Δ.Λιβαδιών: Άμεση μετακίνηση εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών

Την άμεση μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, που εφάπτεται του Δήμου Λιβαδιών, ζητούν επιτακτικά, ο Δήμαρχος, το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και οι κάτοικοι Λιβαδιών.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Λιβαδιών Μάριος Αρμένης, «ως γνωστόν, οι εταιρείες πετρελαιοειδών και υγραερίου είχαν υποσχεθεί

στα τέλη του 2017 να δώσουν χρονοδιάγραμμα για μετακίνηση των εγκαταστάσεών τους από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας. Μέχρι σήμερα, όχι μόνο δεν έχει δοθεί οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα, αλλά, αντίθετα, το θέμα οδηγείται σε συνεχείς αναβολές».

Πρόσθεσε ότι «εμείς ζητούμε όπως τεθούν από την κυβέρνηση αυστηρά χρονοδιαγράμματα για τον χρόνο της τελικής μετακίνησης των εταιρειών από τη Λάρνακα, ενώ ταυτόχρονα θέτουμε και θέμα επιβολής αυστηρών δεσμευτικών κριτηρίων και ασφαλιστικών δικλείδων. Η κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει αυστηρές οικονομικές ρήτρες προς τις εταιρείες πετρελαιοειδών, οι οποίες, γνωρίζοντας πως δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε επιπτώσεις για τη μη μετακίνηση των εγκαταστάσεών τους, θα βρίσκουν διάφορες προφάσεις και χίλιες δικαιολογίες, για να παραμείνουν στην περιοχή όσο τους παίρνει».

Αφού ανέφερε ότι «οι εταιρείες πετρελαιοειδών έχουν ήδη λάβει αρκετές αναβολές για τη μετακίνηση των εγκαταστάσεών τους», σημείωσε πως «θα είμαστε άξιοι της τύχης μας σε περίπτωση που οι εταιρείες πάρουν και άλλες αναβολές. Στα Λιβάδια είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε στη λήψη διαφόρων μέτρων, εάν τα πράγματα φτάσουν στα άκρα, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Δήμος μας έχει τη μεγαλύτερη επίπτωση από τη μη μετακίνηση των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Αρμένης είπε πως «το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων που βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, επηρεάζει την ανάπτυξη του Δήμου Λιβαδιών, που ασφυκτικά υπομένει τις αρνητικές συνέπειες από την ύπαρξη των εγκαταστάσεων εδώ και δεκαετίες. Δεν μπορούμε να κάνουμε καμία μεγάλη επένδυση και ανάπτυξη στην περιοχή μας λόγω της επικινδυνότητας, όπως μας λένε οι αρμόδιοι, από τις εγκαταστάσεις, την ίδια ώρα που τα σχολεία των Λιβαδιών βρίσκονται ήδη στον κύκλο επικινδυνότητας».

Εξήγησε πως «στη Λάρνακα κατασκευάστηκε ο παραλιακός πεζόδρομος και κανένας δεν ανέφερε πως υπάρχει κίνδυνος για τους πολίτες από τις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών και υγραερίου, ενώ στη δική μας περίπτωση, οι αρμόδιοι δημιουργούσαν δυσκολίες ακόμα και για τη δημιουργία του πεζόδρομου που κατασκευάστηκε κοντά στην εκκλησία του Αγίου Σάββα, στην είσοδο των Λιβαδιών». Αφού, σημείωσε, «υπάρχει τόσο μεγάλος κίνδυνος από τα πετρελαιοειδή και το υγραέριο της περιοχής και ενόσω δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ Λιβαδιών και Λάρνακας για το θέμα, τότε μόνοι μας θα λάβουμε δυναμικά μέτρα ώστε να εισακουστούμε από όλους».

Σύμφωνα με τον κ. Αρμένη, «αναμένουμε ότι μετά τις Προεδρικές εκλογές θα δοθεί επιτέλους μια οριστική λύση στο θέμα του χρονοδιαγράμματος μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών. Δεν θα αναμένουμε πότε θέλουν οι εταιρείες να γίνει αυτό, αλλά το τι δύναται να γίνει, είτε αυτό είναι σε ένα χρόνο είτε σε μικρότερο χρονικό διάστημα».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα