Δημοσκόπηση ΡΙΚ: Στις δύο μονάδες η διαφορά ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ

Στις δύο ποσοστιαίες μονάδες βρίσκεται η διαφορά μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης, από το ΡΙΚ. Πρώτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου

αναδεικνύεται ο ΔΗΣΥ με 19% και έπεται το ΑΚΕΛ με 17%.

Βάσει των ευρημάτων της 30ης Παγκύπριας Έρευνας Πολιτικής Κουλτούρας &Εκλογικής Συμπεριφοράς, η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου από την IMR / ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ σε δείγμα 1.416 ατόμων παγκύπρια, ακολουθούν το ΔΗΚΟ με 10,5%, οι Οικολόγοι-Συνεργασία Πολιτών με 6%, οι Κυνηγοί-Ανεξάρτητοι με 5%, το ΕΛΑΜ με 4,5%, η ΕΔΕΚ-Συμμαχία Πολιτών με 4%, η Δημοκρατική Παράταξη με 3% και η Αλληλεγγύη με 1,5% ενώ άλλα κόμματα συγκεντρώνουν ποσοστό 2,5%. Η αποχή συγκεντρώνει ποσοστό 15,5% και οι αναποφάσιστοι 7,5%.

Τα υψηλότερα ποσοστά συσπείρωσης, σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του 2016, καταγράφονται μεταξύ των ψηφοφόρων του ΕΛΑΜ με 70%, του ΑΚΕΛ 69%, του ΔΗΣΥ 66%, των Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών με 60%, του ΔΗΚΟ 56%, του ΚΣ ΕΔΕΚ 46 και της Αλληλεγγύης 23%.

Όσον αφορά τη δημοτικότητα πολιτικών προσώπων, ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου συγκεντρώνει 57% θετικές γνώμες και 23% αρνητικές, η Ελένη Θεοχάρους 47% θετικές και 48% αρνητικές, ο Μάριος Καρογιάν 29% θετικές και 64% αρνητικές, ο Άντρος Κυπριανού 26% θετικές και 70% αρνητικές, ο Αβέρωφ Νεοφύτου 32% θετικές και 66% αρνητικές, ο Νικόλας Παπαδόπουλος 29% θετικές και 67% αρνητικές, ο Μαρίνος Σιζόπουλος 27% θετικές και 67% αρνητικές και ο Χρίστος Χρίστου 19% θετικές και 69% αρνητικές.

Σε ερώτηση για την ικανοποίηση από τον τρόπο που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει ασκήσει τα καθήκοντά του, το 34% δηλώνει ικανοποιημένο και το 66% δυσαρεστημένο. Για τον τρόπο που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χειρίζεται την εσωτερική διακυβέρνηση το 28% δηλώνει ικανοποιημένο και το 72% δυσαρεστημένο. Για τον τρόπο με τον οποίο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει χειριστεί το Κυπριακό, ικανοποιημένο δηλώνει το 28%, δυσαρεστημένο το 71% ενώ 1% δεν έχει γνώμη.

Όσον αφορά την πιθανότητα επίλυσης του Κυπριακού, το 81% πιστεύει ότι σήμερα δεν είμαστε πιο κοντά σε λύση, σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, το 12% λέει ότι είμαστε πιο κοντά σε λύση και το 7% δεν έχει γνώμη.

Το 61% λέει ότι η Ελλάδα έχει θετικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις σχετικά με τη λύση του Κυπριακού και το 14% αρνητικό. Ο ρόλος της Γαλλίας αποτιμάται ως θετικός από 59% και από 15% αρνητικός, της ΕΕ 40% θετικός και 26% αρνητικός, των ΗΠΑ 29% θετικός και 39% αρνητικός, του ΟΗΕ 29% θετικός και 32% αρνητικός, της Ρωσίας 25% θετικός και 36% αρνητικός και της Μεγάλης Βρετανίας 8% θετικός και 68% αρνητικός.

Για τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες το 44% έχει θετική γνώμη, το 42% αρνητική γνώμη, ενώ το 14% δεν έχει γνώμη.

Σχετικά με την άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Απριλίου, το 65% απαντά ότι δεν είναι και τόσο ενημερωμένο ή δεν είναι καθόλου ενημερωμένο. Στον αντίποδα, πολύ ή αρκετά ενημερωμένο δηλώνει το 35%.

Εξάλλου το 43% αναμένει αρνητικά αποτελέσματα για την Κύπρο από την πενταμερή, το 13% θετικά, το 39% ούτε θετικά ούτε αρνητικά και το 5% δεν έχει γνώμη.

Αρνητική, σε ποσοστό 88% είναι η δημοτικότητα του Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ο οποίος συγκεντρώνει 3% θετικές γνώμες.

Για την κατεύθυνση της χώρας, το 13% δηλώνει τον Μάρτιο του 2021 ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, το 68% σε λάθος κατεύθυνση και το 19% ούτε στη σωστή ούτε στη λάθος κατεύθυνση.

Σύμφωνα με την έρευνα, ως σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας αναδεικνύεται η διαφθορά με 28%, η πανδημία με 26% και η οικονομία με 18%. Ακολουθεί το Κυπριακό με 17%, ενώ 8% λέει ότι όλα τα προηγούμενα προβλήματα είναι το ίδια σημαντικά.

Σε σχέση με τις απόψεις γύρω από τη διαφθορά στην Κύπρο, το 52% συμφωνεί σίγουρα ή μάλλον με την άποψη ότι η Κύπρος είναι μια χώρα, στην οποία πάντα θα υπάρχει διαφθορά. Το 39% συμφωνεί σίγουρα ή μάλλον με την άποψη ότι η Κύπρος μπορεί να γίνει μια χώρα χωρίς διαφθορά. Το 9% δεν συμφωνεί με καμία από τις δύο απόψεις ή δεν έχει γνώμη.

Σε σχέση με τις κινητοποιήσεις που έγιναν τον τελευταίο καιρό, με το σύνθημα «Ως Δαμέ» το 45% έχει θετική γνώμη, το 36% αρνητική, το 17% ούτε θετική ούτε αρνητική και το 2% δεν έχει γνώμη.

Σύμφωνα με την ταυτότητα της έρευνας, αυτή διεξήχθη μεταξύ 8 και 20 Μαρτίου με τη μέθοδο της τυχαίας πολυσταδιακής στρωματοποιημένης δειγματοληψίας, ενώ το δείγμα είναι αντιπροσωπευτικό του γενικού πληθυσμού. Πρόκειται για ποσοτική έρευνα, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις στα νοικοκυριά των ερωτώμενων και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, χωρίς κάλπη, που ετοιμάστηκε από τον επιστημονικό υπεύθυνο. Το τυπικό σφάλμα υπολογίζεται σε +/- 2,6%.

Διαβάστε επίσης 

Δείτε τη νέα μεγάλη δημοσκόπηση του ΣΙΓΜΑ για τις βουλευτικές του Μαΐου

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα