Διπλωματική γκάφα κατά τη σύνοδο για το κλίμα: Σάστισε ο Πούτιν

Η "κατάρα της τηλεδιάσκεψης" δεν άφησε αλώβητους ούτε τους ηγέτες μεγάλων χωρών: το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα, που οργάνωσε η Ουάσινγκτον, «κόπηκε» στον αέρα για να μιλήσει ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, που εμφανίστηκε προς στιγμήν να σαστίζει από αυτή τη διπλωματική γκάφα.

Ενώ ο Μακρόν μιλούσε για τη σημασία του αγώνα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν τον ευχαρίστησε απότομα, προφανώς χωρίς να έχει αντιληφθεί ότι η ομιλία του Γάλλου ηγέτη δεν είχε ολοκληρωθεί. Αμέσως μετά, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έδωσε τον λόγο στον Πούτιν, ο οποίος θα μιλούσε σε ζωντανή μετάδοση.

Ακολούθησε μια αμήχανη στιγμή, με τον Πούτιν να δείχνει ότι δεν ήταν σίγουρος πως είχε έρθει η σειρά του. Στη συνέχεια όμως, άρχισε την ομιλία του.

Ο Μπλίνκεν αργότερα ξαναέβαλε το βίντεο του Μακρόν, επικαλούμενος για το λάθος τις «τεχνικές δυσκολίες» και λέγοντας ότι ήθελε «να δώσει τον λόγο» στον Γάλλο πρόεδρο.

Δεν έχει διευκρινιστεί ποιο ήταν το πρόβλημα που αντιμετώπισε ο Αμερικανός υπουργός.

Αυτή δεν ήταν η μοναδική παραφωνία στη σύνοδο: η εναρκτήρια ομιλία της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις δεν ακουγόταν καλά στην αρχή. Λίγο αργότερα, όταν πήρε τον λόγο ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον, το μικρόφωνό του ήταν κλειστό και οι πρώτες δηλώσεις του δεν ακούστηκαν.

Ρωσία-σύνοδος κορυφής για το κλίμα: Η Μόσχα τηρεί τις υποχρεώσεις της, δηλώνει ο πρόεδρος Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα, στη διαδικτυακή σύνοδο κορυφής για το κλίμα που συγκάλεσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ότι η χώρα του εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Με υπευθυνότητα η Ρωσία εφαρμόζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της στον τομέα αυτόν», υπογράμμισε, επικαλούμενος το Πρωτόκολλο του Κιότο και τη Συμφωνία του Παρισιού. Διαβεβαίωσε επίσης ότι η Μόσχα εργάζεται «για την εφαρμογή μιας σύγχρονης νομοθεσίας» όσον αφορά τον περιορισμό των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ο Πούτιν, η χώρα του οποίου ανησυχεί κυρίως από την υπερθέρμανση στη Σιβηρία και την Αρκτική, υπενθύμισε, χωρίς να δώσει συγκεκριμένα ποσοστά, ότι η Μόσχα φιλοδοξεί «να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές» μέχρι το 2050. Σημείωσε επίσης ότι σήμερα οι εκπομπές καυσαερίων στη Ρωσία είναι σχεδόν οι μισές σε σύγκριση με το 1990: από 3,1 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα έχουν μειωθεί στα 1,6 δισεκ. τόνους, λόγω της «αναδιάρθρωσης» της βιομηχανίας μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, όπως εξήγησε.

Ο Πούτιν είπε ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη «όλοι οι παράγοντες που συμβάλλουν στην υπερθέρμανση», αναφέροντας ως παράδειγμα το μεθάνιο, καθώς θα ήθελε να μειωθούν οι εκπομπές του στο μισό μέσα στα επόμενα 30 χρόνια. Ζήτησε επίσης να βελτιωθεί η διεθνής συνεργασία στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

«Η Ρωσία είναι έτοιμη να προτείνει μια σειρά κοινών σχεδίων και να εξετάσει πλεονεκτήματα για τις ξένες επιχειρήσεις που θα ήθελαν να επενδύσουν στην καθαρή ενέργεια (…) στη χώρα μας», πρόσθεσε.

Πολλοί επιστήμονες εκτιμούν ότι η Σιβηρία και η Αρκτική περιλαμβάνονται στις περιοχές που είναι πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή. Τα τελευταία χρόνια η Σιβηρία αντιμετωπίζει ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών αλλά και γιγαντιαίες και ασυνήθιστες δασικές πυρκαγιές. Η Ρωσία βλέπει όμως και μια θετική πλευρά στην υπερθέρμανση, αρχής γενομένης από την ανάπτυξη ενός θαλάσσιου εμπορικού δρόμου που θα συνέδεε την Ευρώπη και την Ασία μέσω της Αρκτικής, χάρη στο λιώσιμο των πάγων. Μάλιστα η Μόσχα δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε αυτόν τον «δρόμο του βορρά», όταν η διώρυγα του Σουέζ παρέμεινε κλειστή για αρκετές ημέρες, στα τέλη Μαρτίου.

Η Ρωσία είναι σήμερα η τέταρτη χώρα στον κόσμο σε εκπομπές καυσαερίων. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επικύρωσε, τον Οκτώβριο του 2019, τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Yπέρ μιας γερμανο-αμερικανικής συνεργασίας για το κλίμα η υποψήφια των Πρασίνων για την καγκελαρία Αναλένα Μπέρμποκ

Υπέρ μιας γερμανο-αμερικανικής συνεργασίας για την προστασία του κλίματος τάχθηκε η υποψήφια των Πρασίνων για την καγκελαρία Αναλένα Μπέρμποκ.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε αποφασιστικής σημασίας χρόνια για την προστασία του κλίματος και την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας. Αν προσπαθήσουμε μόνο με μισή καρδιά, θα μπούμε στο περιθώριο», είπε σε συνέντευξή της η οποία δημοσιεύται σήμερα στις εφημερίδες του «Δικτύου Συντακτών της Γερμανίας».

«Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για ένα σοβαρό επενδυτικό πρόγραμμα, στο οποίο πρέπει να συμμετάσχει η Γερμανία: Τάσσομαι υπέρ της δημιουργίας μιας διατλαντικής συμμαχίας για την ουδετερότητα του κλίματος. Είναι απαραίτητο να βαδίσουμε μαζί ώστε να μην υπερβεί η παγκόσμια αύξησης της θερμοκρασίας τους 1,5°C », πρόσθεσε.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει γρήγορα προκειμένου να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη. Αυτό θα απαιτήσει άμεση και ουσιαστική δράση τα επόμενα χρόνια και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο. Για την επίτευξη αυτού το στόχου απαιτούνται σημαντικά πιο φιλόδοξοι κλιματικοί στόχοι. Η νέα αμερικανική κυβέρνηση έχει δείξει πώς μπορεί να γίνει αυτό: με τεράστιες επενδύσεις για την προστασία του κλίματος», τόνισε η η συμπρόεδρος των Πρασίνων.

Η Πράσινη υποψήφια για την καγκελαρία επέκρινε επίσης την ομοσπονδιακή κυβέρνηση: «Το γεγονός ότι ειδικά η Γερμανία, τώρα που βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι, συμβάλλει στο να μην αυξηθεί αρκετά ο ευρωπαϊκός κλιματικός στόχος είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που χρειάζεται», όπως είπε.

«Σε περίπτωση συμμετοχής του κόμματός μου σε κυβέρνηση μετά τις εκλογές, θα ξεκινήσω αμέσως ένα άμεσο πρόγραμμα προστασίας του κλίματος ώστε να μειωθεί σημαντικά η έκλυση διοξειδιου του άνθρακος (CO2) και να καταστεί δυνατή περισσότερη καθαρή ενέργεια από ό,τι πριν», υποσχέθηκε τέλος η Μπέρμποκ.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ κατηγορεί τους ηγέτες ότι "αγνοούν" την κλιματική αλλαγή

Η νεαρή ακτιβίστρια για το κλίμα από τη Σουηδία Γκρέτα Τούνμπεργκ κατηγόρησε σήμερα τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας ότι «αδιαφορούν» για την κλιματική αλλαγή, προειδοποιώντας τους ότι οι επόμενες γενιές θα τους κρίνουν.

«Για πόσο χρόνο, πιστεύετε, ότι θα μπορείτε να συνεχίσετε να αγνοείτε την κλιματική αλλαγή (…) χωρίς να λογοδοτείτε;», είπε η Τούνμπεργκ, σε παρέμβασή της μέσω τηλεδιάσκεψης ενώπιον μιας επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου, στο περιθώριο της Συνόδου για το κλίμα που οργανώνει η Ουάσιγκτον.

Σε μια ομιλία σε αυστηρό και επικριτικό τόνο, η 18χρονη υπενθύμισε στους βουλευτές ότι η συμφωνία του Παρισιού, που συνάφθηκε το 2015, προβλέπει τη διατήρηση της παγκόσμιας υπερθέρμανσης κάτω από τους 2 βαθμούς κελσίου, εάν είναι δυνατόν στους 1,5 βαθμούς κελσίου, σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή.

«Η κλιματική αλλαγή δεν υπάρχει στον δημόσιο διάλογο σήμερα», τόνισε.

«Και σίγουρα, καθώς ο διάλογος δεν υφίσταται και το επίπεδο της ευαισθητοποίησης είναι γελοιωδώς χαμηλό, συμβάλλετε ατιμωρητί στην καταστροφή του περιβάλλοντος, τώρα και στο μέλλον».

«Τη γλιτώσατε σήμερα, όμως αργά ή γρήγορα, οι άνθρωποι θα συνειδητοποιήσουν όλα όσα έχετε κάνει», προειδοποίησε η Σουηδέζα ακτιβίστρια.

«Έχετε ακόμη χρόνο να κάνετε ό,τι πρέπει και να προστατεύσετε την κληρονομιά σας προς τους απογόνους σας ειλικρινά, όμως αυτό το παράθυρο θα κλείσει σύντομα».

«Εμείς, οι νέοι, είμαστε εκείνοι που θα μιλάμε για εσάς στα βιβλία της Ιστορίας. Είμαστε εμείς που θα επιλέξουμε πώς θα σας θυμόμαστε. Κάντε τις σωστές επιλογές», συμπλήρωσε η 18χρονη.

Διαβάστε επίσης: «Ανοίγματα» Ερντογάν σε Μπάιντεν κατά τη διαδικτυακή σύνοδο για το Κλίμα

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Keywords
Τυχαία Θέματα
Διπλωματική, Σάστισε, Πούτιν,diplomatiki, sastise, poutin