Δημοσκόπηση: Μικρός ο κίνδυνος της τρομοκρατίας στην Κύπρο

Τις απόψεις των Κυπρίων μετά το τρομοκρατικό κτύπημα της περασμένης Παρασκευής στη γαλλική πρωτεύουσα καταγράφει έρευνα που πραγματοποίησε το IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και παρουσιάζει η «Σημερινή» σήμερα και αύριο. Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 63% των πολιτών θεωρούν ότι η Κύπρος αποτελεί τρομοκρατικό στόχο των τζιχαντιστών σε μικρό βαθμό ή καθόλου. Την ίδια στιγμή, σε ποσοστό 54% πιστεύουν ότι σίγουρα ανάμεσα στους πρόσφυγες κρύβονται και φανατικοί τζιχαντιστές, ενώ ακόμη 37% εκτιμούν πως μάλλον αυτό συμβαίνει. Πολύ μικρότερο

είναι, ωστόσο, το ποσοστό αυτών που πιστεύουν ότι πρέπει να απαγορευθεί πλήρως η έλευση προσφύγων στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Σε ό,τι αφορά την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή, το 46% των Κυπρίων υποστηρίζουν την πραγματοποίηση μιας διεθνούς στρατιωτικής επέμβασης κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ταυτότητα έρευνας

Γραφείο: IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ανάθεση: Εφημερίδα «Σημερινή», Ημερομηνία διεξαγωγής: 17-18 Νοεμβρίου 2015, Κάλυψη: Παγκύπρια- Αστικές και αγροτικές περιοχές, Χαρακτηριστικά δείγματος: Άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18+, Μέγεθος δείγματος: 500 άτομα, Επιλογή δείγματος: Τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία, Συλλογή στοιχείων: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.

Οι περισσότεροι ξέρουν

Τρεις στους τέσσερεις Κύπριους δηλώνουν ότι γνωρίζουν τη διαφορά του οικονομικού μετανάστη από τον πρόσφυγα, σε αντίθεση με το 25% που παραδέχονται πως δεν ξέρουν. Το ποσοστό όσων γνωρίζουν αγγίζει το 80% στους αποφοίτους κολεγίου ή πανεπιστημίου και μειώνεται στο 58% στα άτομα που πήγαν μέχρι το δημοτικό.

Καλύτερα στις Βρυξέλλες

Έξι στους δέκα Κύπριους θεωρούν ότι η προσφυγική κρίση είναι ένα ζήτημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα κεντρικά, σε επίπεδο ΕΕ. Αντιθέτως, το 36% πιστεύουν ότι το κάθε κράτος-μέλος πρέπει να χαράσσει χωριστά την πολιτική του, σε εθνικό επίπεδο. Παρά ταύτα οι πολίτες δεν είναι αυτή τη στιγμή ευχαριστημένοι από τους χειρισμούς των Ευρωπαίων ηγετών, καθώς το 58% τούς αντιμετωπίζουν αρνητικά ή μάλλον αρνητικά έναντι του 40%, που τους θεωρούν θετικούς ή μάλλον θετικούς.

Ποινές και οικονομική ενίσχυση

Το ένα τρίτο των πολιτών πιστεύουν ότι η ΕΕ πρέπει να προσφέρει οικονομική ενίσχυση στις χώρες που αποτελούν σημείο εισόδου για πρόσφυγες στην Ευρώπη. Μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών (34%) παρά ανδρών (28%) έχουν αυτή την άποψη, η οποία είναι επίσης πιο διάχυτη στην ηλικιακή ομάδα 65+. Τη θέση αυτή υιοθετεί και η πλειοψηφία των Κύπριων προσφύγων, σε ποσοστό 37%, έναντι 29% των μη προσφύγων. Ποσοστό 26% θεωρούν ότι θα πρέπει να επιβάλλονται αυστηρότερες ποινές στους διακινητές προσφύγων, με την ηλικιακή ομάδα 45-64 να τάσσεται υπέρ αυτού του μέτρου σε ποσοστό 31%. Αν και επί του συνόλου, το 23% θεωρούν ότι θα πρέπει να απαγορευτεί η είσοδος όλων των προσφύγων, τα άτομα ηλικίας 65 και άνω έχουν αυτή την άποψη σε ποσοστό 32%. Υψηλότερο είναι και το ποσοστό των μη προσφύγων που συμφωνούν (29%), καθώς και των Κυπρίων που έχουν μόρφωση μέχρι το δημοτικό (42%). Το 17% θα ήθελαν να δουν αυστηρότερους ελέγχους στην είσοδο, με τη νεολαία να προκρίνει αυτό το μέτρο σε ποσοστό 35% και τους αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε ποσοστό 25%. Τέλος, ένας στους δέκα πολίτες θεωρεί ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν περισσότεροι χώροι υποδοχής προσφύγων.

Έρχονται και τζιχαντιστές

Οι Κύπριοι, πάντως, δεν έχουν πειστεί ότι οι προσφυγικές ροές αποτελούνται αμιγώς από πρόσωπα που προσπαθούν να διαφύγουν από τις εμπόλεμες ζώνες. Σε ποσοστό 54% πιστεύουν ότι σίγουρα ανάμεσα στους πρόσφυγες κρύβονται και φανατικοί τζιχαντιστές, ενώ ακόμη 37% εκτιμούν πως μάλλον αυτό συμβαίνει. Πλέον πεπεισμένοι για την ύπαρξη εξτρεμιστικών στοιχείων ανάμεσα στους πρόσφυγες είναι το 62% όσων ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 65+, ενώ η ομάδα 18-24 σε ποσοστό 22% δηλώνει ότι μάλλον δεν συμβαίνει αυτό.

Προτιμούν άλλους

Παρά το γενικότερο κλίμα ανησυχίας, οι Κύπριοι δεν εκτιμούν πως η χώρα μας αποτελεί άμεσο στόχο των τζιχαντιστών. Οι μισοί πολίτες θεωρούν ότι αυτό συμβαίνει σε μικρό βαθμό, ενώ το 13% πιστεύουν πως δεν υπάρχει καθόλου αυτός ο κίνδυνος. Σε αρκετό βαθμό εκτιμούν ότι είμαστε τρομοκρατικός στόχος το 19% και σε μεγάλο βαθμό το 18%.

Περί ασφάλειας

Τρεις στους πέντε πολίτες θεωρούν ότι το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα θα αλλάξει το αίσθημα ασφάλειάς τους. Αντίθετη γνώμη έχει το 37%. Πιο έντονη είναι αυτή η πεποίθηση ανάμεσα στους πρόσφυγες (70%) παρά στους μη πρόσφυγες (58%), καθώς και ανάμεσα στις γυναίκες (66%) παρά στους άνδρες (58%). Ιδιαίτερα υψηλό (79%) είναι το ποσοστό των αποφοίτων δημοτικού, που αισθάνονται ότι τα γεγονότα της Γαλλίας θα μεταβάλουν το αίσθημα ασφάλειας της ζωής τους.

Πιο προσεκτικοί

Αν και δύο στους πέντε Κύπριους τονίζουν ότι δεν θα αφήσουν την τρομοκρατία να αλλάξει τη ζωή τους, το 23% δηλώνουν ότι θα είναι προσεκτικοί ακόμη και στην Κύπρο πλέον. Δύο στους δέκα πολίτες αναφέρουν ότι θα αποφεύγουν τα ταξίδια γενικά και το 14% θα αποφεύγουν τα ταξίδια στις πόλεις που έχουν δεχθεί τρομοκρατικές απειλές. Το 6% σκοπεύουν να αποφεύγουν τα πολυσύχναστα μέρη όταν ταξιδεύουν.

Αυστηρότεροι έλεγχοι

Οι Κύπριοι, σε ποσοστό 72%, θεωρούν ότι, υπό το φως του τρομοκρατικού χτυπήματος στη Γαλλία, θα πρέπει οι έλεγχοι εισόδου στην ΕΕ να γίνουν αυστηρότεροι. Μόνο το 6% πιστεύουν, πάντως, ότι πρέπει να απαγορευθεί πλήρως η έλευση προσφύγων στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Το 22% διαφοροποιούνται πλήρως, λέγοντας ότι η ευρωπαϊκή πολιτική δεν πρέπει να αναθεωρηθεί, γιατί οι πρόσφυγες και οι τρομοκράτες δεν είναι το ίδιο.

Φταίει η Δύση

Οι μισοί πολίτες ρίχνουν το φταίξιμο για τη δραματική αύξηση των προσφύγων από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη στις ηγεσίες της Δύσης, θεωρώντας ότι με τη στάση τους άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου. Το ένα τέταρτο των Κυπρίων (33% σε όσους έχουν μόρφωση μέχρι το δημοτικό) πιστεύουν ότι ευθύνεται η μουσουλμανική θρησκεία, που κατά τη γνώμη τους ενθαρρύνει τον φανατισμό και άλλο ένα τέταρτο (το 34% σε όσους είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης) θεωρούν ότι την ευθύνη έχουν οι ηγεσίες ακραίων ομάδων στη Μέση Ανατολή, που χρησιμοποιούν τη θρησκεία για να υποδαυλίσουν το μίσος. Τέλος, 12% αποδίδουν την κατάσταση στο πολιτισμικό και θρησκευτικό ρήγμα μεταξύ Δύσης και Ανατολής.

Ειρήνη μέσω πολέμου

Η πλειοψηφία των πολιτών, σε ποσοστό 46%, προκρίνουν την πραγματοποίηση μιας διεθνούς στρατιωτικής επέμβασης ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, ώστε να αποκατασταθεί η ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Το 29% επενδύουν στις ειρηνευτικές προσπάθειες που γίνονται για τη Συρία, ενώ το 17% πιστεύουν ότι η Δύση πρέπει να προσφέρει οικονομική ή άλλη βοήθεια, με στόχο την ανάπτυξη και την ευημερία των χωρών της Μέσης Ανατολής. Το 8% δηλώνουν ότι δεν τους απασχολεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα