Δήμαρχος Αμμοχώστου στο ΣΙΓΜΑ: Μέτρα αντιμετώπισης εποικισμού Βαρωσίων (VIDEO)

Για τα πολιτικά μέτρα που λαμβάνει ο Δήμος Αμμοχώστου σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις για την περίκλειστη κατεχόμενη πόλη μίλησε στις «Τομές στα Γεγονότα» του ΣΙΓΜΑ ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, Σίμος Ιωάννου.

Όπως ανέφερε, ως Δήμος Αμμοχώστου εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, πολύ πριν την πανδημία του κορωνοϊού, έγιναν πολλές ενέργειες. Έγινε επίσκεψη αντιπροσωπίας στις Βρυξέλλες και επικοινώνησαν

μνε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ενώ έγιναν συναντήσεις με τους πρέσβεις των κρατών-μελών της ΕΕ. Στάληκαν επίσης επιστολές σε ΗΠΑ και Ρωσία και αλλού και αυτή την στιγμή ο κατεχόμενος Δήμος είναι σε συνεχή επαφή με κυβέρνηση και το ΥΠΕΞ.

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου ανέφερε πως υπάρχουν δύο σχέδια για αντιμετώπιση της κατάστασης.

Το πρώτο είναι να ασκηθούν φοβερές πιέσεις σε ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία, Γερμανία και άλλες χώρες πριν τον εποικισμό της περίκλειστης περιοχής ούτως ώστε να επηρεάσουν την Τουρκία σε αυτό το θέμα. Πρέπει να τονιστούν τα Ψηφίσματα 550 και 789, οι αναφορές για το Βαρώσι στις «Συμφωνίες Κορυφής» καθώς και στις σχετικές αποφάσεις ΕΕ, γιατί είμαστε στο 12 παρά 1, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, η επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού είναι σημαντική, σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, διότι έτσι θα δείξουμε -αν δεν προσέλθει στο τραπέζι η Τουρκία- πως είναι αυτοί που δεν θέλουν επίλυση. Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούν να παρθούν μέτρα κατά της Τουρκίας, όπως κυρώσεις.

Το δεύτερο σχέδιο, σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει στην ενέργεια εποικισμού της περίκλειστης κατεχόμενης πόλης ή καλέσει τους νόμιμους κατοίκους της να έρθουν υπό τουρκική κατοχική διοίκηση, η κυπριακή κυβέρνηση θα πρέπει να έχει έτοιμα τα μέτρα που θα προκαλέσουν κόστος στην Τουρκία.

Ερωτηθείς για τον παλμό των Αμμοχωστιανών προσφύγων για το θέμα, ο Δήμαρχος είπε πως υπάρχει ανασφάλεια και δεν ξέρουν τι θα ακολουθήσει. Ανέφερε πως ο ίδιος δέχεται συνεχώς ερωτήσεις για το θέμα.

Ως Δημαρχείο Αμμοχώστου, πρόσθεσε, ακολουθούμε την θέση της κυβέρνησης σχετικά με την επιστροφή υπό λεγόμενη «τ/κ διοίκηση» όμως δεν θα μπορούν να σταματήσουν κάποιους που θα αποφασίσουν να επιστρέψουν υπό τέτοιο καθεστώς. Αυτοί που θα το πράξουν θα επωμιστούν οι ίδιοι το προσωπικό και πολιτικό κόστος για τους εαυτούς τους.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου: «Πρέπει να τονίσω, όμως, δεν είναι και τόσο εύκολο για κάποιους ανθρώπους να τους εμποδίσεις να επιστρέψουν, όμως πρέπει και οι ίδιοι προσωπικά να επωμιστούν το πολιτικό κόστος και το ίδιο το ατομικό κόστος, μετά.»

Υπενθύμισε πως ήδη 281 έχουν προσφύγει στην λεγόμενη «Επιτροπή Αποζημιώσεων», παρά το ότι είναι κάτι που αποθάρρυνε και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Ιωάννου είπε πως η δήθεν «θεραπείες» της κατοχικής «Επιτροπής» είναι στην πραγματικότητα μια πάρα πολύ μικρή αποζημίωση σε σχέση με την πραγματική αξία του ακινήτου που κατέκτησε διά της βίας ο τουρκικός στρατός

Διαβάστε επίσης: 

Τατάρ: Στο Βαρώσι έχουν περιουσίες η βασίλισσα, το EVKAF &το διεθνές κεφάλαιο

ΕΕ για Βαρώσι: Καλεί την Τουρκία να τηρήσει τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών

Ανάλυση: Ψήφισμα 550 &δυνατότητες αποτροπής «τουρκοποίησης» Βαρωσίων

Μας το είπαν: Σκοπός της «Επιτροπής Αποζημιώσεων» είναι η «τουρκοποίηση»!

Keywords
Τυχαία Θέματα