Δημογραφική αλλοίωση στα κατεχόμενα: Μόλις το 15% του πληθυσμού οι Τ/κ

Το σχέδιο της Άγκυρας και την συγκάλυψη από τις Κυπριακές Κυβερνήσεις αποκαλύπτει η δραματική αλλοίωση της δημογραφικής πραγματικότητας των κατεχομένων.

 Σύμφωνα με έρευνα και στοιχεία που παρουσίασε ο Τουρκοκύπριος συνδικαλιστής, Σενέρ Ελτσίλ, ο πληθυσμός στα κατεχόμενα πλησιάζει το 1 εκατομμύριο με τους τ/κ να αποτελούν μόλις το 15 περίπου τοις εκατό. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «οι Τουρκοκύπριοι είναι μειοψηφία στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Ο πληθυσμός είναι γύρω στο 1 εκατομμύριο και η καλύτερη πρόβλεψη

για τον αριθμό των Τουρκοκυπρίων που είναι υπήκοοι της κυπριακής Δημοκρατίας είναι 135.000 που ζουν στο βορρά».

Ο Ελτσίλ επικαλείται, μεταξύ άλλων, και στοιχεία από το Τουρκικό Υπουργείο Εργασίας και σύμφωνα με αυτά τουλάχιστον 127 χιλιάδες Τούρκοι εργάζονται στα κατεχόμενα.

 Όπως σημειώνει ο Ελτσίλ, ο αριθμός των εποίκων είναι τόσο μεγάλος, και με δεδομένο ότι ο εποικισμός είναι έγκλημα πολέμου, δημιουργείται έλλειμμα δημοκρατικότητας. «Στις τελευταίες εκλογές του 2023 είχαμε 210.000 ψηφοφόρους του βορρά. 103.000 Τουρκοκύπριοι είναι γραμμένοι ως ψηφοφόροι και το 1/3 από αυτούς ζει εκτός Κύπρου. Είναι περίπου 80 με 85 χιλιάδες οι Τουρκοκύπριοι ψηφοφόροι στο βορρά και οι υπόλοιποι είναι Τούρκοι από την Τουρκία. Είναι αυτές πραγματικές εκλογές; Eίναι αυτή αληθινή Δημοκρατία;».

Εντύπωση προκαλεί και η αποκάλυψη του Τουρκοκύπριου συνδικαλιστή και πολέμιου της κατοχής ότι, υπήρξε προσπάθεια για να καταγγελθεί αυτή η κατάσταση την δεκαετία του 90,' καθώς είναι έγκλημα πολέμου, ωστόσο ο τότε Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης την σταμάτησε για να μην χαλάσει η διαδικασία διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. «Μίλησα με τον πρώην γενικό εισαγγελέα κύριο Μαρκίδη και επίσης με τον Τάκη Χατζηδημητρίου και τους έκανα αυτή την ερώτηση.  Είχαν κάνει μία προσπάθεια να πάρουν αυτό το θέμα στα Ηνωμένα Έθνη το 1995-96.  Ο κύριος Κληρίδης ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας τότε, δεν θυμάμαι ακριβώς ποια χρονιά. Ο κύριος Κληρίδης τους σταμάτησε λέγοντας τους ότι, θα υπάρξει μία λύση και δεν χρειάζεται να κάνουν οποιοδήποτε προσπάθεια να πάρουν αυτό το θέμα στο διεθνές δικαστήριο».

Το ζήτημα εκτός της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει και πολιτικές προεκτάσεις. Σημειώνεται ότι «δεν υπάρχει δημοκρατία, δεν υπάρχουν κανονικές εκλογές στο βορρά επειδή η πλειοψηφία των ψηφοφόρων είναι έποικοι, όχι Τουρκοκύπριοι. Πως μπορούμε να πούμε ότι από τις εκλογές εκλέχθηκαν οι αντιπρόσωποι των Τουρκοκυπρίων;  Είναι εντελώς λάθος και όπως λένε και οι ελληνοκύπριοι ,είναι παραμύθια».

Ο Σενέρ Ελτσίλ δήλωσε ότι είναι ευθύνη της Κ.Δ. να πάρει το ζήτημα στο Διεθνές Δικαστήριο ούτως ώστε να αποτρέψει την Τουρκία από του να πετύχει τους στόχους της.

Διαβάστε επίσης: Ουστέλ: Θα δοθεί «άδεια» λειτουργίας ξενοδοχείων στο κλειστό Βαρώσι

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δημογραφική, Μόλις,dimografiki, molis