Διοικητής:Ανάγκη για νέα προϊόντα από τράπεζες για ενίσχυση κερδοφορίας

Η κερδοφορία και η ανάγκη εξεύρεση εναλλακτικών προϊόντων πέραν του δανεισμού, είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τράπεζες μικρών χωρών όπως η Κύπρος, όπως ανέφερε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου, μιλώντας στο Φόρουμ Οικονομικής Πολιτικής που διοργανώνει το ΑΚΕΛ.



Όπως είπε,

το θέμα της κερδοφορίας είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τις μικρές χώρες με τις μικρότερες τράπεζες επειδή η γεωγραφία δίνει λιγότερες ευκαιρίες στις τράπεζες να βρουν νέα κερδοφόρα προϊόντα. Είπε ότι στην κυπριακή αγορά το κύριο προϊόν εξακολουθεί να είναι ο δανεισμός και οι τράπεζες πρέπει να βρουν άλλα προϊόντα πέραν του δανεισμού για να ενισχύσουν την κερδοφορία τους, αλλά πάντα στα πλαίσια της σωστής διαχείρισης του ρίσκου.

Σημείωσε επίσης ότι η Κύπρος υστερεί στη διεκπεραίωση των νόμιμων συναλλαγών και ότι οι κυπριακές τράπεζες θα πρέπει θα πρέπει να βελτιώσουν την εφαρμογή των κανονισμών μέσω της εκπαίδευσης του προσωπικού.

Ανέφερε ότι στις κυπριακές τράπεζες υπάρχουν και συμπεριφορές δυσανάλογες και μερικές φορές παράλογες ως προς το πελατολόγιό τους και αυτό επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την ίδια την κερδοφορία των τραπεζών.

«Ακούγεται συχνά ότι η δικαιολογία είναι οι κανονισμοί της ΚΤΚ. Να πω το εμφανές ότι οι κανονισμοί είναι ίδιοι για όλη την ευρωζώνη, βγαίνουν από την ΕΚΤ και εφαρμόζονται σε κάθε χώρα από την κεντρική τράπεζα της κάθε χώρας, άρα σε θεωρητικό επίπεδο δεν πρέπει να υπάρχουν διαφορές στη διεκπεραίωση των νόμιμων συναλλαγών με τις χώρες της ευρωζώνης. Υστερούμε στην Κύπρο, μας παίρνει πολύ περισσότερο χρόνο και όχι μόνο σε σύγκριση με άλλες χώρες, υπάρχουν διαφορές ακόμα και σε σύγκριση μεταξύ των ίδιων τραπεζών μεταξύ της Κύπρου», είπε.

Πρόσθεσε ότι  οι κανονισμοί είναι οι ίδιοι και αυτό αποδεικνύει ότι έχει να κάνει περισσότερο με την εφαρμογή και την εκπαίδευση του προσωπικού των τραπεζών.

Ζήτησε οι κυπριακές τράπεζες να γίνουν πιο αποτελεσματικές στη διεκπεραίωση των νόμιμων συναλλαγών και στην καταπολέμηση του ξεπλύματος του χρήματος για το καλό της οικονομίας και για το καλό των επιχειρήσεων της χώρας.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Διοικητής Ανάγκη,dioikitis anagki