Δήμαρχος Λευκάρων: Έκκληση για στήριξη λευκαρίτικου κεντήματος

Έκκληση στην Κυβέρνηση και στην πολιτεία να στηρίξει την πολιτιστική κληρονομιά του Δήμου, δηλαδή την αρχιτεκτονική, την αργυροχοϊα και το λευκαρίτικο κέντημα, απηύθυνε ο Δήμαρχος Λευκάρων Σοφοκλής Σοφοκλέους σημειώνοντας πως το λευκαρίτικο κέντημα έχει τυποποιηθεί και πιστοποιηθεί. Κάλεσε τον κόσμο που έχει φυλαγμένα λευκαρίτικα κεντήματα στο σπίτι, να τα φέρει στο Κέντρο Πιστοποίησης Λευκαρίτικου Κεντήματος για να λάβουν επίσημη πιστοποίηση ότι πρόκειται για αυθεντικό λευκαρίτικο κέντημα.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ

ο κ. Σοφοκλέους «την πολιτιστική δημιουργία και κληρονομιά των Λευκάρων πρέπει όχι μόνο να την κρατήσουμε ζωντανή, αλλά να την ενισχύσουμε για να την παραδώσουμε όπως τη βρήκαμε από τους προγόνους μας, στις επόμενες γενιές. Δανειστήκαμε τον τοπικό πολιτισμό μας από τις προηγούμενες γενιές και στόχος μας είναι να τον αναπτύξουμε και να τον μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας τα οποία με τη σειρά τους θα την παραδώσουν στα δικά τους παιδιά».

Πρόσθεσε ότι «οι τρεις σημαντικές πτυχές του μοναδικού πολιτισμού των Λευκάρων είναι ο αρχιτεκτονικός μας θησαυρός που είναι μοναδικός στη χώρα, η αργυροχοΐα με τα γνωστά καπνιστομέρρεχα και το σπουδαιότερο σήμα κατατεθέν που υπάρχει στη χώρα μας, το λευκαρίτικο κέντημα. Η Κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει προς κάθε κατεύθυνση αυτούς τους σπουδαίους μοναδικούς θησαυρούς  των Λευκάρων» αφού όπως εξήγησε «δεν είναι αρκετό να λέμε ότι έχουμε ένα αρχιτεκτονικό πλούτο μοναδικό στη χώρα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Σοφοκλέους είπε πως «σήμερα στα Λεύκαρα υπάρχουν 555 σπίτια που είναι διατηρητέα, ενώ άλλα 35 είναι μνημεία. Η Κυβέρνηση όσο και η τοπική αρχή οφείλουν και πρέπει να αντιμετωπίσουν το θέμα των επικίνδυνων οικοδομών, ένα θέμα που χρειάζεται ολιστική αντιμετώπιση».

Στόχος μας, συνέχισε «είναι να κρατήσουμε αφ’ ενός την αρχιτεκτονική μας κληρονομιά και αφ’ ετέρου να απλοποιηθούν κίνητρα, τα οποία να δοθούν στους πολίτες, το Δήμο και τις Υπηρεσίες τη δυνατότητα να στηρίξουμε και όχι να κατεδαφίσουμε αυτή τη μοναδικότητα».

Όσον αφορά την αργυροχοΐα, ο Δήμαρχος Λευκάρων είπε ότι «τα καπνιστομέρρεχα και τα άλλα χειροποίητα κοσμήματα που κατασκευάζονται εδώ και δεκαετίες, χάρις στις προηγούμενες γενιές, δυστυχώς λιγοστεύουν. Εφτασε πλέον η ώρα να δώσουμε κίνητρα και να στηρίξουμε αυτή τη μοναδικότητα που λέγεται αργυροχοΐα Λευκάρων αφού δεν υπάρχουν πλέον τεχνίτες για να συνεχίσουν την τέχνη» είπε και σημείωσε πως «η Κυβέρνηση και η πολιτεία ευρύτερα πρέπει να αφουγκραστούν το αίτημα δεκαετιών και να στηρίξουν τους αργυροχόους μας».

Για το λευκαρίτικο κέντημα ο κ. Σοφοκλέους είπε πως «αυτό που πολλές φορές δεν καταφέρνει να κάνει η εξωτερική πολιτική, έγινε κατορθωτό σε ένα πολύ μικρό βαθμό με το λευκαρίτικο κέντημα, το οποίο ταξίδεψε σε όλες τις χώρες του κόσμου και μπήκε σε πάρα πολλά σπίτια ακόμα και ανθρώπων που καθορίζουν τις τύχες αλλά και τις πολιτικές των κρατών. Το λευκαρίτικο κέντημα αποτελεί ό,τι σπουδαιότερο υπάρχει στην Κύπρο σε επίπεδο τέχνης».

Σημείωσε ακόμα «μια συλλογική προσπάθεια δεκαετιών από όλους τους Δημάρχους από όλα τα Δημοτικά Συμβούλια, υλοποιήθηκε αφού καταφέραμε τους τελευταίους μήνες να τυποποιήσουμε και να πιστοποιήσουμε το λευκαρίτικο κέντημα. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως δόθηκε μια υπεραξία στο λευκαρίτικο κέντημα, προστατεύεται από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, αναγνωρίζεται η δουλειά της χρυσοχέρας γυναίκας και μπορεί να δοθεί η ευκαιρία και η δυνατότητα στον κάθε αγοραστή, να είναι βέβαιος ότι αγοράζει γνήσιο λευκαρίτικο κέντημα».

Αφού είπε ότι «η προσπάθεια αυτή ήταν επίμονη και επίπονη» σημείωσε πως «ουσιαστικά είναι το πρώτο έργο στην Κύπρο που αναγνωρίζεται, τυποποιείται και πιστοποιείται. Ένα τυποποιημένο και πιστοποιημένο λευκαρίτικο κέντημα δόθηκε στην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελαροπούλου, ένα άλλο στον Υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή και ένα ακόμα δόθηκε πρόσφατα στην Υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου κατά τη διάρκεια του 40ου Φεστιβάλ Λευκάρων».

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Σοφοκλέους απάντησε πως «ζητούμε και θα θέλαμε από την πολιτεία και το κράτος, να προσφέρει ως δώρα στους διάφορους αξιωματούχους ξένων χωρών που επισκέπτονται την Κύπρο, λευκαρίτικα κεντήματα, ούτως ώστε να αναδειχθεί το λευκαρίτικο κέντημα ως ο κύριος εκπρόσωπος της κεντητικής της Κύπρου».

Σε συνεννόηση με την Διευθύντρια του Κέντρου Πιστοποίησης, θα ξεκινήσουμε εντός των επόμενων μηνών μια μεγάλη εκστρατεία, κατά την οποία θα δοθούν συμβολικά ως δώρα πιστοποιημένα λευκαρίτικα κεντήματα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε αρχηγούς κομμάτων και σε άλλους αξιωματούχους της πολιτείας, πρόσθεσε.

Ο κ. Σοφοκλέους κάλεσε «όλους τους Κύπριους πολίτες που έχουν φυλαγμένα στα ντουλάπια τους λευκαρίτικα κεντήματα να τα μεταφέρουν στο Κέντρο Πιστοποίησης Λευκαρίτικου Κεντήματος για να πάρουν επίσημη σφραγίδα και επίσημη πιστοποίηση ότι πρόκειται για αυθεντικό λευκαρίτικο κέντημα. Πιστεύω ότι αυτή θα είναι η απαρχή της αύξησης στην εμπορία του κεντήματος αλλά ταυτόχρονα θα αποτελέσει προσπάθεια προκειμένου να δοθούν κίνητρα στις νέες κοπέλες να κρατήσουν ζωντανή αυτή την πολιτιστική κληρονομιά, του λευκαρίτικου κεντήματος».

Ο Δήμαρχος Λευκάρων «ευχαρίστησε θερμά όλους τους συνεργάτες, τις γυναίκες που συμμετείχαν σ’ αυτή την μακρά διαδικασία αναγνώρισης, τυποποίησης και πιστοποίησης του λευκαρίτικου κεντήματος, την Υπουργό Εμπορίου, το Υφυπουργείο Τουρισμού και όλα τα οργανωμένα σύνολα που κατέγραψαν με κάθε λεπτομέρεια το συγκεκριμένο κέντημα».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα