθυμείτε ειρήνη, μετακινήστε τους εκτοπισμένους από τη Γάζα στη Νεγκέβ» που δημοσιεύθηκε στην αγγλική έκδοση της Al Ahram (ημερομηνία πρόσβασης στις 20 Οκτωβρίου), ο αρθρογράφος Abderahman Salaheldin προτείνει μια νέα προσέγγιση για την αντιμετώπιση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης που έχει οξυνθεί με το νέο πόλεμο στη Γάζα. Με το Ισραήλ να απειλεί με χερσαία εισβολή στη Γάζα για να εξοντώσει τη Χαμάς και να παροτρύνει ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους να κατευθυνθούν προς το νότο, ο Salaheldin συνιστά την αξιοποίηση του πολέμου ως ευκαιρία για να προωθηθούν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, στη βάση της διεθνώς υποστηριζόμενης ιδέας της ανταλλαγής εδαφών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Αντί να ωθήσει τους Παλαιστίνιους προς το νότο, κάτι που η Αίγυπτος αρνήθηκε να υποστηρίξει, ο Salaheldin συμβουλεύει το Ισραήλ να προσκαλέσει όσους αναζητούν καταφύγιο από τον πόλεμο να μετακινηθούν ανατολικά σε ένα τμήμα της ερήμου Νεγκέβ. Αυτή η αραιοκατοικημένη περιοχή που έχει λίγους ισραηλινούς οικισμούς θα μπορούσε να προσφέρει ένα προσωρινό καταφύγιο, ενώ παράλληλα θα έθετε τις βάσεις για νέες ειρηνευτικές συνομιλίες. Την ίδια στιγμή η Αίγυπτος θα αναλάμβανε την παραλαβή και μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω οδών που θα προσυμφωνηθούν με το Ισραήλ το οποίο θα έχει το δικαίωμα να διασφαλίζει ότι δεν θα μεταφέρονται όπλα. μαζί με τις ανθρωπιστικές προμήθειες. Ο Salaheldin βλέπει την ανάληψη πρωτοβουλίας εκ μέρους της Αιγύπτου ως καθοριστικής σημασίας για τη διευκόλυνση αυτών των προσωρινών ρυθμίσεων και τη προσέλκυση διεθνούς υποστήριξης για την ανανέωση των ειρηνευτικών διαλόγων.
Σε άρθρο με τίτλο «Η πολιτική του πολέμου και το Πρωτόκολλο του Αννίβα», που δημοσιεύτηκε στην Daily Sabah στις 17 Οκτωβρίου, ο Munir Dair περιγράφει τα επακόλουθα της επίθεσης της Χαμάς κατά του Ισραήλ. Το απροσδόκητο πλήγμα έθεσε την ιδέα περί αήττητου Ισραήλ σε αμφισβήτηση και αποκάλυψε τα τρωτά του σημεία. Το άρθρο υπογραμμίζει την εξάρτηση του Ισραήλ από τη στρατιωτική ισχύ και κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη συνεχή υποστήριξη που λαμβάνει από τις ΗΠΑ και άλλα δυτικά έθνη. Ο Dair φέρει την άποψη ότι οι μελλοντικές συγκρούσεις που θα αντιμετωπίσει το Ισραήλ δεν θα είναι με τα αραβικά καθεστώτα που σε κάθε περίπτωση θα μπορούσαν να ηττηθούν εύκολα, αλλά με τον αραβικό λαό, μια δύναμη που είναι αδύνατο να κατακτηθεί. Το άρθρο θίγει επίσης τις επιπτώσεις της χρήσης του αμφιλεγόμενου Πρωτοκόλλου του Αννίβα από το Ισραήλ. Πρόκειται για μια στρατιωτική οδηγία που δίνει εντολή στις ισραηλινές δυνάμεις να σκοτώνουν τους αιχμάλωτους έτσι ώστε να αποφεύγονται οι διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή αιχμαλώτων. Η επανενεργοποίηση αυτού του πρωτοκόλλου η οποία θεωρείται ως μια απελπισμένη κίνηση υπογραμμίζει την μεταβαλλόμενη δυναμική της σύγκρουσης.
