ΔΝΤ: Κόκκινα δάνεια & δημόσιο χρέος οι πληγές της Οικονομίας

Τα κόκκινα δάνεια και το δημόσιο χρέος, παραμένουν τα τρωτά σημεία της κυπριακής Οικονομίας, σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, την οποία εξέδωσε μετά την ολοκλήρωση του πρώτου μεταμνημονιακού ελέγχου, αναγνωρίζοντας ωστόσο μια σειρά από σημεία στα οποία η Οικονομία σημειώνει σημαντική πρόοδο.

Επιπλέον, επί της ουσίας, το Ταμείο συμφωνεί με την άποψη της Κομισιόν αναφορικά με την επιδείνωση διαρθρωτική θέση της Κύπρου

από το 2015 και μετά.

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ εκφράζει την άποψη ότι η Κύπρος, εκμεταλλευόμενη το momentum, έχει καταφέρει να σημειώσει πρόοδο σε πολλούς τομείς, ενισχύοντας τη σταθερότητά της, όπως η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, τον ρυθμό αναδιαρθρώσεων των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και την αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Τονίζει, δε, ότι η αποπληρωμή του δανείου που έλαβε η χώρα από το Ταμείο, αναμένεται να πραγματοποιηθεί κανονικά.

Ταυτόχρονα, το ΔΝΤ υπογραμμίζει την ανάγκη για ενίσχυση της βιωσιμότητας στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, τη διατήρηση της οικονομικής σύνεσης και την ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, παράγοντες τους οποίους θεωρεί απαραίτητους για την ανθεκτικότητα της Οικονομίας, που θα οδηγήσει σε μείωση του κινδύνου ενός ενδεχόμενου «σοκ» από εξωγενείς παράγοντες, αλλά και σε αύξηση της αναπτυξιακής δυναμικής που έχει ήδη αρχίσει να διαφαίνεται.

Επιπλέον, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, το ΔΝΤ αναμένει μεγαλύτερη ανάπτυξη, η οποία, αν κι έχει μετριαστεί κάπως από το περασμένο έτος, εκτιμάται, ωστόσο, ότι το 2017 θα διαμορφωθεί στο 2,5% του ΑΕΠ, ως αποτέλεσμα της εξωτερικής ζήτησης και χρηματοδότησης.

Η ανάπτυξη της Οικονομίας, αναμένεται να διευκολύνει μεν -αλλά όχι στον βαθμό που θα μπορούσε- τη μείωση του χρέους του ιδιωτικού τομέα. Ταυτόχρονα, τα δημοσιονομικά πλεονάσματα αναμένεται να συμβάλουν στην κανονική εξυπηρέτηση του μεριδίου του δανείου που παραχώρησε το Ταμείο στην Κύπρο, στο πλαίσιο του μνημονίου.

Ωστόσο, σημειώνεται στην έκθεση, η ικανότητα αυτή της αποπληρωμής, θα μπορούσε να πληγεί σε περίπτωση που η ανάπτυξη που έχει επιτευχθεί αποτελεί (εν πολλοίς) «φούσκα», αν η δημοσιονομική πειθαρχία που σημειώνεται τώρα μειωθεί ή αν επιβεβαιωθούν ορισμένοι κίνδυνοι που εντοπίζονται στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Οι βασικές συστάσεις του ΔΝΤ προς την κυπριακή Κυβέρνηση έχουν ως εξής:

(1) Επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων ΜΕΔ, καθώς και μείωση των υπερβολικών επιβαρύνσεων που προκύπτουν από χρέη. Μπορεί το περασμένο έτος να σημειώθηκε σχετική βελτίωση με το μείζον αυτό πρόβλημα, ωστόσο ένα μεγάλο ποσοστό αναδιαρθρωμένων δανείων τείνει να επιστρέψει στο καθεστώς του «μη εξυπηρετούμενου», σενάριο το οποίο θα μπορούσε να αποδειχθεί έως κι εφιαλτικό για τους ισολογισμούς των τραπεζών. Την ίδια ώρα, το υψηλό ποσοστό ΜΕΔ επιβαρύνει τα κέρδη των τραπεζών, μέσω των σχετικών χαρτοφυλακίων.

Οι τράπεζες δεν θα πρέπει να καθυστερούν τις αναδιαρθρώσεις, με την προσδοκία ότι η μελλοντική βελτίωση της παραγωγικότητας και η αύξηση των τιμών των ακινήτων θα αυξήσουν τη δυνατότητα ανάκαμψης, αλλά θα πρέπει να μειώσουν το χρέος του δανειολήπτη σε προσιτά επίπεδα. Επιπλέον, θα πρέπει να συμβάλουν μέσω νέας δανειοδότησης στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας.

2) Μείωση του δημόσιου χρέους, η οποία θα βοηθήσει στο να γίνεται μια συνετή διαχείριση των δημοσιονομικών έτσι ώστε, ακόμα και σε περίπτωση κάποιου «σοκ» στην Οικονομία, το χρέος να συνεχίσει την πτωτική του πορεία. Παρά το γεγονός ότι οι διαρθρωτικές κινήσεις έχουν εξασθενήσει από το 2015, οι επιδόσεις στα δημοσιονομικά ξεχωρίζουν. Στόχος θα πρέπει να είναι ένα πρωτογενές πλεόνασμα στο 3% του ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια, ενώ θα πρέπει να γίνεται εξοικονόμηση των υπεραποδόσεων που σημειώνονται και η προσέλκυση πόρων για επενδύσεις.

Σημαντικές επισημάνσεις αποτελούν επίσης η αποφυγή δημοσιονομικών αποκλίσεων, περιλαμβανομένου του συστήματος Υγείας, οι απόκλιση στις μισθολογικές δαπάνες και στα ωφελήματα, καθώς και η επανεκκίνηση της διαδικασίας των ιδιωτικοποιήσεων. Επιπλέον, θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις στους τομείς της φορολογικής διοίκησης, της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών και της δημόσιας διοίκησης.

3) Νέα ώθηση στις κρίσιμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η πρόοδος των οποίων έχει σταματήσει σε μεγάλο βαθμό. Η προώθηση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας αναμένεται να αυξήσει την ικανότητα της κυπριακής Οικονομίας να ανταπεξέλθει σε τυχόν εξωτερικούς κραδασμούς, καθώς και την ικανότητα για δημιουργία βιώσιμων ευκαιριών απασχόλησης μέσω της βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Επίσης, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην επίσπευση των μεταρρυθμίσεων στον δικαστικό τομέα, προκειμένου να ενισχυθεί νομικά η επανεκκίνηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, που εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην αύξηση της οικονομικής αποδοτικότητας, του ανταγωνισμού καθώς και στον εξορθολογισμό των επιχειρήσεων προκειμένου να υπάρξει προσέλκυση νέων τομέων υπηρεσιών.

Follow @Christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα