ΔΝΤ: Προτείνει δημιουργία ταμείου για "δύσκολους καιρούς"

Τη δημιουργία ενός ταμείου «για τους δύσκολους καιρούς» στην ευρωζώνη, στο οποίο θα συνεισφέρουν όλα τα κράτη-μέλη ανάλογα με το ΑΕΠ τους, υποστήριξε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, σε ομιλία της σήμερα στο Βερολίνο.

Κάθε χώρα του ευρώ θα συνεισφέρει ετησίως το 0,35% του ΑΕΠ του σε αυτό το ταμείο και, με αυτόν τον τρόπο, με σχετικά χαμηλότερο κόστος, θα μπορούσε να μειωθεί ο κίνδυνος ανεξέλεγκτων καταστάσεων κατά 50%, δήλωσε η κ. Λαγκάρντ

μιλώντας σήμερα στο Γερμανικό Ινστιτούτο για Οικονομικές Έρευνες (DIW).

Η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε ακόμη ότι παρά το γεγονός ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη με αναμενόμενο 2,2% είναι σταθερή για πέμπτη χρονιά, «υπάρχουν άλλα ισχυρά εμπόδια, όπως η άνοδος του λαϊκισμού και οι κοντόφθαλμες σειρήνες του προστατευτισμού». Όπως εξήγησε, η πρόταση του ΔΝΤ για ένα νέο ταμείο κρίσεων και μια καλύτερη συνεργασία στα θέματα χρηματοικονομικής και φορολογικής συνεργασίας προβλέπει να χρηματοδοτείται το ταμείο με ετήσιες συνδρομές -αυτές των 0,35% του ΑΕΠ- «ώστε να δημιουργηθούν αποθέματα σε καλούς καιρούς και να μπορεί να δοθεί στήριξη σε συγκεκριμένες χώρες σε δύσκολους καιρούς». Σε ακραίες περιπτώσεις, οι χώρες θα μπορούσαν να δανειστούν από το ταμείο και να αποπληρώσουν τα δάνεια με μελλοντικές συνεισφορές, ενώ τα κεφάλαια θα πρέπει να είναι συνδεδεμένα με την τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ.

Η ιδέα, επισημαίνει το περιοδικό Focus αναφερόμενο στο θέμα, δεν είναι καινούργια, αλλά είναι καινούργιο το συγκεκριμένο μέγεθος. Η κ. Λαγκάρντ υπενθύμισε ότι η δημιουργία του ΕΜΣ ακολούθησε κρίσεις όπως το κραχ σε τράπεζες το 2018, τονίζοντας ότι «η πρόληψη είναι πάντα πιο οικονομική» και για αυτό χρειάζεται μια βελτιωμένη τραπεζική ένωση στην Ευρώπη, με σαφείς κανόνες για την καλύτερη προστασία από κραχ και διαχειριστικά λάθη. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι η γενικότερη σταθερότητα στην παγκόσμια οικονομία προσφέρει ένα «πολύτιμο παράθυρο ευκαιρίας» στις κυβερνήσεις προκειμένου να ολοκληρώσουν την αρχιτεκτονική της ευρωζώνης και προσέθεσε ότι η αρχική απόφαση για τη δημιουργία του ταμείου θα μπορούσε να ληφθεί ακόμη και εντός του επόμενου εξαμήνου. «Εντός των επόμενων έξι μηνών θα μπορούσε να υπάρξει η συμφωνία επί των γενικών αρχών και του χρονοδιαγράμματος. Ακόμη και αν οι λεπτομέρειες χρειαστούν πέντε χρόνια για να διευκρινιστούν, η ανακοίνωση θα αποτελούσε μια σαφή δήλωση ότι τα μέλη του ευρώ παραμένουν ενωμένα», δήλωσε.

Σύμφωνα με το Focus, για την Γερμανία το ποσό αυτό θα έπρεπε να ανέλθει σε περίπου 11,4 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, με βάση τουλάχιστον το τελευταίο ΑΕΠ ύψους 3,26 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ερωτηθείς πάντως σχετικά, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Γιοχάνες Μπλανκενχάιμ δήλωσε ότι η κυβέρνηση ενημερώθηκε για την πρόταση, ωστόσο θα τοποθετηθεί μόνο εφόσον αυτή παρουσιαστεί επισήμως και γραπτώς και εξεταστεί από τους αρμόδιους.

Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα