Δικηγόρος αιτητών σε ΣτΕ: Η Τουρκία δεν έκανε τίποτα για 6 αγνοούμενους

Η Τουρκία παραδέχεται ότι δεν έχει κάνει τίποτα για έξι αγνοούμενους της υπόθεσης «Βαρνάβα και Άλλοι εναντίον Τουρκίας» ενώ για τρεις άλλους, δεν μπορεί να αποδείξει ότι έχει προβεί σε αποτελεσματική διερεύνηση, λέει ο Αχιλλέας Δημητριάδης, εκ των δικηγόρων που εκπροσώπησαν τους εννέα αιτητές της υπόθεσης ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Σε επιστολή του προς την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), ενόψει της συνεδρίασης του Σώματος τον Δεκέμβριο, όπου θα επανεξεταστεί η υλοποίηση της απόφασης του ΕΔΑΔ

του Σεπτεμβρίου του 2009, ο δικηγόρος λέει ότι σε πλήρη παραβίαση της άνευ όρων υποχρέωσής της να καταβάλει τις αποζημιώσεις, η Άγκυρα δεν λαμβάνει υπόψη τα διάφορα ενδιάμεσα Ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού.

Απαντώντας εξάλλου σε υπόμνημα που κυκλοφόρησε η Τουρκία, στις 10 Νοεμβρίου, ο κ. Δημητριάδης λέει ότι η Άγκυρα «αποσιωπά εμφανώς την αποτυχία της να καταβάλει τη δίκαιη ικανοποίηση» που επιδίκασε το Δικαστήριο. Σε σχέση με τα ατομικά μέτρα στην υπόθεση Βαρνάβα, ο δικηγόρος λέει ότι η Τουρκία «παραδέχεται ξεκάθαρα ότι για έξι αγνοούμενους δεν έχει κάνει τίποτα και για τρεις άλλους δεν μπορεί να αποδείξει ότι έχει προβεί σε αποτελεσματική διερεύνηση».

Αυτή η συμπεριφορά «υπονομεύει περαιτέρω τον θεσμικό ρόλο της Επιτροπής Υπουργών» και πρέπει «να τερματιστεί χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση», προσθέτει ο κ. Δημητριάδης, σημειώνοντας ότι αυτές οι υποθέσεις έχουν κατατεθεί πριν από 30 χρόνια, οι τελικές αποφάσεις εξασφαλίστηκαν πριν από 11 χρόνια ενώ σχετίζονται με συνεχιζόμενες παραβιάσεις κατά τα τελευταία 46 χρόνια.

Ο δικηγόρος καλεί την Επιτροπή Υπουργών να κινήσει επίσημες διαδικασίες, να θέσει το θέμα σε ψηφοφορία και να παραπέμψει το ζήτημα στο Δικαστήριο, σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης.

Οι εξελίξεις στα Βαρώσια εμποδίζουν την αποκατάσταση των ελληνοκυπριακών περιουσιών

Σε χωριστή επιστολή σχετικά με Ελληνοκύπριους αιτητές με περιουσία στα κατεχόμενα, ο δικηγόρος αναφέρεται εξάλλου στις πρόσφατες εξελίξεις στα Βαρώσια, λέγοντας ότι «πρόκειται για σαφή παραβίαση των περιουσιακών δικαιωμάτων των Αιτητών και έχει σχεδιαστεί ώστε να εμποδίσει περαιτέρω την επιστροφή των περιουσιών στους Αιτητές».

«Ως να μην ήταν αρκετή η αποτυχία καταβολής της δίκαιης ικανοποίησης, η εναγόμενη [Τουρκία] δεν αναγνωρίζει την ιδιοκτησία των περιουσιών των Αιτητών, η οποία έχει αποδειχθεί στο Δικαστήριο», προσθέτει.

Το ΕΔΑΔ επιδίκασε αποζημιώσεις σε αρκετούς αιτητές, στο πλαίσιο της ομάδας προσφυγών «Ξενίδη-Αρέστη εναντίον Τουρκίας» για απώλεια χρήσης, για διάφορες ημερομηνίες μεταξύ 1990 και 2012 και όπως σημειώνει ο νομικός εκπρόσωπος των αιτητών, η αποζημίωση αυτή δεν αφορούσε την απαλλοτρίωση των περιουσιών.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα