Δημοσκόπηση ΣΙΓΜΑ: Η πτώση, η στασιμότητα και το 5% κρυφής ψήφου (ΒΙΝΤΕΟ)

Την 3η δημοσκόπηση του παρουσίασε το ΣΙΓΜΑ το βράδυ της Δευτέρας 3 Οκτώβρη που διενεργήθηκε την περίοδο 22 Σεπτεμβρίου με 28 Σεπτεμβρίου και λήφθηκαν 1018 επιτυχημένες συνεντεύξεις.

Σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση του ΣΙΓΜΑ η οποία παρουσιάστηκε στις 7 Ιουλίου του 2022, τα

κυριότερα ευρήματα της παρούσας δημοσκόπησης, συνοψίζονται στα εξής:

Διαβάστε επίσης: Προεδρικές: Ιδού τα αποτελέσματα της δεύτερης δημοσκόπησης ΣΙΓΜΑ (ΚΑΡΤΕΣ&VID)

- Η αλλαγή του κομματικού χάρτη μετά τις εκλογές

- Η πτώση της τάξης του 4% για τον Νίκο Χριστοδουλίδη (από 36.5% σε 31%)

- Η οριακή διατήρηση ποσοστών για τον Αβέρωφ Νεοφύτου (από 19.7% σε 19.3%)

- Η αύξηση των ποσοστών του Ανδρέα Μαυρογιάννη (από 15.3% σε 16.5%)

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΙΟΥΛΙΟΥ

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Το ζήτημα της οικονομίας κατατάσσεται πρώτο με ποσοστό της τάξης του 70% από τους ερωτηθέντες. Ακολουθεί το Κυπριακό με ποσοστό της τάξης του 17%. Ακολουθούν τα ζητήματα της διαφθοράς και το μεταναστευτικό. 

Μιλώντας στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο ο Γιάννης Καρεκλάς είπε πως ο κομματικός χάρτης θα αλλάξει δραματικά μετά τις εκλογές. «Δεν εννοώ πόσα κόμματα θα μπαίνουν στη Βουλή αλλά πόσο θα επηρεάζουν τους πολίτες», είπε. 

Ο κ.Καρεκλάς σημείωσε ότι η δημοσκόπηση καταγράφει την εικόνα της δεδομένης στιγμής. «Δεν είναι το αποτέλεσμα της κάλπης αλλά καταγράφει την τάση των ημερών». Ως συμπέρασμα της δημοσκόπησης, ανέφερε ότι σημειώθηκαν μετατοπίσεις. «Ο κ. Χριστοδουλίδης από το 36.5% έπεσε στο 31% χωρίς όμως αυτές οι χαμένες μονάδες να μετατοπιστούν σε άλλον υποψήφιο».

Συμπλήρωσε ότι σε κάθε δημοσκόπηση υπάρχει η κρυφή ψήφος, η εκδικητική ψήφος και η αρνητική ψήφος. «Ο κάθε ένας θέλει να τιμωρήσει τον υποψήφιο για τον δικό του λόγο». Διευκρίνισε ότι ο μηχανισμός των κομμάτων ακόμη δεν έχει εκδηλωθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό. «Η δύναμη του κ. Χριστοδουλίδη είναι από τον ΔΗΣΥ με 44% και από το ΑΚΕΛ με 18%».

Ο Γιάννης Καρεκλάς συμπλήρωσε ότι πλέον οι πολίτες δεν ακούν τα κόμματα και τις επιλογές τους. «Το μάντρισμα που όλοι ξέραμε έχει πάει περίπατο».

Διαβάστε επίσης: Προεδρικές 2023: Δείτε τα αποτελέσματα της 3ης δημοσκόπησης του ΣΙΓΜΑ

Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκαν ο εκλογικός αναλυτής Νάσιος Ορεινός και ο πολιτικός αναλυτής Γιάννος Κατσουρίδης, οι οποίοι έκαναν τη δική τους ανάγνωση για τα αποτελέσματα τα δημοσκόπησης. 

Αρχικά ο κ. Ορεινός ανέφερε ότι μόλις χθες το Κίνημα των Κυνηγών αποφάσισε στήριξη προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη, σημειώνοντας ότι οι κυνηγοί ήταν η έκπληξη των τελευταίων βουλευτικών εκλογών καθώς μάζεψαν 11.712 ψήφους με ποσοστό 3.3%. «Η δημοσκόπηση δεν συμπεριλαμβάνει την απόφαση των κυνηγών. Θα δώσουν στον Νίκο Χριστοδουλίδη 1%-2%», ειπε

Σημείωσε ότι το συμπέρασμα της δημοσκόπησης είναι η μερική πτώση του κ. Χριστοδουλίδη από τον Ιούνιο μέχρι και σήμερα, ο οποίος όμως εξακολουθεί να έχει μια διαφορά ασφαλείας από τους υπόλοιπους. Την ίδια ώρα υπάρχει μια στασιμότητα του κ. Νεοφύτου από τον Μάιο και μικρή αύξηση του κ. Μαυρογιάννη. «Αυτός είναι ο τίτλος που θα έδινα εγώ σε αυτή τη δημοσκόπηση», είπε.

Ο Νάσιος Ορεινός επεσήμανε ότι «σύμφωνα με την κάρτα 16 της δημοσκόπησης για την πρόθεση ψήφου στα έγκυρα, ο κ. Χριστοδουλίδης βρίσκεται στον συν 15% και συν 17%».

Μιλώντας για την κρυφή ψήφο ανέφερε ότι υπάρχει κόσμος που φοβάται να πει τι θα ψηφίσει. «Εδώ έχουν ευθύνη και οι υποψήφιοι γιατί αν λειτουργούν με τέτοιο τρόπο που κάποιος φοβάται, τότε δεν είναι σωστό. Έχω εντοπίσει 5% κρυφής ψήφου μέσα σ' ένα μήνα».

Ως παράδειγμα έδωσε τους ψηφοφόρους της ΔΗΠΑ από τους οποίους σύμφωνα με τον κ.Ορεινό το 40% στηρίζει Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ τώρα ένα ποσοστό ανήκει στους «δεν απαντώ». Συμπλήρωσε ότι η κρυφή ψήφος ευνοεί τον κ. Χριστοδουλίδη. 

Ο κ. Ορεινός διευκρίνισε ότι οι εκλογές δεν έχουν τελειώσει. «Υπάρχει ακόμη καιρός και ότι λέμε, το λέμε με σεβασμό στο εκλογικό Σώμα. Αυτή η επανάσταση του εκλογικού Σώματος μπορεί να κορυφωθεί την ημέρα των εκλογών. Αυτό που αναδείχθηκε σε αυτές τις εκλογές είναι ότι κόμματα πήραν αποφάσεις μετά που άκουσαν τις βάσεις τους με παραδείγματα το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ».

Διαβάστε επίσης: Ορεινός για δημοσκόπηση: Αλλάζει ο κομματικός χάρτης-Ψηλά ποσοστά κρυφής ψήφου

Από την πλευρά του ο Γιάννος Κατσουρίδης ανέφερε ότι επιβεβαιώνεται η τάση της απαξίωσης προς την πολιτική και η έλλειψη εμπιστοσύνης. Σημείωσε ότι τα θέματα της οικονομίας, ανεργίας και μεταναστευτικού οδηγούν σε πιο συντηρητικές ατζέντες.

Αναφορικά με τα ποσοστά των υποψηφίων ανέφερε ότι οι βασικές δυναμικές διατηρούνται. «Υπάρχει μια πτώση του Νίκου Χριστοδουλίδη κάτι το οποίο δεν κεφαλαιοποιούν οι άλλοι δύο βασικοί υποψήφιοι». Πρόσθεσε ότι υπάρχει μια σταθεροποίηση του Αβέρωφ Νεοφύτου και μία αύξηση του Ανδρέα Μαυρογιάννη. «Υπάρχει φαβορί για τον δεύτερο γύρο αλλά μειώνεται η απόσταση από τους άλλους υποψήφιους».

Επεσήμανε ότι η βεβαιότητα ψήφου που διαφάνηκε από τη δημοσκόπηση είναι πολύ μεγάλη. «Με κάνει να αμφιβάλω αν θα αλλάξει δραματικά η κατάσταση. Στον δεύτερο γύρο φαίνεται να υπάρχει νικητής», σημείωσε. 

Keywords
Τυχαία Θέματα