Διπλωματικό κενό στην Ουάσιγκτον

Πρωτοφανές γεγονός στα διπλωματικά πρακτικά του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο σημερινός Τούρκος πρέσβης, Μουράτ Μερτζάν, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης, αφήνοντας κενή την πρεσβεία στις ΗΠΑ μετά τις 12 Ιανουαρίου και το τουρκικό ΥΠΕΞ σύξυλο, καθώς δεν έχει φροντίσει ακόμη να ορίσει αντικαταστάτη του.

«Αγαπητοί followers. Θα ήθελα να σας ενημερώσω για μια κατάσταση που με αφορά. Αποσύρομαι λόγω ορίου ηλικίας από τις 14 Ιανουαρίου 2024. Ως εκ τούτου, η θητεία μου εδώ θα λήξει. Και θα φύγω από τις ΗΠΑ

το βράδυ της 12ης Ιανουαρίου Με αγάπη και σεβασμό». Η ανάρτηση αυτή έγινε στο Χ στις 4 Ιανουαρίου, από τον Μουράτ Μερτζάν, πρέσβη της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον.

Από τις 13 Ιανουαρίου, η Τουρκία δεν θα έχει πλέον πρέσβη στην Ουάσιγκτον, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά, όχι λόγω ανάκλησης ή κάποιας άλλης διπλωματικής κρίσης μεταξύ των χωρών, αλλά γιατί η τουρκική κυβέρνηση, που ήταν απασχολημένη με την εξεύρεση υποψηφίου για την Κωνσταντινούπολη, δεν πρόλαβε να αποφασίσει για νέο πρέσβη στην Ουάσιγκτον ή δυσκολεύτηκε να βρει όνομα.

«Για την κυβέρνηση, η νίκη στην Κωνσταντινούπολη είναι πιο σημαντική από την υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας στη διεθνή σκηνή», σχολιάζει σκωπτικά η έμπειρη διπλωματική συντάκτρια Μπαρτσίν Γινάντς, που αναρωτιέται αν είναι πραγματικά θέμα έλλειψης χρόνου ή αναποφασιστικότητας σχετικά με το όνομα;

Ο Τούρκος δημοσιογράφος-σχολιαστής Μουράτ Γετκίν κρούει τον κώδωνα για το πώς μπορούν να συνεχιστούν οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ χωρίς πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον κατά την διάρκεια μιας από τις πιο προβληματικές περιόδους.

Ως ισχυρότερος υποψήφιος αναφέρεται ο Τ/Υφυπέξ, Μπουράκ Ακτσαπάρ, αλλά η αμερικανική πλευρά θα έπρεπε να είχε ήδη ενημερωθεί προ πολλού. Υπάρχουν επίσης φήμες ότι ο Ακτσαπάρ θα πάει στη Νέα Υόρκη και ο Σεντάτ Ονάλ, ο μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, θα πάει στην Ουάσιγκτον. Οι διάδρομοι έχουν πάρει φωτιά. Ο Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος βρίσκεται στην Πράγα, και ο Βολκάν Μποζκίρ, διπλωμάτης καριέρας του AKP, ακούγεται ότι προσπαθούν επίσης να μπουν στο χορό.

Οι προτιμήσεις του Ερντογάν και του Φιντάν θα δείξουν, εάν το υπουργείο Εξωτερικών θα ανακτήσει εξέχουσα θέση στην εξωτερική πολιτική την επόμενη περίοδο. Με άλλα λόγια, λέει ο δημοσιογράφος, το αν ο νέος πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον θα διοριστεί μεταξύ των διπλωματών καριέρας ή θα είναι πολιτικός διορισμός θα σημαίνει πολιτικά κάτι.

Η Τουρκία χρειάζεται έναν πρεσβευτή που να έχει πρόσβαση στα λόμπι στον Λευκό Οίκο, το Κογκρέσο και τον επιχειρηματικό κόσμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα