ΔΗΣΥ: «Η γυναίκα στο επίκεντρο» - 50% γυναίκες σε δημόσια αξιώματα

Πραγματοποιήθηκε το 2ο Προσυνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού με θέμα «Η Γυναίκα στο Επίκεντρο», εκδήλωση η οποία συνδιοργανώθηκε με την Οργάνωση Νέων Επιστημόνων και αποτέλεσε μέρος του διαλόγου με την κοινωνία ενόψει του Πολιτικού Ιδεολογικού Συνεδρίου της Επόμενης Μέρας που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο.

Τις εργασίες άνοιξε ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Γιώργος Παναγιώτου ο οποίος τόνισε ότι σκοπός μας πρέπει να είναι ακούσουμε, να μάθουμε και ως Νέοι Επιστήμονες να επανέλθουμε με τεκμηριωμένες προτάσεις προς εμπλουτισμό του προεκλογικού προγράμματος

του Υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας κ. Αβέρωφ Νεοφύτου.

Η Πρόεδρος της Βουλής κ. Αννίτα Δημητρίου στο δικό της χαιρετισμό τόνισε μεταξύ άλλων ότι η γυναίκα καλείται να αγωνιστεί για τις ίσες ευκαιρίες τις οποίες δικαιούται, να σπάσει στερεότυπα, να έρθει αντιμέτωπη με προκαταλήψεις, να ορθώσει ανάστημα απέναντι στη βία και κάθε της νίκη είναι νίκη για ολόκληρη τη δημοκρατία και για ολόκληρη την κοινωνία.

Έγιναν βήματα τόνισε η κ. Δημητρίου με αποτέλεσμα να βρίσκονται αξιόλογες γυναίκες σε νευραλγικές θέσεις, όπως επίσης και νομοθετικό επίπεδο, ωστόσο όπως υπογράμμισε το κλειδί είναι η συμπερίληψη μέσα από την έμπρακτη στήριξη των γυναικών και την ενθάρρυνση για συμμετοχή στη δημόσια σφαίρα.

Οφείλουμε με ενσυναίσθηση να παλέψουμε για ένα καλύτερο αύριο χωρίς αποκλεισμούς τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής και έκανε αναφορά και στη δική της εμπειρία και στην ευκαιρία που της δόθηκε εκ μέρους του Προέδρου κ. Αβέρωφ Νεοφύτου για να διεκδικήσει και τελικά να επιτύχει την εκλογή της στην Προεδρία της Βουλής.

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας κ. Αβέρωφ Νεοφύτου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επικεντρώθηκε στα όσα η παρούσα διακυβέρνηση έχει επιτύχει στο θέμα της ισότητας, όπως η προίκα του μωρού, η επέκταση της άδειας μητρότητας, η πληρωμένη άδεια πατρότητας αλλά και το δικό του όραμα για να καλύψουμε όπως τόνισε ως πολιτεία το χάσμα αμοιβών και την ελλιπή εκπροσώπηση γυναικών στη δημόσια και πολιτική ζωή, στην οικονομία και την επιστήμη.

Ο κ. Νεοφύτου θέτοντας το γενικότερο πλαίσιο τόνισε ότι η εκπαίδευση είναι το θεμέλιο των πάντων και την ίδια ώρα η εργασιακή ζωή οφείλει να διασφαλίζει την ισορροπία μεταξύ επιτυχημένης σταδιοδρομίας και οικογένειας αλλά και το ότι η ηγεσία γένους θηλυκού και δεν μπορεί να είναι ανδρικό προνόμιο. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Νεοφύτου κατέθεσε τις δικές του εισηγήσεις και πρωτοβουλίες για τη θέση της γυναίκας στην Κύπρο της επόμενης μέρας και πιο συγκεκριμένα:  

● Πρωτοβουλία πρώτη: Το 50% των θέσεων του Υπουργικού Συμβουλίου και σε οποιοδήποτε διορισμό σε δημόσιες θέσεις εξουσίας θα είναι γυναίκες.

● Πρωτοβουλία δεύτερη: Ριζοσπαστική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Με επαγγελματικό προσανατολισμό σύμφωνα με τον οποίον οι σπουδές και τα επαγγέλματα θα αφορούν αποκλειστικά στις κλίσεις και τα ταλέντα κάθε ατόμου, αντί στο φύλο του.

● Πρωτοβουλία τρίτη: Βρεφονηπιακοί σταθμοί κοντά στους χώρους εργασίας όπου είναι εφικτό, εντός των κτιριακών υποδομών επιχειρήσεων και υπηρεσιών. 

● Πρωτοβουλία τέταρτη: Νομοθετική και λειτουργική ενσωμάτωση του

ενωσιακού θεσμικού πλαισίου συμφιλίωσης Οικογενειακού και Εργασιακού Βίου.

● Πρωτοβουλία πέμπτη: Θετικές δράσεις προώθησης ισόρροπης συμμετοχής των γυναικών στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

«Η απάλειψη των διακρίσεων και η ενδυνάμωση των γυναικών ένα συνεχές ταξίδι, το οποίο διαρκώς αξιολογούμε και εμπλουτίζουμε. Κοινός μας στόχος κορίτσια και αγόρια, γυναίκες και άνδρες, να μπορούν ελεύθερα να αποφασίζουν το μέλλον τους σε μια κοινωνία ανοικτή, δίκαιη και συμμετοχική», κατέληξε ο κ. Νεοφύτου.

Στο πάνελ που ακολούθησε με θέμα «Γυναίκες στις Επιστήμες», συμμετείχαν γυναίκες που έχουν διαπρέψει στον τομέα των επιστημών και συμμετείχαν η Δρ. Αντωνία Χατζηχάννα, η κ. Δέσποινα Παναγιώτου Θεοδοσίου, την κ. Ελεονώρα Κάιζερ, η Δρ. Κυριακή Μιχαηλίδη, η Δρ. Ζωή Νικολάου και η κ. Μέλπω Πιτσαρά, ενώ τον συντονισμό έκανε η Δρ. Άννα Βαλιαντή.

Keywords
Τυχαία Θέματα