Δήμος Λεμεσού: Αυτά είναι τα μέτρα για αντιμετώπιση του κουνουπιού «Τίγρης»

Αν και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας από την εμφάνιση του κουνουπιού Aedes albopictus (ασιατικό κουνούπι τίγρης) στη Λεμεσό, καθώς δεν υπάρχουν στη χώρα μας οι μολυσματικές ασθένειες που μπορεί να μεταδώσει, Υπουργείο Υγείας, Τοπικές Αρχές και ΤΕΠΑΚ, αποφάσισαν τη λήψη μέτρων για περιορισμό του προβλήματος.

Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης, μετά το πέρας σύσκεψης των αρμοδίων του Δήμου Λεμεσού και Μέσα Γειτονιάς, με τον

Αναπληρωτή Προϊστάμενο του Υπουργείου Υγείας  Ηρόδοτο Ηροδότου και την επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Οικοτοξικολογίας στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος του ΤΕΠΑΚ, Μάρλεν Βάσκες.

Διαβάστε ακόμη: Εντοπίστηκε στη Λεμεσό το κουνούπι «Τίγρης» (ΦΩΤΟ)

Υπενθυμίζεται ότι το κουνούπι τίγρης εντοπίστηκε στην περιοχή Αγίου Ιωάννη, του Δήμου Λεμεσού και στην περιοχή Αποστόλου Ανδρέα, στο Δήμο Μέσα Γειτονιάς.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε όπως γίνει ενημέρωση του κοινού με επιστολές ή sms και η δημιουργία συνεργείων από όλους τους εμπλεκόμενους, τα οποία θα επισκέπτονται υποστατικά όπου υπάρχουν αναφορές για την εμφάνιση του συγκεκριμένου είδους κουνουπιού.

«Οπού υπάρχει μια πληροφορία θα τοποθετούνται παγίδες για να επιβεβαιώνεται ότι υπάρχουν τα κουνούπια αυτά και θα αρχίζει η διαδικασία ενημέρωσης», ανέφερε και πρόσθεσε ότι εκεί όπου εντοπίζονται σημεία επώασης των κουνουπιών, θα γίνονται ψεκασμοί.

Κάλεσε τους δημότες όλων των Δήμων της Μείζονος Λεμεσού, λόγω και των πρόσφατων βροχοπτώσεων, να αδειάζουν οποιαδήποτε δοχεία, κουτιά, ανθοδοχεία και άλλα αντικείμενα που μπορούν να κατακρατήσουν νερό, ώστε να εμποδιστεί η εκκόλαψη και εξάπλωση του συγκεκριμένου είδους κουνουπιού.

Εν τω μεταξύ, σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, εκπρόσωπος των Βάσεων ανέφερε ότι, παρά τις συνεχείς παρακολουθήσεις που γίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, δεν έχει γίνει καταγραφή των κουνουπιών Aedes albopictus και  Aedes aegypti στις περιοχές που εμπίπτουν στην κυριότητα τους.

Ωστόσο, σημείωσε, αυτό είναι θέμα χρόνου και θα εξαρτηθεί από το πόσο επιτυχημένη θα είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος στις περιοχές που ήδη έχουν εντοπιστεί τα δυο είδη κουνουπιού, στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Διαβάστε επίσης: Πώς να ξεχωρίσουμε τα κουνούπια Aedes aegypti και τι μπορεί να προκαλέσουν/vid

Επσήμανε ακόμη πως, τα κουνούπια αυτά δεν μπορούν να πετάξουν σε μεγάλες αποστάσεις, αλλά μπορούν να μεταφερθούν εύκολα, για παράδειγμα, μέσω οχημάτων, ενώ προσαρμόζονται εύκολα στις αστικές περιοχές και τα τσιμπήματα τους, που είναι επιθετικά και ενοχλητικά, καταγράφονται συνήθως κατά τη διάρκεια της ημέρας και στο μισό κάτω μέρος του ανθρώπινου σώματος.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα