ΔΝΤ: Κάτω του 100% το κυπριακό δημόσιο χρέος το 2019

Κάτω του 100% του ΑΕΠ θα υποχωρήσει το 2019 το κυπριακό δημόσιο χρέος εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο συνεχίζει να ακολουθεί μια πιο συντηρητική πορεία σε σύγκριση με τις αντίστοιχες προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Fiscal Monitor

Οκτωβρίου 2016, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, το ΔΝΤ θεωρεί ότι το 2019 το δημόσιο χρέος της Κύπρου θα υποχωρήσει στο 97,9%, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο υιοθετεί προβλέψεις για ψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης (και ψηλότερα έσοδα), εκτιμά ότι το χρέος την ίδια χρονιά θα υποχωρήσει στο 95,8%.

Σε σχέση με το πρωτογενές ισοζύγιο, το ΔΝΤ θεωρεί ότι το 2016 θα ανέλθει στο 2,0% σε σύγκριση με 2,3% που είναι η αντίστοιχη πρόβλεψη του ΥΠΟΙΚ, ενώ από το 2017 και εντεύθεν το Ταμείο ακολουθεί πρόβλεψη για μια χαμηλότερη πορεία που συνεχίζεται μέχρι το 2020.

Το ίδιο ισχύει και για το δημοσιονομικό ισοζύγιο (περιλαμβανομένων των δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους) με το ΔΝΤ να παρουσιάζει μια οριακά αρνητική εικόνα μέχρι το 2020, σε αντίθεση με το ΥΠΟΙΚ, το οποίο προβλέπει ότι το 2019 το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι θετικό 0,7%, σε αντίθεση με έλλειμμα 0,1% του ΔΝΤ.

Εξάλλου, το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι δαπάνες για το συνταξιοδοτικό για την περίοδο 2015 - 2030 θα παρουσιάσουν αύξηση 4% (τα στοιχεία αντλήθηκαν από την Ageing report 2015 της ΕΕ).

Σε ιστορικό υψηλό το παγκόσμιο χρέος

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το χρέος όλου του κόσμου (κυβερνήσεων, νοικοκυριών και επιχειρήσεων) ανέρχεται στο 225% του παγκόσμιου ΑΕΠ, το οποίο βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο όλων των εποχών.

Μεταξύ των προηγμένων οικονομιών, το ψηλότερο δημόσιο χρέος το 2016 παρουσιάζει η Ιαπωνία με 250% του ΑΕΠ και ακολουθεί η Ελλάδα με 185%, η Ιταλία με 133% και η Πορτογαλία με 128% του ΑΕΠ. Ακολουθούν οι ΗΠΑ με 108%. Ο μέσος όρος χρέους στην ευρωζώνη το 2016 προβλέπεται να ανέλθει στο 92% του ΑΕΠ.

Αν και το χρέος δεν κατανέμεται όμοια στα κράτη, το ΔΝΤ προειδοποιεί πως το μέγεθος και μόνο του χρέους «μπορεί να θέσει τις προϋποθέσεις για μια άνευ προηγουμένου διαδικασία απομόχλευσης, η οποία θα παρεμποδίσει την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη».

Σημειώνει ακόμη ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί ουσιαστική απομόχλευση σε χωρίς ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και χωρίς επιστροφή σε κανονικά επίπεδα πληθωρισμού και υποδεικνύει την ανάγκη καλά σχεδιασμένων και καλά στοχευμένων κυβερνητικών παρεμβάσεων.

Το ΔΝΤ υποδεικνύει ακόμη την ανάγκη διατήρησης δημοσιονομικών περιθωρίων έτσι ώστε να υπάρχει δυνατότητα κυβερνητικών αντικυκλικών παρεμβάσεων.

Σε σχέση με χώρες όπου ο πληθωρισμός είναι κάτω του στόχου, τότε πρέπει να υπάρχει βοηθητική νομισματική πολιτική αλλά και μια χρηματοπιστωτική πολιτική που να δίνει κίνητρα στις τράπεζες να αναγνωρίζουν ζημιές και να διορθώνουν τους ισολογισμούς τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα