Δικαστήριο Χάγης: Γνωμοδοτεί για νομιμότητα Βρετανικών Βάσεων

Ξεκίνησε σήμερα η εκδίκαση μιας άκρως ενδιαφέρουσας διαδικασίας, ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, το οποίο καλείται να γνωμοδοτήσει κατά πόσο είναι νόμιμο, με βάσει το διεθνές δίκαιο, η Βρετανία να συνεχίζει να κατέχει έδαφος χωρών που αποτελούσαν πρώην αποικίες της.

Την προσφυγή καταχώρισε το νησί Μαυρίκιος, δια μέσου των Ηνωμένων Εθνών.Κατά τη διαδικασία, που αναμένεται να διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη, θ' αγορεύσουν συνολικά 22 χώρες. Μεταξύ αυτών και η Κύπρος,

της οποίας η 40λεπτη κατάθεση, σύμφωνα με έγκυρη πληροφόρηση του ΣΙΓΜΑ, θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη, στις 17:30 το απόγευμα (18:30 ώρα Κύπρου).

Η χώρα μας θα εκπροσωπηθεί από ομάδα έγκριτων νομικών, που αποτελείται, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο σταθμός μας, από τους δικηγόρο Πόλυ Πολυβίου, την Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Μαίρη Άνν Σταυρινίδου, με επικεφαλής τον Γενικό Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη. Την κυπριακή αποστολή συμπληρώνει ο σύμβουλος Vaughan Lowe, ο οποίος δεν θα παραστεί, την Τρίτη, λόγω ασθενείας.

Με τα θέματα αρχής που εγείρονται, η Κυπριακή Δημοκρατία, για πρώτη φορά μετά την ανεξαρτησία της, αμφισβητεί τη νομιμότητα των Βρετανικών Βάσεων στο νησί. Ενδεικτική η δήλωση Κώστα Κληρίδη στο ΣΙΓΜΑ.

"Η βασική θέση της Κυπριακής Δημοκρατία είναι ότι παραβιάζεται το Διεθνές Δίκαιο και το δικαίωμα αυτοδιάθεσης, εκεί όπου καθίσταται ανεξάρτητο ένα κράτος, αλλά η αποικιακή δύναμη κρατεί ένα μέρος για βάσεις ή για άλλο σκοπό», ανέφερε ο Κώστας Κληρίδης.

Σύμφωνα με έγκυρη πληροφόρηση, η Κυπριακή Δημοκρατία θα παρουσιάσει ενώπιον του δικαστηρίου, επιχειρήματα με αρχές του Διεθνούς Δικαίου, των Ηνωμένων Εθνών και αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων.

Για τη διαμόρφωση της θέσης της Κύπρου, όπως μετέδωσε πρώτο το ΣΙΓΜΑ στις 31 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκαν, τους τελευταίες μήνες, αλλεπάλληλες συσκέψεις στη Νομική Υπηρεσία, με τη συμμετοχή λειτουργών του Υπουργείου Εξωτερικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα