ΔΝΤ: Υψηλές πτήσεις στους ρυθμούς ανάπτυξης της Κύπρου

Ψηλές πτήσεις για τον ρυθμό ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας αναμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στην έκθεση της ομάδας των τεχνοκρατών του Ταμείου, η οποία συμμετείχε στον μεταμνημονιακό έλεγχο της Κύπρου καταγράφεται ότι:

- Το ΑΕΠ της Κύπρου

αναμένεται να αυξηθεί κατά 4% με 4,25% στη διάρκεια των ετών 2018 - 2019, υποστηριζόμενο από μία ροή, κυρίως, μεγάλων κατασκευαστικών έργων με χρηματοδότηση από το εξωτερικό.

- Αυτό θα συμβεί παρά την, κάπως, βραδύτερη αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης λόγω της καλύτερης συμμόρφωσης των νοικοκυριών με τις συμβατικές τους υποχρεώσεις.

- Μεσοπρόθεσμα εκτιμάται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα ελαττωθεί στο 2,5%, καθώς τα κατασκευαστικά έργα σταδιακά ολοκληρώνονται.

Επισημαίνει, την ίδια ώρα, ότι το ψηλό ιδιωτικό χρέος και η αδύναμη πειθαρχία στις πληρωμές, διατηρεί τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Το Ταμείο θεωρεί ότι για να υπάρξει σημαντική και σταθερή μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων απαιτούνται αλλαγές.

- Η τροποποίηση των νομοθετικών πλαισίων για την αφερεγγυότητα και τις εκποιήσεις μπορεί να υποστηρίξει αυτό τον στόχο με την παροχή κινήτρων στους δανειολήπτες να συνεργάζονται με τις τράπεζες για την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτών λύσεων αναδιάρθρωσης.

- Περιορισμένη και καλά στοχοθετημένη δημοσιονομική στήριξη προς τους δανειολήπτες με χαμηλότερα εισοδήματα μπορεί να ενισχύσει την οικονομική τους βιωσιμότητα και να προωθήσει τη συμμόρφωση των πληρωμών για όλη τη διάρκεια του δανείου.

- Η εμπιστοσύνη σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών, για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πρέπει να συνεχιστεί και να καταστεί πλήρως λειτουργική.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρεται και στην εν εξελίξει διαδικασία στον Συνεργατισμό.

«Η προσφάτως ανακοινωθείσα αναζήτηση στρατηγικών επενδυτών στην Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη και πρέπει να προχωρήσει με ομαλό τρόπο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Θεωρεί, ταυτόχρονα ότι έφτασε η ώρα για επανεκκίνηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, και προτείνει μεταξύ άλλων:

Σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις σημειώνει:

- Θέσπιση βιώσιμου μηχανισμού ελέγχου των μισθών στον δημόσιο τομέα.

- Υιοθέτηση συστήματος στενής παρακολούθησης των δημοσιονομικών δαπανών του εθνικού σχεδίου υγείας.

- Θέσπιση ορθά σχεδιασμένων ασφαλιστικών δικλείδων δαπανών.

- Ενίσχυση της αποτελεσματικότητα της εφαρμογής των εμπορικών απαιτήσεων και των δικαστηρίων.

Το Ταμείο επισημαίνει και την πρόοδο, που καταγράφηκε στον χρόνο, ο οποίος μεσολάβησε από την προηγούμενη επίσκεψή του στο νησί.

Keywords
Τυχαία Θέματα