Ο ασιατικός Τύπος
Ο Chie Azaki, σε ανάλυση με τίτλο «Τι ώθησε τη Χαμάς να εξαπολύσει την πιο τολμηρή της επίθεση;» που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα The Japan Times στις 18 Οκτωβρίου, αναλύει τους βαθύτερους λόγους πίσω από τις επιθετικές ενέργειες της Χαμάς κατά του Ισραήλ. Η Χαμάς ιδρύθηκε το 1987 και κυριαρχεί στη Γάζα από το 2007, ενώ έχει σημαντική παρουσία στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Η οργάνωση χρηματοδοτεί νεαρούς άνδρες που είναι προσηλωμένοι στη βίαιη αντίσταση κατά της ισραηλινής κατοχής. Στις 7 Οκτωβρίου, η Χαμάς ξεκίνησε μια επιχείρηση μεγάλης κλίμακας κατά του Ισραήλ, σηματοδοτώντας την έναρξη της πιο σημαντικής επιθετικής της ενέργεια μέχρι σήμερα. Ο αρθρογράφος αποδίδει την πρόσφατη κλιμάκωση της δράσης της Χαμάς σε διάφορους παράγοντες. Ιστορικά, η ασύμμετρη δομή εξουσίας και η κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ έχουν τροφοδοτήσει τη δυσαρέσκεια και την επιθετικότητα της οργάνωσης. Επίσης, το παλαιστινιακό, το οποίο στο παρελθόν αποτελούσε σημαντικό ζήτημα για όλους τις περιφερειακές αλλά και τις διεθνείς δυνάμεις, έχει χάσει πλέον τη βαρύτητά του. Η Αραβική Άνοιξη και οι αλλαγές στο γεωπολιτικό τοπίο έχουν δει τους Άραβες ηγέτες να δίνουν προτεραιότητα στα εθνικά συμφέροντα έναντι του παλαιστινιακού ζητήματος, γεγονός που μαζί με την υποστήριξη της κυβέρνησης Τράμπ είχε οδηγήσει στην εξομάλυνση των δεσμών τους με το Ισραήλ. Παράλληλα, η Χαμάς, η οποία βρίσκεται σε αποκλεισμό τόσο από την Παλαιστινιακή Αρχή όσο και από τη διεθνή κοινότητα μετά την εκλογική της νίκη το 2006, θεωρεί ότι μόνο μέσω της επιθετικής της στάσης θα διασφαλίσει την ύπαρξη των Παλαιστινίων και την ικανοποίηση των προσδοκιών τους στην περίπτωση μια περιφερειακής ειρηνευτικής προσπάθειας. Τέλος, το πολιτικό αδιέξοδο, που χαρακτηρίζεται από την αναβολή των εκλογών και τη συνεχιζόμενη διαμάχη με τη Φατάχ, τροφοδοτεί τις ενέργειες της Χαμάς. Η οργάνωση στοχεύει να αξιοποιήσει την κρίση για να ενισχύσει την επιρροή της στην παλαιστινιακή πολιτική σκηνή, εν αναμονή της αυξανόμενης πίεση ςγια νέες εκλογές.
Η παγκόσμια κοινότητα ανησυχεί βαθιά για την πιθανή ανθρωπιστική καταστροφή που εκτυλίσσεται στη Λωρίδα της Γάζας εν μέσω κλιμακούμενης κρίσης, όπως περιγράφεται στο κύριο άρθρο «Η συναίνεση για την αποφυγή της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Γάζα πρέπει επειγόντως να γίνει πράξη» της Global Times (ημερομηνία πρόσβασης η 20η Οκτωβρίου). Παρά την αναβολή της «εντολής εκκένωσης» του Ισραήλ, η στρατιωτική προετοιμασία της χώρας για χερσαίες επιθέσεις συνεχίζεται. Ένα εκατομμύριο άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν εκτοπιστεί εντός της Γάζας, με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα να έχει εξαντλήσει τα αποθέματά του και μια σοβαρή κρίση νερού να βρίσκεται σε εξέλιξη. Η σύγκρουση προκαλεί παγκόσμιο διχασμό και χάος, υποκινώντας αντιπαραθέσεις σε κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια και μαζικές διαμαρτυρίες στη Μέση Ανατολή, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και την Ευρώπη. Το Παλαιστινιακό ζήτημα, μια πληγή στην ανθρώπινη συνείδηση, αναδεικνύει πολύπλοκες σχέσεις και προκαλεί την ηθική της ανθρωπότητας. Το άμεσο καθήκον της διεθνούς κοινότητας είναι να αποτρέψει μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και τις περαιτέρω απώλειες μεταξύ αθώων πολιτών - μια άποψη που συμμερίζονται τα περισσότερα μεγάλα έθνη. Ωστόσο, η έλλειψη μιας ισχυρής διεθνούς δύναμης για την προώθηση της κατάπαυσης του πυρός και τον τερματισμό του πολέμου απαιτεί συλλογικές προσπάθειες, ιδίως από τις μεγάλες δυνάμεις με σημαντική διεθνή επιρροή. Η Κίνα έχει επικοινωνήσει με διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, τονίζοντας την ανάγκη για ειρήνη, δικαιοσύνη και τήρηση του διεθνούς δικαίου και της ανθρώπινης συνείδησης για τον μετριασμό της κρίσης και τη διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας.
Ο ρωσικός και ουκρανικός Τύπος
Σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύτηκε με τον τίτλο «Ένα όραμα», στις 19 Οκτωβρίου στην «Izvestia», ο Oleg Karpovich γράφει ότι η συμμετοχή του Βλαντιμίρ Πούτιν στο φόρουμ «Μία Ζώνη - Ένας Δρόμος» υπογράμμισε την αναποτελεσματικότητα των δυτικών προσπαθειών απομόνωσης της Μόσχας. Παρά τις διάφορες στρατηγικές που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένης της αξιοποίησης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και της άσκησης πίεσης στα έθνη του Παγκόσμιου Νότου, η θέση της Ρωσίας μεταξύ των ηγετικών δυνάμεων έχει ενισχυθεί. Η εκτεταμένη κάλυψη από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης σηματοδοτεί την αυξανόμενη συνειδητοποίηση της αυτοπροκαλούμενης ζημίας που προκαλούν οι συνεχιζόμενες αντιπαραθέσεις με τη Ρωσία. Η Μόσχα όχι μόνο χειραφετήθηκε από τη δυτική επιρροή, αλλά καλλιέργησε παράλληλα σημαντικές σχέσεις με μεγάλες δυνάμεις της Ανατολής και του Νότου. Το φόρουμ, πνευματικό τέκνο της κινεζικής ηγεσίας, ανέδειξε μια παγκόσμια στροφή προς τις ιδέες που επικεντρώνονται στην αρμονική συνύπαρξη και τα αμοιβαία οφέλη, σε αντίθεση με τους επιβεβλημένους κανόνες και το ενορχηστρωμένο χάος. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, το αναδυόμενο τοπίο των διεθνών σχέσεων, που χαρακτηρίζεται από συλλογικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων, ενισχύεται και διαμορφώνεται σταδιακά από πρωτοβουλίες όπως η «Μεγάλη Ευρασιατική Εταιρική Σχέση» της Ρωσίας, γεγονός που αποδεικνύεται από τον ενισχυμένο ρόλο των BRICS, του SCO, του OPEC+, της ASEAN και της μη δυτικής επιρροής στην G20.
Σε είδηση με τίτλο «Ο Λαβρόφ λέει ότι η Βόρεια Κορέα θα βοηθήσει τη Μόσχα να κερδίσει» που δημοσιεύτηκε στις 19 Οκτωβρίου στην Kyiv Independent γράφτηκε ότι στις 18 Οκτωβρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας μετά τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, αναφέρθηκε στο «μεγάλο λάθος» των ΗΠΑ να παράσχουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS στην Ουκρανία στο Φόρουμ Belt and Road της Κίνας. Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι παρείχαν περίπου 20 ATACMS στην Ουκρανία γεγονός που κρατήθηκε μυστικό για την αποφυγή πιθανών επιθέσεων κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους αλλά και για τον αιφνιδιασμό των ρωσικών δυνάμεων. Παρά τις σημαντικές ζημιές που προκλήθηκαν στις ρωσικές δυνάμεις, ο Πούτιν εξακολουθεί να είναι βέβαιος ότι οι πύραυλοι δεν μπορούν να αλλάξουν ριζικά την κατάσταση στο πεδίο της μάχης και προειδοποίησε για την ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή των ΗΠΑ στη σύγκρουση. Η εισαγωγή των ATACMS αναμένεται να αναγκάσει τις ρωσικές δυνάμεις να επανεξετάσουν τις στρατηγικές τους σχετικά με τις αποθήκες πυρομαχικών στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τη Βόρεια Κορέα για τη σταθερή υποστήριξή της κατά της Ουκρανίας και την αναγνώριση της παράνομης προσάρτησης των ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία. Εν τω μεταξύ, τα πυραυλικά πλήγματα στη Ζαπορίζια και το Ντνίπρο εντάθηκαν, με αποτέλεσμα να υπάρξουν θύματα και τραυματίες, αναδεικνύοντας τη σοβαρότητα της συνεχιζόμενης σύγκρουσης.
Διαβάστε επίσης: Το Ισραήλ λέει ότι έπληξε κατά λάθος αιγυπτιακή θέση κοντά στα σύνορα της Γάζα
Πηγή: ΚΥΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θλίψη για την απώλεια μιας σημαντικής γυναίκας και δικηγόρου από τα Χανιά – Την αποχαιρετά η Σέβη Βολουδάκη (φωτο)
- Χυμός λεμόνι: 9 προβλήματα υγείας που μπορεί να θεραπεύσει και ελάχιστοι γνωρίζουν
- Τίτλοι τέλους σε δηλώσεις ΦΠΑ – φόρου εισοδήματος
- Φράνσις Αντετοκούνμπο: “Μεγάλωσα μακριά από τα αδέρφια και τους γονείς μου” – H σχέση του με τον Γιάννη
- Ιόνια Οδός: Κλειστή και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας στο ύψος των Αγ. Αναργύρων απο φωτιά σε φορτηγό
- Αιγυπτιακό φυλάκιο χτυπήθηκε από «λάθος» του ισραηλινού στρατού
- Κρήτη: Πήγαν να ανάψουν το τζάκι και έγινε έκρηξη – Στο νοσοκομείο τρεις Ισραηλινοί
- «Θέλει πίσω τον Παπαγιάννη ο Γιαννακόπουλος» – Ο όρος στο συμβόλαιο για να φύγει
- Μάτια: Το φρούτο που τα διατηρεί υγιή και λειτουργικά
- Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Το κανάλι που δείχνει live τον αγώνα της Super League
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Διεθνής Τύπος: Όλα τα βλέμματα στραμμένα στη Μέση Ανατολή
- Washington Post:Ποια είναι τα αιματηρά σχέδια της Χαμάς και οι δυνατότητες της
- Μπαχτσελί:Αν δεν επιτευχθεί εκεχειρία στη Γάζα σε 24 ώρες, να δράσει η Τουρκία
- Το Ισραήλ λέει ότι έπληξε κατά λάθος αιγυπτιακή θέση κοντά στα σύνορα της Γάζα
- «Αν η Χεζμπολάχ εισέλθει πλήρως στον πόλεμο της Γάζας θα φέρει την καταστροφή»
- «Δώρον άδωρον» χαρακτήρισε το νέο πακέτο στήριξης η Ένωση Καταναλωτών
- Μπλίνκεν: Οι οργανώσεις που υποστηρίζει το Ιράν αποτελούν κίνδυνο
- Εκδήλωση για στήριξη παιδιών με διαβήτη πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο
- ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια ανάμεσα σε οπαδούς της Ανόρθωσης και την Αστυνομία
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Διεθνής Τύπος: Όλα τα βλέμματα στραμμένα στη Μέση Ανατολή
- Το Ισραήλ λέει ότι έπληξε κατά λάθος αιγυπτιακή θέση κοντά στα σύνορα της Γάζα
- ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια ανάμεσα σε οπαδούς της Ανόρθωσης και την Αστυνομία
- Μπαχτσελί:Αν δεν επιτευχθεί εκεχειρία στη Γάζα σε 24 ώρες, να δράσει η Τουρκία
- Washington Post:Ποια είναι τα αιματηρά σχέδια της Χαμάς και οι δυνατότητες της
- «Αν η Χεζμπολάχ εισέλθει πλήρως στον πόλεμο της Γάζας θα φέρει την καταστροφή»
- Μπλίνκεν: Οι οργανώσεις που υποστηρίζει το Ιράν αποτελούν κίνδυνο
- Εκδήλωση για στήριξη παιδιών με διαβήτη πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο
- «Δώρον άδωρον» χαρακτήρισε το νέο πακέτο στήριξης η Ένωση Καταναλωτών
- Τη σημασία του Φεστιβάλ Πεδουλά για την προβολή της παράδοσης, εξήρε η ΥΠΑΝ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ναταλία Γερμανού: "Με φλερτάρουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και πικάντικα και χυδαία και ακραία μηνύματα δέχομαι"
- Πιέσεις ΗΠΑ στο Ισραήλ να μην εισβάλλει, αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι
- Ουρές χιλιομέτρων στον Κηφισό λόγω δύο τροχαίων
- CNN: Οι ΗΠΑ πίεσαν το Ισραήλ να καθυστερήσει την εισβολή στη Γάζα για να απελευθερωθούν οι όμηροι
- Ο ισραηλινός στρατός χτύπησε κατά λάθος αιγυπτιακή θέση - «Λυπούμαστε για το περιστατικό»
- Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός (1-1 ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΠΗ): LIVE το ντέρμπι «αιωνίων»
- Φωτιά σε φορτηγό – Κλειστή και στα δύο ρεύματα η Ιόνια Οδός
- Τεράστιο μποτιλιάρισμα στον Κηφισό μετά από διαδοχικά τροχαία στο ύψος της Λένορμαν
- Ισραήλ: Ο στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε «κατά λάθος» αιγυπτιακή θέση
- Κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αμφιλοχίας για Πυρκαγιά σε αποθήκη στο Αρχοντοχώρι