Δημητριάδης: Ενδέχεται να δημιουργηθεί "φούσκα" στα ακίνητα

Ενδεχόμενο δημιουργίας φούσκας στα ακίνητα, βλέπει ο τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Πανίκος Δημητριάδης, αναφέρεται σε κάποιες μεγάλες αναπτύξεις, οι οποίες φαίνεται, όπως λέγει, να συνδέονται με το πρόγραμμα πολιτογράφησης.

Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στην Stockwatch, «δυστυχώς πίσω από τις μεγάλες αναπτύξεις υπάρχουν, σχεδόν πάντοτε, μεγάλα οικονομικά συμφέροντα με πολιτική επιρροή. Γενικότερα με

ανησυχεί το γεγονός ότι συνεχίζεται η προσπάθεια να προστατευθεί ένα επιχειρηματικό μοντέλο το οποίο όχι μόνο απέτυχε αλλά και οδήγησε στην κρίση του 2012-13. Η επιδίωξη του εύκολου και γρήγορου χρήματος δεν οδηγεί μακροχρόνια σε βιώσιμη ανάπτυξη».

Στις αρχές του 2018 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αγγίξει το όλο θέμα για την δημιουργία οργανισμού διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων

Η Φρανκφούρτη θα κοινοποιήσει στις χώρες μέλη της ευρωζώνης ένα πρώτο προσχέδιο, το οποίο θα θέτει το πλαίσιο και θα καθορίζει τις παραμέτρους της δημιουργίας κρατικών φορέων διαχείρισης δανείων.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία έρχεται μετά τη διαφαινόμενη εγκατάλειψη της ιδέας για δημιουργία ενός ευρωπαϊκού φορέα, θα τεθεί προς συζήτηση και αναμένεται να λάβει την τελική της μορφή εντός του 2018.

Ο Πανίκος Δημητριάδης, τώρα, αναφέρει ότι «οι προβλέψεις, που έχουν ήδη γίνει από τις τράπεζες είναι πλέον σε λογικά επίπεδα και η μεταφορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ένα άλλο οργανισμό σε τιμή, που θα επιτρέπει στον οργανισμό αυτό να είναι κερδοφόρος, δε θα προκαλέσει νέες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης».

Σίγουρα ο οργανισμός αυτός δεν πρέπει να αυξήσει το δημόσιο χρέος παρά το γεγονός ότι μάλλον θα χρειασθεί κάποιας μορφής κρατική στήριξη πχ

μακροπρόθεσμες εγγυήσεις σε ομόλογα, που ενδεχομένως να εκδώσει.

Για το θέμα αυτό είχαμε και τοποθέτηση από τον Υπουργό Οικονομικών. Μιλώντας στο «Μεσημέρι και Κάτι», ο Χάρης Γεωργιάδης, επισήμανε ότι είναι υπέρ της δημιουργίας τέτοιου σχήματος δεδομένου ότι θα είναι ένα βιώσιμο εγχείρημα.

Βρισκόταν πάντοτε στο τραπέζι αυτή η λύση, όπως είπε, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν μπορούσε να υλοποιηθεί. Τώρα, τουλάχιστον με βάση το κριτήριο των προβλέψεων των τραπεζών, αρχίζει να καθίσταται εφικτή.

Να παρακολουθήσουμε ένα απόσπασμα των όσων ανέφερε σε περίπτωση που θα χρειαστεί κρατική συμμετοχή.

«Αν δεν θα είναι αρκετή από μόνη της η ιδιωτική συμμετοχή και θα χρειαστεί κάποιου είδους κρατική συμμετοχή είτε άμεση με πόρους, με χρήμα, είτε έμμεση με εγγυήσεις, τότε πρώτα απ' όλα θα πρέπει να την μελετήσεις πολύ προσεκτικά αυτή την κίνηση που είναι επιβάρυνση χωρίς αμφιβολία, των δημοσιονομικών, των φορολογουμένων και δεύτερον υπάρχουν νομικά ζητήματα σε μια ενδεχόμενη κρατική συμμετοχή, που σχετίζονται με τους κανόνες κρατικής ενίσχυσης».

Keywords
Τυχαία Θέματα