Δήμ.Μόρφου:Τα κονδύλια ΕΕ προς Τ/κ δημιουργούν τετελεσμένα

Την άποψη πως τα κονδύλια που διατίθενται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τουρκοκυπριακή κοινότητα καθιστούν τα δεδομένα στην Κύπρο πιο δύσκολα και δημιουργούν τετελεσμένα επί του εδάφους, εξέφρασε ο Δήμαρχος Μόρφου Βίκτωρας Χατζηαβραάμ, σημειώνοντας πως θα πρέπει να γίνει μια προσεγμένη χορήγηση των κονδυλιών αυτών.

Ο κ. Χατζηαβραάμ μιλούσε κατά την επίδοση του ψηφίσματος διαμαρτυρίας των Μορφιτών για την 43η επέτειο κατάληψης της Μόρφου από τους Τούρκους εισβολείς και τη συνεχιζόμενη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

στο νησί, σε εκπροσώπους της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, στο Σπίτι της ΕΕ, στη Λευκωσία.

Ο Δήμαρχος Μόρφου υπογράμμισε πως «η ΕΕ πρέπει να παίξει ουσιαστικό ρόλο ως προς τη διαδικασία της επίλυσης του Κυπριακού και να διασφαλίσει τις βασικές ελευθερίες του ευρωπαϊκού κεκτημένου και στην Κύπρο», σημειώνοντας παράλληλα πως δεν είναι σίγουρος αν η ΕΕ επιθυμεί να ασκήσει τέτοιες πιέσεις προς την Τουρκία ώστε να εξευρεθεί μια βιώσιμη λύση.

Παραλαμβάνοντας το ψήφισμα, η Εκπρόσωπος της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιολάντα Βαλασοπούλου διαβεβαίωσε πως θα μεταβιβάσει τόσο το ψήφισμα όσο και τα σχόλια του Δημάρχου και υπενθύμισε αυτό που ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη τον Ιούλιο, ότι δηλαδή «η λύση του Κυπριακού πρέπει να είναι μια ευρωπαϊκή λύση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένει έτοιμη να συνδράμει στην προσπάθεια αυτή».

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Βαγγέλης Βασιλείου είπε πως «θα μεταβιβάσουμε και εμείς το ψήφισμα στο κέντρο. Ξέρετε ότι οι Ευρωβουλευτές μας εργάζονται προς την κατεύθυνση που αναφέρατε με την ελπίδα του χρόνου όπως είπατε και εσείς τα πράγματα να είναι διαφορετικά», σημείωσε.

Παραδίδοντας το ψήφισμα διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή μέρους της Κύπρου, ο Δήμαρχος Μόρφου ανέφερε πως «θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός ότι για 43 χρόνια υφίσταται αυτή η κατάσταση» και υπογράμμισε πως «η ΕΕ πρέπει να παίξει ουσιαστικό ρόλο ως προς τη διαδικασία της επίλυσης του Κυπριακού και να διασφαλίσει τις βασικές ελευθερίες του ευρωπαϊκού κεκτημένου και στην Κύπρο».

Σημειώνοντας πως «η Επιτροπή κατά διαστήματα δίνει διάφορα κονδύλια που μεταφέρονται στην τ/κ πλευρά», ο κ. Χατζηαβραάμ είπε πως «δυστυχώς τα κονδύλια αυτά καθιστούν τα δεδομένα πιο δύσκολα και δημιουργούν τετελεσμένα επί του εδάφους».

«Οπόταν θα πρέπει να γίνει προσεγμένη χορήγηση των κονδυλίων, γιατί αυτό έχει ουσιαστική σημασία, ο δε έλεγχος πρέπει να είναι πάνω από όλα και δεν νομίζω να ακολουθείται η σωστή διαδικασία που ακολουθείται σε όλα τα άλλα προγράμματα», ανέφερε.

«Ως εκ τούτου εμείς θα σας επιδώσουμε για ακόμα μια χρονιά ένα ψήφισμα με την παράκληση να μεταφερθεί και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», είπε, τονίζοντας πως «θέλουμε πλέον να λύσουμε αυτό το πρόβλημα που κρατά για τόσο χρόνια».

«Εύχομαι να είναι η τελευταία φορά που σας επισκεπτόμαστε υπό τέτοιες συνθήκες. Εύχομαι την άλλη φορά να μας δείτε υπό άλλα δεδομένα, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν και η ΕΕ επιθυμεί να κάνει τέτοιες πιέσεις προς την Τουρκία ώστε να βρούμε μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού», κατέληξε.

Πηγή: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα