Διπλωματικός πυρετός για διάσωση της συμφωνίας εκεχειρίας της Λιβύης

Ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, ο επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ), εγκατέλειψε τη Μόσχα χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) του πρωθυπουργού Φάγεζ ας Σάρατζ.

Το παρασκήνιο της αποχώρησης Χάφταρ έδωσε ο ανταποκριτής του Σίγμα στη Μόσχα, Αχιλλέας Πατσούκας. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι δεν έχουν καταρρεύσει ακόμα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Χαφτάρ και Σάρατζ, επικαλούμενος δηλώσεις του Ρώσου ΥΠΕΞ. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η ειρηνευτική διαδικασία συνεχίζεται και θα συνεχιστεί τις επόμενες

ημέρες μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία με την Μόσχα να θεωρεί ότι αργά ή γρήγορα θα γίνει. Πρόσθεσε ότι το ρωσικό ΥΠΕΞ έκανε αναφορά και σε άλλες χώρες, πέρα από την Τουρκία, όπως η Ιταλία και η Γερμανία, οι οποίες δίνουν τις δυνάμεις τους για να συνεχιστεί η διαδικασία.

Επίσης, έκανε αναφορά  στις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει το διαφαινόμενο ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις για τη Λιβύη, ανέδειξε τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς των προηγούμενων ετών ως «κύρια πηγή» των προβλημάτων της χώρας.

Το κράτος της Λιβύης διαλύθηκε από το ΝΑΤΟ, ήταν η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, κληθείς να σχολιάσει την αποτυχία υπογραφής της συμφωνίας εκεχειρίας για τη Λιβύη.

«Δυστυχώς, δεν υπάρχει κράτος στη Λιβύη. Το λιβυκό κράτος βομβαρδίστηκε από το ΝΑΤΟ το 2011 και μέχρι σήμερα πληρώνουμε τις συνέπειες αυτής της παράνομης και εγκληματικής ενέργειας» δήλωσε, μεταξύ άλλων.

«Και πρώτα απ’ όλους ο λαός της Λιβύης» έσπευσε να προσθέσει, στο περιθώριο των επαφών που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Σρι Λάνκα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Αχιλλέα Πατσούκα, ο Λαβρόφ φωτογράφησε για ακόμα μια φορά ότι συντηρεί τον δίαυλο τρομοκρατών από το Ιντλίμπ της Συρίας, συνδέοντας το με την κατάσταση στη Συρία και κάνοντας λόγο για «αδιαφορία» της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Σίγμα, η Ρωσία συνεχίζει να κρατάει τον δίαυλο επικοινωνίας με την Τουρκία γιατί σε αντίθετη περίπτωση, εάν έρθει σε σύγκρουση με την Άγκυρα, αντί να λυθεί το ζήτημα της Συρίας, θα προκύψει ακόμα ένα μεγαλύτερο πρόβλημα. Έτσι η Ρωσία προσπαθεί να «απομονώσει» την Άγκυρα σε αυτό το σημείο και αναγκαστικά με ένα περιορισμένο ρόλο να της ασκήσει πιέσεις, ώστε να αλλάξει ρότα.

Keywords
Τυχαία Θέματα