Δημητριάδης:H λύση να διασφαλίζει την πολιτιστική κληρονομιά

Την εκτίμηση ότι μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού προβλήματος θα πρέπει να περιέχει όρους που να διασφαλίζουν την πολιτιστική μας κληρονομιά, δήλωσε απόψε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων Μάριος Δημητριάδης.

Σε δηλώσεις στη Λάρνακα και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Δημητριάδης είπε ότι «δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού θα πρέπει να περιέχει όρους που να διασφαλίζουν την πολιτιστική μας κληρονομιά. Αντιλαμβάνεστε τη

σημασία που έχουν τα μνημεία μας για την ιστορία αυτού του τόπου, για την ιστορία της Κύπρου μας, οπότε μια λύση θα πρέπει να διασφαλίζει την πολιτιστική μας κληρονομιά» είπε προσθέτοντας πως αυτό «είναι κάτι που έχει τονίσει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Ο Υπουργός ανέφερε ακόμα τη μεγάλη «σημασία που έχουν οι ανασκαφές της γαλλικής αρχαιολογικής αποστολής για τον τόπο μας. Σίγουρα είμαστε ευγνώμονες προς την γαλλική αρχαιολογική αποστολή για τη βοήθεια που μας προσφέρουν και δείχνει ότι σαν κυβέρνηση, σαν Υπουργείο και σαν Τμήμα έχουμε συνεργασία με αρκετές αποστολές για να κάνουμε το έργο μας».

Πρόσθεσε ότι «είναι μεγάλη η σημασία ότι συμπληρώνονται 50 τόσα χρόνια από την έναρξη των ανασκαφών» και υπογράμμισε «τη σημασία του να φέρουμε στο φως την πολιτιστική κληρονομιά μας που υπογραμμίζει την ιστορία αλλά και το μέλλον μας».

Ο κ. Δημητριάδης μιλούσε απόψε κατά την τελετή των εγκαινίων έκθεσης με τίτλο «Η Γαλλική Αρχαιολογική Αποστολή της Σαλαμίνας – 50 χρόνια Γαλλο-κυπριακής Συνεργασίας». Η έκθεση φιλοξενείται στο Κέντρο επισκεπτών του αρχαιολογικού χώρου του αρχαίου Κιτίου και πραγματοποιείται με αφορμή την πεντηκοστή επέτειο της ενασχόλησης του Πανεπιστημίου της Λυών με την κυπριακή αρχαιολογία.

Σε χαιρετισμό του ο Πρέσβης της Γαλλίας στη Κύπρο Jean-Luc Florent ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «στη Σαλαμίνα συναντήθηκαν Ελληνες, Φοίνικες, Πέρσες και Αιγύπτιοι και η Σαλαμίνα παραμένει πάντοτε έμβλημα της ένδοξης και ακμάζουσας ιστορίας της Κύπρου».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «η γαλλική αποστολή της Σαλαμίνας αποτελεί έμβλημα της σύσφιξης των στενών σχέσεων των χωρών μας από τη γέννηση της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά την διάρκεια των επίπονων δοκιμασιών που πέρασε. Η Γαλλία είναι πολύ περήφανη που συνοδεύει εδώ και περισσότερο από 50 χρόνια την Κύπρο στην ανακάλυψη του ένδοξου της παρελθόντος».

Ο πρέσβης της Γαλλίας στη Κύπρο εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση του «για το γεγονός ότι «εδώ και τρία χρόνια οι πολιτιστικές υπηρεσίες της Πρεσβείας της Γαλλίας έχουν αναπτύξει στενή συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων και το Πανεπιστήμιο του Maine στον τομέα της ανάδειξης της κληρονομιάς. Τρεις αρχαιολογικοί χώροι η Χοιροκοιτία, το Κίτιο – Παμπούλα και η Αμαθούντα αποτέλεσαν αντικείμενο χωροταξικού σχεδιασμού» σημείωσε.

Αφού ανέφερε ότι «η Σαλαμίνα περιμένει από το 1974» ο Γάλλος πρέσβης σημείωσε πως «όλοι ονειρευόμαστε ότι μια μέρα Γάλλοι και Κύπριοι αρχαιολόγοι θα εργαστούν ξανά σε αυτό τον αξιοσημείωτο αρχαιολογικό χώρο και όπως στο παρελθόν, η ομορφιά θα λάμψει και ίσως τα αγάλματα που βρίσκονται κάτω από την άμμο που τα προστατεύει, θα έρθουν στο φως».

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο πρώην Διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων, καθηγητής Βάσος Καραγιώργης και η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Δρ. Μαρίνα Σολομίδου-Ιερωνυμίδου.

Η Δρ Sabine Fourrier, Διευθύντρια της Γαλλικής Αρχαιολογικής Αποστολής Σαλαμίνας και Κιτίου ανέλυσε εκτενώς τις Γαλλικές ανασκαφές στη Σαλαμίνα από το 1964 μέχρι το 1974.

Η έκθεση φωτογραφικών θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου και είναι αφιερωμένη στον πρώτο Διευθυντή της Γαλλικής Αρχαιολογικής αποστολής, Ζαν Πουϊγιού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα