Διπλωματικός πυρετός για την αποτροπή πολέμου Ισραήλ-Ιράν

Ενενήντα μέρες έχουν στη διάθεσή τους οι υπηρέτες της διπλωματίας, προκειμένου να ανατρέψουν το σκηνικό πολέμου που στήνεται σταθερά και οδηγεί σε νέα, πιο επικίνδυνη φάση, τον πόλεμο της Συρίας.

Οι διεργασίες είναι πυρετώδεις, οι αιωρούμενες απειλές επικίνδυνες και η ένταση αναμένεται να κλιμακωθεί κι άλλο, καθώς αύριο ο Ντόναλντ Τραμπ θα ανακοινώσει τη δεύτερη φάση της επίθεσης εναντίον Ιράν, που δεν είναι άλλη από επιβολή κυρώσεων.

Ως εκ τούτου οι ισορροπίες της παγκόσμιας ειρήνης κρέμονται από μια κλωστή. Αυτό

δεν σημαίνει πως ο πόλεμος θα ξεσπάσει αύριο, αλλά οι δύο πλευρές δείχνουν να προσανατολίζονται στη λογική του καλύτερα σύντομα παρά αργότερα.

Θεωρητικά, για την διαδικαστική απεμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, χρειάζονται 90 μέρες και αυτές τις 90 μέρες επιχειρούν να εκμεταλλευτούν οι ισχυροί, κυρίως όμως οι πιο ουδέτεροι παίχτες, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως η Γερμανία και η Γαλλία, η οποία έχει συμφέρον τόσο από το Ισραήλ, όσο και από την μη επαναφορά των κυρώσεων εναντίον του Ιράν, λόγω διμερών συμφωνιών που υπεγράφησαν στη διάρκεια των τριών ετών που βρίσκεται σε ισχύ η συμφωνία.

Ωστόσο, ο Τραμπ με την στενή καθοδήγηση του Ισραήλ, δεν φαίνεται πως είναι διατεθειμένος να κάνει τη χάρη στους Ευρωπαίους, γι’ αυτό και αύριο ανακοινώνει την επαναφορά κυρώσεων.

Έτσι, ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει αποδειχτεί ότι είναι πολύ αξιόπιστος, υπό την έννοια ότι έχει προχωρήσει με όλες τις αποφάσεις που έχει ανακοινώσει.

Την ώρα λοιπόν που προχωρά με βελτίωση των σχέσεων με τη Βόρειο Κορέα, ανακοινώνοντας μέσω Tweet, ότι η συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν θα γίνει στις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη, με άλλο Tweet ανακοινώνει πως αύριο θα ανακοινώσει τις κυρώσεις που θα εφαρμοστούν εναντίον του Ιράν.

Το διάγγελμα Τραμπ είναι προγραμματισμένο για τις 9 το βράδυ, ώρα Κύπρου, ενώ αυτό που αναμένεται να ακούσουμε είναι η επαναφορά του εμπάργκο όπλων.

Πλέον, τίθεται ένα ζήτημα, αφού ακόμη κι αν οι ΗΠΑ επιβάλλουν εμπάργκο πώλησης όπλων στο Ιράν, το οποίο είχε αρθεί μετά τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα, η Ρωσία δεν αναμένεται να συμφωνήσει.

Ήδη το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας έχει ανακοινώσει πως θα συνεχίσει κανονικά τη συνεργασία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και έχει κηρύξει ως παράνομη την μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ.

Βεβαίως, οι νέες ανακοινώσεις θα δημιουργήσουν τριγμούς και στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ε.Ε. με το Βερολίνο να αφήνει ήδη αιχμές για τις εξελίξεις.

Η Άνγκελα Μέρκελ δηλώνει πλέον ανοιχτά ότι η ΕΕ πρέπει να πάρει την τύχη της στα χέρια της και δεν μπορεί να βασίζεται στην αναξιοπιστία των ΗΠΑ, του συμμάχου που πλέον είναι ανίκανος να την προστατεύσει από τους κινδύνους. Εύσχημα αλλά στην ίδια γραμμή είναι και ο Γάλλος Μακρόν.

Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους συμμάχους είναι η ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας, ότι θα προχωρήσει με ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, αν το πράξει και το Ιράν.

Πρόκειται για μια περίοδο «πρόβας» πολέμου, κάτι καταδεικνύει και το διάγγελμα Νετανιάχου, στο οποίο ουσιαστικά διαφαίνεται ότι βρισκόμαστε εν μέσω μιας παρατεταμένης μάχης και η πολιτική μας είναι σαφής: δεν θα επιτρέψουμε στο Ιράν να εδραιωθεί στρατιωτικά στη Συρία, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Παράλληλα σε συνέντευξη η οποία λήφθηκε πριν τις τελευταίες εξελίξεις, ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ επανέρχεται στο ζήτημα των χημικών όπλων και μιλάει για δυτικό αφήγημα, αναφερόμενος στις κατηγορίες για χρήση χημικών όπλων από τον στρατό του.

Εξηγεί δε τους λόγους που δεν θα το έκανε και για πρώτη φορά απαντά επισήμως στις κατηγορίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα