ΔΗΚΟ: Κοντά ο Μυλωνάς - Συνωστισμός για μια θέση στην ηγεσία

Οι καταστατικές αλλαγές που εγκρίθηκαν στο εκτελεστικό γραφείο του ΔΗΚΟ και η απόφαση για αύξηση των αντιπροεδριών από μια, σε τρεις, ανοίγουν τον χορό της ονοματολογίας.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, ως γνωστόν, θα οδηγηθεί σε καταστατικό συνέδριο στις 6 Μαΐου και ακολούθως στις 10 Ιουνίου σε εκλογικό. Ο πρόεδρος του κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, μετά τις «εκκαθαρίσεις» στελεχών

της λεγόμενης «καρογιαννικής» πτέρυγας, θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα αμφισβητηθεί από κανέναν. Ως εκ τούτου, το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στα άτομα που θα διεκδικήσουν τις υπόλοιπες θέσεις της ηγετικής πυραμίδας.

Ο κατάλογος των ονομάτων

Η δεύτερη τη τάξει θέση στο ΔΗΚΟ είναι αυτή του αναπληρωτή προέδρου του κόμματος, την οποία κατέχει ο Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος, ωστόσο, δεν θα επαναδιεκδικήσει. Ο ίδιος, δημοσίως, δηλώνει ότι θα κάνει ένα διάλειμμα από την πολιτική, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποσύρεται. Το όνομα του κ. Κυπριανού ακούστηκε, πάντως, για τις ευρωεκλογές του ’19, κάτι που όμως αυτήν τη στιγμή δεν επιβεβαιώνεται. Πρώτος εξέφρασε την πρόθεσή του να διεκδικήσει τη θέση του αναπληρωτή προέδρου ο γενικός γραμματέας του ΔΗΚΟ, Μαρίνος Μουσιούττας.

Απ' εκεί και πέρα, ένας από τους πιθανούς ανθυποψηφίους του, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είναι ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Κώστας Μαυρίδης. Για τη διεκδίκηση της εν λόγω θέσης φέρεται να προβληματίζεται και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου. Ο κατάλογος των ονομάτων μεγαλώνει ακόμη περισσότερο, με τον πρώην βουλευτή Πάφου, Αντώνη Αντωνίου, να εμφανίζεται ως πιθανός υποψήφιος, είτε για τη θέση του αναπληρωτή είτε του αντιπροέδρου.

Παρόμοια είναι η κατάσταση πραγμάτων και για τον βουλευτή Λεμεσού, Πανίκο Λεωνίδου, το όνομα του οποίου ακούγεται και για τις δύο θέσεις. Στον αγώνα για μια θέση στην ηγετική πυραμίδα του κόμματος θα ριχτεί και ο Αλέκος Τρυφωνίδης, ο οποίος, μιλώντας στη «Σ», δήλωσε ότι προσανατολίζεται να διεκδικήσει θέση αντιπροέδρου, χωρίς όμως να αποκλείει και αυτήν του αναπληρωτή.

Μία εκ των τριών αντιπροεδριών θα διεκδικήσει, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στη «Σ», και ο βουλευτής Λάρνακας, Χρίστος Ορφανίδης. Την ίδια ώρα, ο δεύτερος βουλευτής της επαρχίας, Γιώργος Προκοπίου, αφήνει, επίσης, ανοιχτό το ενδεχόμενο. Στη μονομαχία για τις αντιπροεδρίες ενδέχεται να μπει και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Άθως Αντωνιάδης, με τις πληροφορίες να τον φέρουν και ως πιθανό υποψήφιο για τη θέση του Γενικού Γραμματέα. Θέσεις στο Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ φαίνεται ότι θα διεκδικήσουν οι στενοί συνεργάτες του Νικόλα Παπαδόπουλου, όπως ο διευθυντής του γραφείου του, Γιώργος Σολωμού, και ο επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας, Χρύσης Παντελίδης. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο υποψηφιότητα για το Εκτελεστικό να θέσει και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του ΔΗΚΟ, Γιώργος Γεωργίου.

Πολύ κοντά στο ΔΗΚΟ ο Μυλωνάς

Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Παύλος Μυλωνάς, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Σ», φέρεται να είναι πολύ κοντά στην προσχώρησή του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΟ. Οι επαφές των δύο μερών βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο, με θετική προοπτική κατάληξης. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος εμφανίζεται έτοιμος, μετά τις διαγραφές στελεχών και το ξεκαθάρισμα που επήλθε εντός του κόμματος, να προχωρήσει με τη μετεγγραφή Μυλωνά, διευρύνοντας την κοινοβουλευτική του ομάδα και επιβεβαιώνοντας, παράλληλα, την καλή συνεργασία και χημεία που έχει με τον ανεξάρτητο σήμερα βουλευτή.

Ο Γενικός Εισαγγελέας αποφασίζει για ΔΗ.ΠΑ.

Σίριαλ έχει καταντήσει το όνομα του νέου κινήματος των στελεχών που αποχώρησαν από το ΔΗΚΟ, το οποίο, όμως, αναμένεται να ξεκαθαρίσει εντός τηςεβδομάδας. Το Υπουργείο Εσωτερικών απέστειλε εδώ και μέρες ερώτημα προς τη Νομική Υπηρεσία, κατά πόσο νομιμοποιείται η χρήση του ονόματος «Δημοκρατική Παράταξη», δεδομένου ότι αυτή ήταν η ονομασία του ΔΗΚΟ πριν μετονομαστεί. Την περασμένη Πέμπτη (12/4) υπήρξε συνεδρία στο Υπουργείο Εσωτερικών, υπό την παρουσία λειτουργών της Νομικής Υπηρεσίας, για το εν λόγω ζήτημα.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε και το διαδικτυακό Sigmalive, οι λειτουργοί της Υπηρεσίας ενημέρωσαν ακολούθως τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος αναμένεται να εκδώσει σχετική γνωμάτευση τις επόμενες ημέρες. Πάντως, σε μια προσπάθεια να θέσουν περισσότερα εμπόδια στην κατοχύρωση του ονόματος, υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΗΚΟ υπέβαλαν αίτηση για εγγραφή σωματείου υπό την επωνυμία της Δημοκρατικής Παράταξης.

Διαβάστε επίσης: Στον Γενικό Εισαγγελέα η Δημοκρατική Παράταξη

Η αίτηση των ΔΗΚΟϊκών για εγγραφή σωματείου με την επωνυμία «Δημοκρατική Παράταξη» έγινε στις 8 Μαρτίου, ενώ στις 9 Μαρτίου οι διαγραφέντες και αποχωρήσαντες από το Δημοκρατικό Κόμμα υπέβαλαν αντίστοιχη αίτηση, για εγγραφή πολιτικού κινήματος με την ίδια επωνυμία. Στο μεταξύ, η συντονιστική ομάδα της ΔΗ.ΠΑ. συνεχίζει τις διεργασίες και τις επαφές με τους πολίτες. Στα σκαριά βρίσκεται η ιστοσελίδα της ΔΗ.ΠΑ., η οποία θα δώσει το στίγμα των θέσεων του νέου κινήματος. Αναφορικά με το πρόσωπο που θα ηγηθεί της προσπάθειας, αυτό φαίνεται ότι θα ξεκαθαρίσει μετά το καλοκαίρι, όταν και θα πραγματοποιηθεί η ιδρυτική συνέλευση.

Έντονο παρασκήνιο με άρωμα ευρωεκλογών

Πυρετώδεις είναι οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στον χώρο του ενδιάμεσου χώρου εν όψει των ευρωεκλογών του ‘19. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», πέραν του διαλόγου που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ της ΕΔΕΚ και του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών για επαναβεβαίωση της συνεργασίας που είχαν το 2014, στο παιχνίδι του διαλόγου έχουν μπει και η Αλληλεγγύη, καθώς επίσης και η Συμμαχία Πολιτών. Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για πρόταση των Οικολόγων, όπως τα τέσσερα αυτά κόμματα συνασπιστούν γύρω από έναν κοινό συνδυασμό, υπό τον φόβο υφαρπαγής τής μίας εκ των έξι θέσεων της Ευρωβουλής από το ΕΛΑΜ.

Την πρόταση αυτή, ωστόσο, δεν φαίνεται να βλέπουν όλοι οι εμπλεκόμενοι με καλό μάτι, για διαφορετικούς, όμως, λόγους. Κάποιοι δεν αντιμετωπίζουν θετικά την ενδεχόμενη συμμετοχή του Γιώργου Λιλλήκα στον συνασπισμό αυτό, ενώ άλλοι δεν θα ήθελαν, για ευνόητους λόγους, να συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο η Ελένη Θεοχάρους. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι διεργασίες θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα