«Δημοψήφισμα, για να τοποθετηθεί ο λαός»

Η ολική απαλλαγή από τη σημερινή μορφή διακυβέρνησης είναι ο στόχος της ΕΔΕΚ για τις Προεδρικές
Τη λαϊκή εντολή για τα ανοικτά ζητήματα της εκ περιτροπής προεδρίας, των τεσσάρων ελευθεριών, της παραμονής στρατού-εγγυήσεων και των εποίκων, προτείνει ο Σιζόπουλος

Τις θέσεις της ΕΔΕΚ στα ζητήματα της εσωτερικής διακυβέρνησης, για το Κυπριακό και για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές παρουσίασε

το Σάββατο ο Πρόεδρος του κόμματος, κ. Μαρίνος Σιζόπουλος, κατά τη διάρκεια Επαρχιακής Συνδιάσκεψης ΕΔΕΚ Λευκωσίας, όπου και ενημέρωσε τα μέλη του κόμματος για την πορεία του κινήματος κατά τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο κ. Σιζόπουλος τόνισε πως σε μια ενδεχόμενη επανάληψη των συνομιλιών και πριν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχωρήσει σε οποιαδήποτε παραπέρα συμφωνία συγκλίσεων, επιβάλλεται να διενεργηθεί δημοψήφισμα. Και αυτό επειδή με την τακτική που μέχρι σήμερα ακολουθεί, ουσιαστικά έχει παραβιάσει τις δεσμεύσεις του έναντι του κυπριακού λαού.

Κατά το δημοψήφισμα θα πρέπει να τεθούν ερωτήματα, τα οποία θα κληθεί ο λαός να απαντήσει, εάν και εφόσον αποδέχεται:
· εκ περιτροπής προεδρία,
· παραμονή τουρκικών στρατευμάτων μετά τη λύση,
· παραχώρηση των 4 βασικών ελευθεριών με οποιοδήποτε τρόπο σε Τούρκους υπηκόους,
· παραμονή αριθμού εποίκων μεγαλύτερου από αυτόν των Τουρκοκυπρίων,
· κατάργηση και όχι αναθεώρηση της Συνθήκης Εγγυήσεων.

Οι ευχές για το δείπνο
Με αφορμή το χθεσινοβραδινό δείπνο εξέφρασε την ελπίδα όπως αυτήν τη φορά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τηρήσει τις δημόσιες δηλώσεις του και δεν αθετήσει τις υποσχέσεις του μεταξύ «τυρού και αχλαδιού». Να υπενθυμίσουμε, συνέχισε, «ότι και πριν από το δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου στο διάγγελμά του προς τον λαό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άλλα έλεγε και τελικά άλλα συμφώνησε. Όπως, επίσης, και διαφορετικά ονομάτιζε τη διάσκεψη της Γενεύης, αλλά τελικά αυτή επιβεβαιώθηκε ότι ήταν πενταμερής».

Με ειλικρίνεια στις Προεδρικές
Για τις προσεχείς προεδρικές εκλογές, ο κ. Σιζόπουλος επανέλαβε ότι η ΕΔΕΚ εμπλέκεται σε αυτήν τη διαδικασία με ειλικρίνεια, ήθος και διαφάνεια. «Θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια χωρίς προαπαιτούμενα, ώστε στο πλαίσιο κοινής πολιτικής διακήρυξης να καταστεί δυνατή η συνεργασία των κομμάτων που έχουν σύγκλιση θέσεων τόσο στο Κυπριακό, όσο και σε άλλα θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης», σημείωσε.

Στόχος, όπως είπε, «είναι να επιλεγεί ένας υποψήφιος στη βάση συγκεκριμένων κριτήριων, ο οποίος να έχει δυνατότητες και πιθανότητες επιτυχίας με στόχο την απαλλαγή από τη σημερινή μορφή διακυβέρνησης, την αλλαγή πορείας στο Κυπριακό και την επίλυση των σοβαρών οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων που έχουν προκληθεί λόγω της λανθασμένης πολιτικής και αποφάσεων τόσο της προηγούμενης, όσο και της σημερινής Κυβέρνησης».

Η ανάγκη του ΓεΣΥ
Σχετικά με το ΓεΣΥ, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ τόνισε ότι δυστυχώς διαπιστώνεται έλλειψη ολοκληρωμένης και συγκροτημένης πολιτικής για τη σωστή εφαρμογή του. Η εφαρμογή του επιβάλλεται λόγω της δυσπραγίας, στην οποία περιήλθαν οι πολίτες, λόγω της κρίσης αλλά και λόγω της υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας από τον δημόσιο τομέα.

«Πρέπει να καταστεί σαφές πως με την ψήφιση των νομοσχεδίων για την αυτονόμηση των νοσοκομείων δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι εφαρμόζεται και το ΓεΣΥ», είπε, προσθέτοντας πως η ΕΔΕΚ έχει ολοκληρωμένες θέσεις, τις οποίες κατέθεσε τόσο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο και δημόσια και οι οποίες προνοούν τη σταδιακή και εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Πιο συγκεκριμένα:
Μεταφορά μέρους της πρωτοβάθμιας περίθαλψης από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα με στόχο την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, τη γρήγορη διεκπεραίωση των περιστατικών και την πρόληψη της επιβάρυνσης της υγείας των ασθενών, τη μείωση των δαπανών που προκύπτουν λόγω της επιβάρυνσης της υγείας των ασθενών και της καθυστέρησης της εξυπηρέτησής τους.

Επαρκής στελέχωση των νοσοκομείων σε ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Ανάπτυξη των υποδομών σε εξοπλισμό και κλινικές του δημοσίου τομέα με τρόπο, ώστε να καλύπτει με επάρκεια τις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες σε ολόκληρη την Κύπρο (αστικά κέντρα και ύπαιθρο) και τέλος
Αυτονόμηση των νοσοκομείων σε διοικητικό, επιστημονικό και οικονομικό επίπεδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα