ΔΝΤ: Ζωτικής σημασίας η αντιμετώπιση ΜΕΔ στην Κύπρο
Ζωτικής σημασίας για την εδραίωση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την τόνωση της ανάπτυξης στην Κύπρο, θεωρεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ).
Στην έκθεση του ΔΝΤ για την ολοκλήρωση της 8ης
«Η επίλυση του υψηλού επιπέδου των μη-εξυπηρετούμενων δανείων μέσω της αποτελεσματικής εφαρμογής του νέου πλαισίου για αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού χρέους είναι ζωτικής σημασίας για την εδραίωση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την τόνωση της ανάπτυξης», αναφέρεται.
Προστίθεται ότι οι αρχές θα πρέπει να συνεχίσουν τη συνετή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, δεδομένου του ακόμα υψηλού ποσοστού δημοσίου χρέους και να συνεχίσουν την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη στήριξη της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, την προώθηση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Αναφέρεται επίσης ότι η Κύπρος συνεχίζει να έχει γενικότερα ισχυρές επιδόσεις όσον αφορά την υλοποίηση του προγράμματος και ότι η οικονομική δραστηριότητα στο πρώτο μισό του χρόνου ήταν καλύτερη από την αναμενόμενη κυρίως λόγω της ιδιωτικής κατανάλωσης. Σημειώνεται η επιστροφή σε θετικούς οικονομικούς δείκτες, τα γεγονός ότι τα δημόσια οικονομικά συνέχισαν να εκπλήσσουν θετικά και τα ενθαρρυντικά σημάδια παρά το υψηλό ποσοστό των ΜΕΔ.
«Τα δημοσιονομικά αποτελέσματα ξεπερνούν τις προβλέψεις και οι συνθήκες στο βασικό τραπεζικό σύστημα συνεχίζουν να εξομαλύνονται. Όλα τα κριτήρια επιδόσεως μέχρι το τέλος Ιουνίου έχουν ικανοποιηθεί και οι αρχές έχουν κάνει καλή πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», αναφέρεται.
Οικονομικές προβλέψεις
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, το δημόσιο χρέος θα φτάσει στο 106,4% του ΑΕΠ το 2015, το 98,4% το 2016, το 93,2% το 2017 και το 87,3% το 2018. Το ΑΕΠ θα αυξηθεί στο 0,5% το 2015, στο 1,4% το 2016 στο 2,0% το 2017 και στο 2,2% το 2018.
Ο πληθωρισμός θα κινηθεί στο -0,9 το 2015, στο 0,7 το 2016, στο 1,2 το 2017 και το 1,4 το 2018.
Η ανεργία αναμένεται να κλείσει στο 16% το 2015, στο 15% το 2016, στο 13,7% το 2017 και στο 12,4% το 2018.
Προκλήσεις στο πρόγραμμα από την κατάσταση στην Ελλάδα και το πολιτικό περιβάλλον
Ωστόσο σημειώνεται ότι παραμένουν κάποιοι κίνδυνοι για το πρόγραμμα παρόλο που οι επιπτώσεις τους θα είναι πιθανόν διαχειρίσιμες. Όπως αναφέρεται, η εσωτερική πολιτική κατάσταση εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση για την εφαρμογή του προγράμματος, ενώ παρά τις μειωμένες πραγματικές και οικονομικές διασυνδέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο και την αυξημένη ανθεκτικότητα της κυπριακής οικονομίας, οι εξελίξεις στην Ελλάδα μπορεί να επηρεάσουν την Κύπρο όσον αφορά το θέμα της εμπιστοσύνης στην οικονομία.
Όσον αφορά την εσωτερική πολιτική σκηνή, το ΔΝΤ σημειώνει ότι ορισμένες μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του προγράμματος αντιμετώπισαν καθυστερήσεις, και ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου η εφαρμογή των εν εξελίξει διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα παραμείνει μια πρόκληση.
Σημειώνεται επίσης ότι οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν ανανεώσει την αισιοδοξία για την επανένωση της Κύπρου, καθώς και η εκλογή του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί που λειτούργησε ως καταλύτης για την επανέναρξη των συνομιλιών. Αναφέρεται επίσης ότι παρά το γεγονός ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις, η επανένωση μπορεί να δώσει ώθηση στις επενδύσεις και το εμπόριο στην Κύπρο, συμβάλλοντας μακροπρόθεσμα στην οικονομική ανάπτυξη.
Σε γραπτή δήλωσή τους που περιλαμβάνεται στην Έκθεση, ο Εκπρόσωπος της Κύπρου στο ΔΝΤ Μένο Σνελ και ο Σύμβουλός του Σερμπάν Ματέι αναφέρουν ότι με δύο αξιολογήσεις να έχουν απομένει, είναι σημαντικό ότι το τρέχον πρόγραμμα, που υποστηρίζεται από σταθερή δέσμευση των αρχών, αποδίδει αποτελέσματα και θέτει τα θεμέλια για διαρκή ανάπτυξη και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του κυπριακού λαού.
Όπως αναφέρεται, η οικονομική ανάκαμψη που ξεκίνησε νωρίτερα φέτος, συνεχίζεται, παρά το δύσκολο εξωτερικό περιβάλλον. Η οικονομική κατάσταση των τριών μεγαλύτερων τραπεζών έχει ενισχυθεί, ενώ οι αναδιαρθρώσεις δανείων προχωρούν με ταχύτερο ρυθμό. Θεωρείται ότι το βελτιωμένο μακροοικονομικό περιβάλλον μαζί με τη συνολική μεταρρύθμιση του πλαισίου αφερεγγυότητας και του νόμου για τις εκποιήσεις θα υποστηρίξουν την περαιτέρω επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων.
Παρά τις όποιες καθυστερήσεις, όπως αναφέρεται, έχει σημειωθεί πρόοδος σχετικά με την ατζέντα προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Το μόνο που έχει μερική εφαρμογή είναι νομοθεσία για να επιταχυνθούν οι μεταβιβάσεις τίτλων ιδιοκτησίας, με τη νομοθεσία που αντιμετωπίζει το θέμα της μεταβίβασης τίτλων ιδιοκτησίας σε μη-κληρονομικά και νέα ακίνητα να αναμένεται να υιοθετηθεί περί τα τέλη Οκτωβρίου.
Μακροοικονομικές εξελίξεις
Αφού αναφέρεται η επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης ύστερα από τέσσερα χρόνια ύφεσης, σημειώνεται ότι οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες συνέχισαν την πορεία τους προς ομαλοποίηση και οι αποδόσεις του δημόσιου χρέους έχουν μειωθεί περαιτέρω, επωφελούμενες από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων του ευρωσυστήματος που άρχισε τον Ιούλιο.
Ωστόσο, αναφέρεται, το ποσοστό ανεργίας παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αλλά έχει σταθεροποιηθεί στο περίπου 16% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015.
Δημοσιονομικά
Όπως αναφέρεται, παρά το ευαίσθητο περιβάλλον, οι δημοσιονομικές επιδόσεις του προγράμματος εξακολουθούν να είναι ισχυρές, όπως επιβεβαιώνεται από το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο ανήλθε στο 0,7% του ΑΕΠ, κατά το πρώτο εξάμηνο, ξεπερνώντας το στόχο του προγράμματος.
Αυτό επέτρεψε στην Κύπρο να αξιοποιήσει τη διεθνή αγορά ομολόγων τον Απρίλιο του 2015, στη δεύτερη έκδοση από το Μάιο 2011, συνολικού ύψους 1.750 εκατ.
Για το 2015, οι αρχές αύξησαν τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,3% του ΑΕΠ, κλειδώνοντας την εξοικονόμηση των δημοσίων δαπανών που προέκυψαν από την ισχυρότερη επίδοση κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Αναφέροντας ότι οι υποχρεώσεις έναντι του δημοσίου χρέους είναι ακόμα σημαντικές, σημειώνεται ότι η δέσμευση των κυπριακών αρχών είναι να βελτιώσουν την κατάσταση του δημοσίου χρέους.
Χρηματοοικονομικός Τομέας
Παρά τη βελτίωση στο οικονομικό περιβάλλον, σημειώνεται ότι η επιτυχία του προγράμματος θα εξαρτηθεί με μεγάλο βαθμό από την αναζωογόνηση του τραπεζικού τομέα.
Αναφέρεται η πρόοδος που σημειώθηκε στην προώθηση της αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού χρέους και με την υιοθέτηση της νέας νομοθεσίας, καθώς και η επαρκής κεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Σημειώνεται λόγω της πλήρους άρσης των περιοριστικών μέτρων τον Απρίλιο του 2015 οι καταθέσεις στις βασικές κυπριακές τράπεζες αυξήθηκαν 3% τους πρώτους 8 μήνες του 2015 παρά τη μείωση των επιτοκίων. Κάτι τέτοιο δεν αφορά τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στην Κύπρο που παρουσίασαν σημαντικές εκροές από τις αρχές του 2015 μέχρι τις αρχές Ιουλίου, κάτι που περιορίστηκε μετά τη συμφωνία για την Ελλάδα τον Ιούλιο.
Τα αποθέματα ρευστότητας για τις κυπριακές τράπεζες από το τέλος του 2014 αυξήθηκαν επίσης σημαντικά σε σχέση με τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στην Κύπρο που ήταν 30% χαμηλότερα (1,2 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο).
Η χρηματοδότηση από το ELA για την Τράπεζα Κύπρου μειώθηκε στα €5,4 στα τέλη Αυγούστου σε σχέση €7,4 δισ. στα τέλη του 2014.
Σημειώνεται επίσης ότι η αντιμετώπιση των ΜΕΔ είναι προτεραιότητα για τις αρχές.
Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις
Στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αναφέρεται ότι οι εκκρεμείς κανονισμοί που ρυθμίζουν τη λειτουργία, εποπτεία και διαχείριση των Κρατικών Επιχειρήσεων αναμένεται να εγκριθούν από τη Βουλή μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.
Σημειώνεται ότι οι αρχές προχωρούν σε σημαντικές μεταρρυθμίσει στη δημόσια υπηρεσία για να ελέγξουν την αύξηση του κρατικού μισθολογίου μετά τη λήξη του προγράμματος και να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα.
Το νομοσχέδιο για τις αυξήσεις και τις προαγωγές στο δημόσιο αναμένεται να υιοθετηθεί από τη Βουλή στο τέλος του έτους.
Όσον αφορά την ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών αναφέρεται ότι η ιδιωτικοποίηση της CYTA αναμένεται να γίνει λίγους μήνες μετά την λήξη του προγράμματος, ενώ η ιδιωτικοποίηση των εμπορικών δραστηριοτήτων στο λιμάνι Λεμεσού αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2016.
Πηγή ΚΥΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ντροπή κύριοι! Δείτε τι έκαναν τα Jumbo όταν τους ζήτησαν βοήθεια για οικογένειες απόρων...
- Το ΚΑΚΟ μάτι μπορεί να “σκάσει” άνθρωπο: Ποιοι “ματιάζονται” εύκολα και τι ακριβώς συμβαίνει με τη βασκανία!
- Ιγγλέζη: Αν συνεχιστεί η επένδυση στις Σκουριές, θα φύγουμε εμείς
- Κλειστές οι τράπεζες την 1η Οκτωβρίου
- Εισέπραττε από το 2012 τη σύνταξη του νεκρού πατέρα της
- Τι μας διδάσκει η υπόθεση VW για τα πανεπιστήμια
- Ανάκληση ελαιολάδου από τον ΕΦΕΤ
- Ψαράς εντόπισε 115 πρόσφυγες - Ροβινσώνες σε ακατοίκητο νησί
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Κλειστές οι τράπεζες την 1η Οκτωβρίου
- Με πέτρες και κροτίδες υποδέχθηκαν πρόσφυγες στη Φινλανδία
- Παρουσίαση πλεονεκτημάτων της Κύπρου σε Ινδία και Κίνα
- Δεν μετανιώνει για το δάχτυλο ο Χάρα (vid)
- Τσίπρας: Ούτε ο Ομπάμα δεν θα με δει με γραβάτα
- ΣτΕ: Η Τουρκία να αποζημιώσει την Κύπρο με τόκους
- Η ετήσια φωτογράφιση του Ολυμπιακού
- Παρουσιάστηκε ο «Κατσούρ» στην Αυστραλία (pics)
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- ΔΝΤ: Ζωτικής σημασίας η αντιμετώπιση ΜΕΔ στην Κύπρο
- ΑΕΛ: Η συνέντευξη Χριστοφόρου τύπου σε βιντεο
- Οι παίκτες του Αρη μιλούν για τον Νίκο Γκάλη (βίντεος)
- Ανόρθωση Futsal: Δείτε τα γκολ κόντρα στην ΕΝΠ (βιντεο)
- Κροατία: Προχωρά προς άρση μέτρων που επέβαλε στη Σερβία
- Ρότζερς: «Ποτέ δεν αισθάνομαι ασφαλής...»
- Ρύθμισαν τις πληρωμές τους οι παίκτες του Παναθηναϊκού
- Η Κομισιόν ζητάει αύξηση φόρου σε τσίπουρο και τσικουδιά
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η Μπρίτνεϊ Σπίαρς κάνει καψόνια σε σωματοφύλακες
- Το Ποτάμι: Υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις, χωρίς μεταρρυθμίσεις
- Τι απαντά το Μαξίμου στο σχόλιο της Ν.Δ. περί γενικολογίας του Αλ. Τσίπρα
- Κβαντική τηλεμεταφορά σε απόσταση ρεκόρ
- Το CU Onstage για δεύτερη χρονιά στη σκηνή του Reworks Festival
- ΑΕΚ: Ατομικό ο Σιμόες
- Εισέπραττε από το 2012 τη σύνταξη του νεκρού πατέρα της
- Foreign Minister’s scheduled meetings on sidelines of 70th UN General Assembly
- Σκληρές εικόνες: Αμερικανοί αστυνομικοί σκοτώνουν άνδρα σε αναπηρικό καροτσάκι (βίντεο)
- Ολυμπιακός: Χωρίς Ομάρ η αποστολή κόντρα στον ΠΑΣ