Δίκη Al Jazeera: Επιχειρήματα για προδικαστικές-Κατηγορίες κατά της πολιτείας

Με επιχειρηματολογία υπέρ των προδικαστικών ενστάσεων και βαρύτατους χαρακτηρισμούς εναντίον της κυπριακής έννομης τάξης συνεχίσθηκε ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας η πολύκροτη δίκη Αλ Τζαζίρα.

Η Κατηγορούσα Αρχή, στην παρουσία του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη, έθεσε το επιχείρημα ότι οι προδικαστικές ενστάσεις των δικηγόρων των Συλλούρη, Τζιοβάννη και Αντωνίου μπορούν να εγερθούν και μετά την απάντηση στις κατηγορίες.

Ο δικηγόρος του Δημήτρη Συλλούρη, Κρις Τριανταφυλλίδης, διαφώνησε με τη θέση της Κατηγορούσας Αρχής, τονίζοντας πως η ένσταση για κατάχρηση της

διαδικασίας μπορεί να εγερθεί προδικαστικά.

Διαβάστε ακόμη: Δίκη Al Jazzera: Εγέρθηκαν ζητήματα κατάχρησης διαδικασίας-Ζητήθηκε αναστολή

«Το ίδιο το κράτος, δια της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ενέκρινε την έκδοση των διαβατηρίων. Στις δύο κατηγορίες υπήρχε θετική ψήφος του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης και νυν Γενικού Εισαγγελέα και για τις τρεις κατηγορίες, η θετική ψήφος του τότε Υπουργού Άμυνας και νυν Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα», ανέφερε ο κ. Τριανταφυλλίδης.

Θέμα αναστολής της διαδικασίας για τους Τζιοβάννη και Αντωνίου έθεσε ο δικηγόρος τους Γιώργος Παπαϊωάννου, με τον ισχυρισμό ότι οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν στερούνται νομικού ερείσματος.

Μάλιστα, εξαπέλυσε πυρά εναντίον της πολιτείας. «Το κατηγορητήριο στηρίζεται σε ανύπαρκτες νομοθετικές διατάξεις. Έχουμε την κυπριακή πολιτεία να μην έχει ανταποκριθεί στην ελάχιστη, στοιχειώδη και νομική υποχρέωση να θεσπίσει νομοθεσία, στη βάση των κατευθυντήριων αρχών της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Ποινικοποίηση της Διαφθοράς. Απ' ό,τι κατέδειξε η έρευνά μας, η Κύπρος από όλες τις χώρες που προσυπέγραψαν την Σύμβαση, ενήργησε με αυτό τον τρόπο, ο οποίος δεν παράγει δίκαιο».

Η Κατηγορούσα Αρχή ζήτησε χρόνο για να εξετάσει τα ζητήματα που ηγέρθησαν και το Δικαστήριο να επαναορίζει την υπόθεση για τις 13 Φεβρουαρίου, όπως φάνηκε και από την προηγούμενη δικάσιμο.

Επισημαίνεται πως με μη παραδοχή απάντησε ο έτερος κατηγορούμενος, Ανδρέας Πιττάτζης, σε προηγούμενη δικάσιμο.

Δείτε το ρεπορτάζ:

Keywords
Τυχαία Θέματα