Δίκη Έφης Ηροδότου: «Καμία βλάβη στα φώτα τροχαίας»

Με δύο μάρτυρες συνεχίστηκε η δίκη της Έφης Ηροδότου

Με την εξέταση και αντεξέταση ακόμα δύο μαρτύρων κατηγορίας συνεχίστηκε σήμερα στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας η εκδίκαση της υπόθεσης της Έφης Ηροδότου, σε σχέση με το θανατηφόρο τροχαίο, στο οποίο έχασε τη ζωή του ο 17χρονος Αιμίλιος Ιωάννου, στις 27 Δεκεμβρίου του 2007, στη Λεμεσό.

Η 30χρονη σήμερα Έφη Ηροδότου είναι αντιμέτωπη με τα αδικήματα της πρόκλησης θανάτου, λόγω έλλειψης οφειλόμενης προσοχής από επικίνδυνη πράξη και της μη συμμόρφωσης σε σηματοδότη τροχαίας.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, η εκπρόσωπος της

Νομικής Υπηρεσίας, Αντιγόνη Μιχαήλ, εξέτασε τον μάρτυρα Θεόδωρο Θεοδώρου, ο οποίος εργάζεται ως Τεχνικός Φώτων Τροχαίας στο Δήμο Λεμεσού.

Ο κ. Θεοδώρου εξήγησε στο δικαστήριο τον τρόπο, με τον οποίον γίνεται η συντήρηση, αλλά και η λειτουργία των φώτων τροχαίας στο Δήμο Λεμεσού, ενώ σημείωσε ότι την ευθύνη για τη συντήρηση των φαναριών, καθώς και τις επιδιορθώσεις βλαβών της επιμελείται αποκλειστικά ο Δήμος.

Σε ό,τι αφορά τους χρόνους λειτουργίας των φαναριών, ο κ. Θεοδώρου εξήγησε πως γι` αυτό είναι υπεύθυνο το Τμήμα Δημοσίων Έργων, το οποίο προκαθορίζει τους χρόνους μεταξύ πράσινου, κόκκινου και πορτοκαλί.

Κληθείς από την κατηγορούσα Αρχή να πει στο δικαστήριο αν τη νύχτα του δυστυχήματος, δηλαδή στις 27/12/2007, τα φώτα τροχαίας στη διασταύρωση Σπύρου Κυπριανού με Γρηγόρη Αυξεντίου στη Λεμεσό λειτουργούσαν κανονικά, ο μάρτυρας επικαλέστηκε το ημερήσιο πρόγραμμα εκείνης της ημέρας, λέγοντας ότι τη συγκεκριμένη μέρα δεν υπήρχε βλάβη στα φανάρια της συγκεκριμένης διασταύρωσης.

Όπως εξήγησε ο κ. Θεοδώρου, το τμήμα του ακολουθεί καθημερινώς ένα συγκεκριμένο δρομολόγιο, ώστε να εντοπιστούν τυχόν βλάβες σε φανάρια τροχαίας, στην περίπτωση πάντα που δεν ειδοποιηθούν είτε από την Αστυνομία είτε από διερχόμενους οδηγούς.

“Το δρομολόγιο που ακολουθούμε εδώ και χρόνια είναι συγκεκριμένο και παρακολουθούμε τη λειτουργία των φώτων. Στις 27 Δεκεμβρίου του 2007 εντοπίσαμε μια καμένη λάμπα στα φώτα της επόμενης διασταύρωσης και την αλλάξαμε. Αν υπήρχε οποιαδήποτε βλάβη στα φώτα της διασταύρωσης Σπύρου Κυπριανού με Γρηγόρη Αυξεντίου θα την εντοπίζαμε γιατί προηγουμένως περάσαμε από εκεί”, είπε ο κ. Θεοδώρου.

Στο μεταξύ, ο μάρτυρας κατέθεσε στο δικαστήριο φωτοαντίγραφο της συγκεκριμένης διαδρομής από το ημερήσιο πρόγραμμα, στο οποίο καταγράφονται οι οδοί που εντοπίστηκαν με βλάβες.

Σε ερώτηση της κατηγορούσας Αρχής, γιατί στο φωτοαντίγραφο δεν φαίνεται η διασταύρωση Σπύρου Κυπριανού με Γρηγόρη Αυξεντίου (διασταύρωση όπου έγινε το δυστύχημα το βράδυ της 27ης Δεκεμβρίου του 2007), ο κ. Θεοδώρου απάντησε: “Γιατί απλούστατα δεν υπήρχε βλάβη φώτων στη συγκεκριμένη διασταύρωση”.

Ερωτηθείς από το συνήγορο υπεράσπισης της Έφης Ηροδότου, Κρις Τριανταφυλλίδη, τι γίνεται στην περίπτωση που κάποια φώτα δυσλειτουργούν, ο μάρτυρας είπε πως δεν υπάρχει περίπτωση να είναι αναμμένο το πράσινο ή το κόκκινο και από τις δύο μεριές.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο μάρτυρας είπε ότι στην περίπτωση που υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τα φώτα τροχαίας το βέλος δεν εργάζεται, για προσθέσει μετά από διευκρινιστική ερώτηση που τέθηκε από την κατηγορούσα Αρχή ότι το βέλος εργάζεται στα φώτα τροχαίας μόνο σε ώρες αιχμής.

Είπε συγκεκριμένα ότι σε κάποιες διασταυρώσεις το βέλος δεν εργάζεται τη νύκτα, ωστόσο, σημείωσε πως το πού και πότε το γνωρίζει μόνο το Τμήμα Δημοσίων Έργων.

Στη συνέχεια, κατέθεσε ο Λοχίας της Αστυνομίας Ηράκλης Πιτσιλλής, ο οποίος ασχολήθηκε με τα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης της κατηγορούμενης και των γονιών της.

Ο κ. Πιτσιλλής αναφέρθηκε σε όλες τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Interpol Λευκωσίας προς την Interpol Αθηνών και αντίστροφα από το 2011 μέχρι το 2017, που συνελήφθη η κατηγορούμενη και οι γονείς της. Εξάλλου, κατέθεσε στο δικαστήριο δέσμη εγγράφων, μέσα από τα οποία φαίνονται με λεπτομέρεια οι ενέργειες που διενεργήθηκαν από την Interpol Λευκωσίας.

Σε ερώτηση από την κατηγορούσα Αρχή αν γνώριζε η κατηγορούμενη γι` αυτά τα εντάλματα, ο κ. Πιτσιλλής είπε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να μην το γνώριζε, αφού όπως εξήγησε μετά από την κατάθεση που λήφθηκε από συγγενή της πρώτου βαθμού τους αναφέρθηκε ότι έχει επικοινωνία με τους καταζητούμενους, ωστόσο, δεν γνώριζε πού βρίσκονταν.

Επίσης, αναφέρθηκε σε διάφορες επιστολές που έχουν σταλεί στον τότε Γενικό Εισαγγελέα από συγγενείς των καταζητούμενων, καθώς και το δικηγόρο τους, οι οποίες αποδεικνύουν την γνώση τους για τα εντάλματα.

Η διαδικασία διακόπηκε για να συνεχιστεί στις 28 Μαρτίου, στις 11:30.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα