Δημιούργησαν μηχανοκίνητα σπερματοζωάρια

Μηχανοκίνητα σπερματοζωάρια – ρομπότ (spermbots) ανέπτυξαν ειπστήμονες προκειμένου να ενισχύσουν την υποβοηθουμενη αναπαραγωγή.

Ο βαθμός επιτυχίας κινείται κατά μέσο όρο κάτω από το 30%, σύμφωνα με τη βρετανική Human Fertilisation &Embryology Authority.

Η in vitro (εξωσωματική) γονιμοποίηση μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική, αλλά αποτελεί πολύπλοκη διαδικασία, καθώς περιλαμβάνει την αφαίρεση των ωαρίων με βελόνα, τη γονιμοποίησή τους έξω από το σώμα και στη συνέχεια μεταφορά των εμβρύων στη μήτρα της ή σε αυτήν μιας παρένθετης μητέρας μερικές ημέρες μετά.

Οι Μαριάνα

Μεντίνα Σάντες, Λούκας Σβαρτς, Όλιβερ Σμιντ και συνάδελφοί τους από το Institute for Integrative Nanosciences (IFW Dresden) στη Γερμανία αναζήτησαν νέες τεχνικές, δουλεύοντας πάνω σε προηγούμενες έρευνες που είχαν γίνει στον τομέα των μικροκινητήρων.

Αυτό που έκαναν ήταν να κατασκευάσουν μικροσκοπικές μεταλλικές προπέλες μεγέθους που επιτρέπει την εγκατάστασή τους στην ουρά του σπέρματος.

Οι κινήσεις τους μπορούν να ελεγχθούν μέσω μαγνητικού πεδίου. Εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν ότι τα σπερματοζωάρια μπορούν να κατευθυνθούν έτσι ώστε να οδηγηθούν στον προορισμό τους προκειμένου να γονιμοποιηθεί το ωάριο και εκεί να αφεθούν ελεύθερα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, απαιτείται περαιτέρω δουλειά, ωστόσο τα επιτυχή αποτελέσματα των αρχικών επιδείξεων είναι πολλά υποσχόμενα.

Πηγή - Skynews

Keywords
Τυχαία Θέματα