Δικαιοσύνη ζήτησαν οι 46 υποψήφιοι αστυνομικοί από την Επιτροπή Νομικών

Δικαιοσύνη και μια δεύτερη ευκαιρία ζήτησαν την Παρασκευή στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής 46 υποψήφιοι αστυνομικοί, οι οποίοι, ενώ πέτυχαν στο πρώτο ψυχομετρικό τεστ στο οποίο υποβλήθηκαν και το οποίο ακυρώθηκε, επειδή "έπεσε" στο δικαστήριο, κόπηκαν σε ένα δεύτερο στο οποίο υποβλήθηκαν έξι μήνες μετά. Η Επιτροπή Νομικών κάλεσε τις αρμόδιες αρχές να επανέλθουν σε δεκαπέντε μέρες για να εισηγηθούν τελική λύση

στο πρόβλημα.

Διαβάστε ακόμη: Παραμένουν οι ενστάσεις για τους συμβασιούχους αστυνομικούς στη πράσινη γραμμή

Εκπρόσωπος των 46 κατήγγειλε στην Επιτροπή ότι στη δεύτερη εξέταση είχε σταλεί μέιλ στους υποψηφίους χωρίς να λέει τι θα περιλαμβάνει η εξέταση, ενώ παρουσιάστηκαν πολλά κενά στην εξέταση. Οι εξεταζόμενοι, όπως είπε, δέχθηκαν ειρωνείες από επιτηρητή του εξεταστικού κέντρου όταν παρακάθησαν στις εξετάσεις.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, δήλωσε μετά το πέρας της Επιτροπής ότι προσπάθησαν να βρουν λύσεις και ότι η Νομική Υπηρεσία τους είπε ότι δεν υπάρχει νομική λύση. Είπε ακόμα ότι το όριο για να παρακαθήσει κάποιος στην εξέταση είναι τα 35 έτη και ζήτησε να επεκταθεί στα 38 για να μην αδικηθεί κανένας που θέλει να παρακαθήσει στις εξετάσεις που θα προκηρύξει άμεσα το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει και μια δευτεροβάθμια κατάσταση πραγμάτων, ώστε να μην είναι θέσφατο το αποτέλεσμα της πολύπλοκης εξέταση της εταιρείας που έχει οριστεί να κάνει τα ψυχομετρικά τεστ και όπως φαίνεται από τις μαρτυρίες που ακούστηκαν από την Επιτροπή, αποδεικνύεται ότι η δεύτερη διαδικασία ήταν περίπλοκη, αντί να είναι πιο απλή από την στιγμή που η πρώτη διαδικασία ακυρώθηκε.

Πρόσθεσε ότι από τα 46 άτομα που έχουν απορριφθεί, ένας είναι εγκληματολόγος με μεταπτυχιακό και διατριβή, και διερωτήθηκε τι είδους ψυχομετρικά τεστ κάνει η εταιρεία, για την οποία ακούστηκαν και σοβαρότατες καταγγελίες σε σχέση με την συμπεριφορά υπαλλήλων προς τους υποψηφίους. Είπε, ακόμα, ότι ζήτησε από τον αρχηγό της Αστυνομίας να μελετήσει το θέμα κι αν υπήρξε κάτι ανάλογο να μην ανατεθεί ξανά στην εταιρεία το συγκεκριμένο εγχείρημα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης έκανε λόγο για φιάσκο, σημειώνοντας ότι ενός λάθους μύρια έπονται, αναφερόμενος στο λάθος που δημιουργήθηκε από την πρώτη διαδικασία η οποία και "έπεσε" στο δικαστήριο. «Μπροστά μας», ανέφερε, «έχουμε μια εξόφθαλμη αδικία» για 46 παιδιά τα οποία στερήθηκαν πολλά μετά από κόπους, οικονομικά βάρη, θυσίες των οικογενειών τους, ενώ κάποιοι παράτησαν τις δουλειές τους και κάποιοι έχουν πτυχία και μεταπτυχιακά και διδακτορικά.

Είπε, παράλληλα, ότι συγκεκριμένοι υποψήφιοι έχουν συμπληρώσει πλέον το όριο ηλικίας και δεν μπορούν να παρακαθήσουν ξανά σε εξετάσεις, στερούμενοι το μέλλον τους στην Αστυνομία το οποίο δικαίως θεωρούν ότι έχουν με το που πέρασαν την πρώτη φορά στις εξετάσεις. Πρόσθεσε ότι βρίσκονται στην διάθεση όλων για να βρεθεί μια λύση μέσα στα νομικά πλαίσια που επιτρέπονται.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου είπε ότι ζήτησαν να βρεθεί μια λύση ώστε να αποκατασταθεί αυτή η αδικία. Μπροστά στις τεράστιες ελλείψεις, όπως ανέφερε, που υπάρχουν στο αστυνομικό σώμα, υπάρχουν 46 άτομα που θέλουν να ενταχθούν στα σώματα ασφαλείας, έχοντας περάσει τις σχετικές εξετάσεις και αντιμετωπίζουν μια τεράστια αδικία, που πιθανόν να οδηγήσει σε επικίνδυνες καταστάσεις για το μέλλον όλων των προσλήψεων.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία Δημοκρατών Δυνάμεων Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για δικαίωση αυτών των 46 νέων πτυχιούχων, νομικών, εγκληματολόγων κ.α. οι οποίο εδώ και δύο χρόνια αγωνίζονται με τεράστια έξοδα και προσπάθεια για να μπουν στα σώματα ασφαλείας. Έστειλε το μήνυμα στις αρμόδιες αρχές ότι οφείλουν να βρουν τους νομικούς τρόπους ώστε αυτοί οι 46 υποψήφιοι να μπορέσουν να πάνε στην τελική διαδικασία των αθλητικών εξετάσεων για να μπουν, αν επιτύχουν, στην σχολή της αστυνομίας. Πρόσθεσε ότι δεν δέχονται να ακούνε ότι δεν υπάρχει λύση και κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εγκύψει στο θέμα για να βρεθεί η λύση για δικαίωσή τους.

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, είπε ότι όσον αφορά τους 46 υποψηφίους αστυνομικούς θα μελετήσουν τις εισηγήσεις και θα επανέλθουν, προσθέτοντας ότι δεν έχει οτιδήποτε κατά νου ώστε οι αποτυχόντες να θεωρηθούν επιτυχόντες. Όσον αφορά την εταιρεία που διενεργεί τα ψυχομετρικά τεστ, ανέφερε ότι δεν τους έχει υποβληθεί οποιοδήποτε παράπονο για στάση ή συμπεριφορά μελών της εταιρείας.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου, Κυριάκος Χαραλάμπους, κάλεσε την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς να εξεύρουν λύσεις, ώστε οι υποψήφιοι να περάσουν στο επόμενο στάδιο των αθλητικών δοκιμασιών.

Ο Πρόεδρος Κλάδου Αστυνομικών "Ισότητα", Νίκος Λοϊζίδης, ανέφερε ότι αν δεν βρεθεί άμεσα λύση με τους 46 υποψηφίους, «θα έχουμε την δικαίωση τους στο προσεχές μέλλον, στο Διοικητικό Δικαστήριο και την ίδια επαναλαμβανόμενη ακύρωση προσλήψεων για το 2022». Είπε ότι θα πρέπει να τερματιστούν τα ψυχομετρικά τεστ από ιδιωτική εταιρεία, γιατί προσλαμβάνονται άνθρωποι με γενικό λυκείου 14/20 και μένουν έξω εγκληματολόγοι με πτυχία πανεπιστημίων.

Ο δικηγόρος των 40 εκ των 46 υποψηφίων, Γεώργιος Καραπατάκης, είπε ότι δεν δέχονται σε καμιά περίπτωση σε ένα κράτος δικαίου να διαπιστώνεται μια αδικία που έγινε εις βάρος 46 ατόμων και να λένε ότι πράγματι αδικήθηκαν αλλά δεν υπάρχει λύση. Εξέφρασε την θέση ότι υπάρχει λύση, φτάνει να υπάρχει κι η ανάλογη βούληση. Είπε ότι την ερχόμενη Τετάρτη στις 10.30 θα κάνουν νέα εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και θα ζητήσουν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει στο ζήτημα, γιατί, όπως είπε, υπάρχει κατάφωρη παραβίαση της συνταγματικής αρχής της ίσης μεταχείρισης.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δικαιοσύνη, Επιτροπή Νομικών,dikaiosyni, epitropi nomikon