Δήμος Λευκωσίας: Υπέγραψε τη διακήρυξη για κλιματική αλλαγή

Ο Δήμος Λευκωσίας συγκαταλέγεται στους δήμους που υπέγραψαν τη διακήρυξη για αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή, που υπογράφηκε στο πλαίσιο της Συνάντησης των Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών και των Μεγάλων Πόλεων για την Κλιματική Αλλαγή που πραγματοποιήθηκε 25 και 26 Μαρτίου στο Παρίσι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, θέματα της συνάντησης του Παρισιού ήταν η δέσμευση για βιώσιμη αστική ανάπτυξη και πιο πράσινες πόλεις για αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών σε επίπεδο πόλεων και δράσεις κοινών δημοσίων συμβάσεων για προώθηση της ανάπτυξης με χαμηλές εκπομπές του άνθρακα. Τον Δήμο

Λευκωσίας εκπροσώπησε στη συνάντηση στο Παρίσι η Αντιδήμαρχος Λευκωσίας Ελένη Λουκαϊδου

Τη συνάντηση χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Francois Hollande και ομιλητές ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών Laurent Fabius και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Κλιματική αλλαγή και την Ενέργεια Miguel Arias Canete. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Δήμαρχοι ή Αντιδήμαρχοι των πρωτευουσών της Ευρώπης καθώς και άλλων μεγάλων πόλεων της Ε.Ε.

Η συνάντηση έγινε λίγους μήνες πριν την Σύνοδο Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι τον Δεκέμβριο.

Η διακήρυξη υπογράφηκε μεταξύ άλλων από τον Δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη και τους Δημάρχους της Μαδρίτης, του Δουβλίνου, της Λυών, της Λισαβόνας, της Σόφιας, της Βιέννης, των Παρισίων, της Κοπεγχάγης, του Λονδίνου, της Αθήνας, της Γενεύης, του Άμστερνταμ, της Ρώμης, των Βρυξελλών, του Βουκουρεστίου, του Ελσίνκι, του Λουξεμβούργου, του Ταλίν, της Βουδαπέστης, της Στοκχόλμης.

Στη διακήρυξη αναφέρεται ότι “εμείς, οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και μητροπόλεις που εκπροσωπούμε περισσότερους από 60 εκατομμύρια κατοίκους και διαθέτουμε αξιοσημείωτη δυνατότητα επενδύσεων (2 πεντάκις εκατομμύρια ευρώ του ΑΕΠ), επιλέγουμε να εργαστούμε μαζί και να ενισχύσουμε τα μέτρα μας για την ενεργειακή και οικολογική μετάβαση”.

“Η φιλοδοξία μας είναι να εντοπίσουμε και να αντιμετωπίσουμε τις κυριότερες αιτίες των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που είναι οι ρυπαντικές μορφές μεταφορών, τα παλιά κτήρια με την ανεπαρκή μόνωση και ο εφοδιασμός σε ενέργεια. Παράλληλα, ανοίγουμε φιλόδοξα εργοτάξια για το μέλλον, όπως εκείνα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης των πόλεων, την επανεισαγωγή της φύσης και της βιοποικιλότητας στις πόλεις μας, την εντατικοποίηση της ανακύκλωσης, τον αγώνα ενάντια στη σπατάλη, την προώθηση της κυκλικής οικονομίας, την προτεραιότητα στις δημόσιες συγκοινωνίες, αύξηση της ηλεκτρικής κινητικότητας, την ανακαίνιση κτηρίων και την βελτίωση της ενεργειακής αποτελεσματικότητας” προστίθεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα