ΔΗΣΥ:Επιτυχία για Κύπρο-Ομόφωνη υιοθέτηση του ψηφίσματος από ΕΛΚ

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, υιοθέτησε ομόφωνα το ψήφισμα που κατέθεσε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Σναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου και αφορά την Κύπρο. Στο ψήφισμα, που υιοθετήθηκε στο συνέδριο του ΕΛΚ που πραγματοποιείται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας γίνεται ξεκάθαρη αναφορά για τη στήριξη του ΕΛΚ για μια συνολική και βιώσιμη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη βάση της διζωνικής

δικοινοτικής ομοσπονδίας. Υπογραμμίζει πως δεν θα δεχτεί την οποιαδήποτε απόπειρα από μέρους της Τουρκίας για δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο.

Καλεί επίσης την Τουρκία να συμβάλει έμπρακτα σε μια νέα διαδικασία λύσης και καταδικάζει κάθε ενέργεια της χώρας αυτής να παρεμποδίσει το πρόγραμμα γεωτρήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ της.

Υπογραμμίζει την ανάγκη να τερματιστεί η 44χρονη στρατιωτική κατοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας και καλεί τις πλευρές να επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις και στηρίζει τις προσπάθειες του προέδρου Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ προς αυτή την κατεύθυνση. Το ΕΛΚ καλεί, επίσης, όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να διασφαλίσουν τη συνέχιση της παρουσίας της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ).

Τέλος, το ΕΛΚ καταδικάζει κάθε επιθετική ρητορική και ενέργειες που έχουν στόχο να εμποδίσουν το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλων των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, να εκμεταλλεύονται τους φυσικούς τους πόρους, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας. Καλεί την Άγκυρα να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Λευκωσίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της και επαναλαμβάνει τη σπουδαιότητα του ενεργειακού προγράμματος της Κύπρου για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ.

Το ψήφισμα

Συνομιλίες για το κυπριακό πρόβλημα - Κατ’ επείγον ψήφισμα στο Συνέδριο του ΕΛΚ, Ελσίνκι, Φινλανδία

"Το ΕΛΚ επαναλαμβάνει τη στήριξή του για μια συνολική και βιώσιμη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τους νόμους, τις αρχές και αξίες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της αρχής της επικουρικότητας. Η διαδικασία λύσης θα πρέπει να είναι υπό την ηγεσία των Κυπρίων και να έχει ως στόχο την επανένωση του νησιού ως μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Το ΕΛΚ υπογραμμίζει ότι πρέπει να τερματιστεί η σαραντατετράχρονη στρατιωτική κατοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία και εκφράζει βαθιά λύπη για το πρόσφατο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις.

Σε αυτή την ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο, υπάρχει κατεπείγουσα ανάγκη για επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο της αποστολής καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας που οδήγησε στη Διάσκεψη για την Κύπρο τον Ιούλιο 2017 στο Κραν Μοντανά, είχαν επιτευχθεί σημαντική πρόοδος και συγκλίσεις. Παρόλα αυτά, η αδιαλλαξία της Τουρκίας στην πτυχή της Ασφάλειας και η επιμονή της να διατηρηθεί εν ισχύ το αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων, προκάλεσε την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων. Από τότε δεν έχει υπάρξει ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΕΛΚ στηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ να συντηρηθεί ο διάλογος μεταξύ των δύο κοινοτήτων και χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται γι αυτό το σκοπό.

Το ΕΛΚ τονίζει ότι δεν πρέπει να υπάρξει απόκλιση από το πλαίσιο διαπραγματεύσεων στη βάση ενός διζωνικού, δικοινοτικού μοντέλου λύσης για την Κύπρο, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και των παραμέτρων που καθόρισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στο Κραν Μοντανά. Το ΕΛΚ υπογραμμίζει, επίσης ότι η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ έδωσε ώθηση στις προσπάθειες για λύση του κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις αρχές και αξίες της ΕΕ. Ως εκ τούτου, το ΕΛΚ δεν θα αποδεχθεί την οποιαδήποτε απόπειρα της Τουρκίας για δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο. Το ΕΛΚ καλεί, επίσης, όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να διασφαλίσουν τη συνέχιση της παρουσίας της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), με την τρέχουσα εντολή της, μέχρι να επιτευχθεί διευθέτηση του προβλήματος.

Επιπλέον, το ΕΛΚ καλεί την Τουρκία να καταβάλει όλες τις αναγκαίες και δημιουργικές προσπάθειες, όπως εκφράστηκαν σε προηγούμενες θέσεις του ΕΛΚ, για τη διευκόλυνση των διαπραγματεύσεων. Επομένως, το ΕΛΚ καταδικάζει κάθε επιθετική ρητορική και ενέργειες που έχουν στόχο να εμποδίσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ να εξερευνούν και να εκμεταλλεύονται τους φυσικούς τους πόρους, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Καταδικάζει, επίσης, τις απειλές της Τουρκίας να εμποδίσει το πρόγραμμα γεωτρήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της, με την αποστολή αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων. Καλεί, μάλιστα, την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Το ΕΛΚ εκφράζει ακόμα την πλήρη στήριξή του στο ενεργειακό, εξερευνητικό, πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και επαναλαμβάνει τη σπουδαιότητα της Κύπρου στην εδραίωση της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ, την περιφερειακή ενεργειακή συνεργασία και τον στρατηγικό της ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, το ΕΛΚ παραμένει πλήρως δεσμευμένο στη στήριξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση, επωφελούς για ολόκληρο το λαό της Κύπρου, χωρίς την παρουσία ξένων στρατευμάτων, εγγυήσεων ή επεμβατικών δικαιωμάτων του οποιουδήποτε τρίτου κράτους, ώστε η επανενωμένη Κύπρος να είναι σε θέση να λειτουργεί ως ένα κανονικό κράτος μέλος της ΕΕ. Το ΕΛΚ επαναλαμβάνει ότι η ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ είναι η καλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια και την σταθερότητα της χώρας και η καλύτερη διασφάλιση της ασφάλειας και της ευημερίας όλων των Κυπρίων".

ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα