Δ/ντρια ΓΤΠ:Στη ψηφιακή πραγματικότητα, ο ρόλος του δημοσιογράφου σημαντικός

Η σύγχρονη αρένα της επικοινωνίας έχει αναδιαμορφωθεί από καινούργια πρότυπα παραγωγής, διανομής και κατανάλωσης περιεχομένου, είπε η Διευθύντρια του ΓΤΠ, Σόφη Μιχαηλίδου, σε χαιρετισμό της στο Εργαστήρι Δημοσιογράφων με θέμα «Οι δημοσιογράφοι στην μάχη κατά των εξαρτήσεων», τον οποίο διάβασε ο Λειτουργός Τύπου και Πληροφοριών, Α’ Δημήτρης Χάσικος, και τον οποίο μεταδίδει το ΓΤΠ.

«Ειδησεογραφικοί οργανισμοί, φορείς στρατηγικής επικοινωνίας και μια πληθώρα άλλων πηγών και πλαισίων πληροφόρησης μοιάζουν να κινούνται με ιλιγγιώδη ταχύτητα σε έναν αδιάκοπο κύκλο ειδήσεων, όπου το κοινό

έχει πλέον την δυνατότητα να δημιουργήσει το δικό του περιεχόμενο, επιδρώντας στο ευρύτερο οικοσύστημα των Μέσων», πρόσθεσε.

Σε αυτή την νέα ψηφιακή πραγματικότητα, συνέχισε η κα. Μιχαηλίδου, ο ρόλος του δημοσιογράφου παραμένει ιδιαίτερα σημαντικός.

«Ίσως μάλιστα και περισσότερο από πριν, αφού ο κίνδυνος αναπαραγωγής ψευδών ειδήσεων, δημιουργίας εσφαλμένων αντιλήψεων και στερεοτύπων ακόμη και έξαρσης ηθικού πανικού είναι πιο υπαρκτός από ποτέ. Το γεγονός αυτό αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα όταν πρόκειται για θέματα που άπτονται της σωματικής και ψυχικής υγείας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της προστασίας ανηλίκων και της κοινωνικής συνοχής, όπως η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών», πρόσθεσε.

Όπως είπε, καθώς οι δημοσιογράφοι εξακολουθούν να επηρεάζουν τον ευρύτερο κοινωνικό διάλογο, οι επιλογές που κάνουν - ποιες ειδήσεις θα μεταδώσουν και με ποιον τρόπο, τι είδους γλώσσα θα χρησιμοποιήσουν, πώς θα τις πλαισιώσουν - έχουν πραγματικές συνέπειες.

«Με όπλα τους την γνώση και την προσήλωση στις βασικές αρχές της δημοσιογραφίας, οι Λειτουργοί των ΜΜΕ μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην αναδιατύπωση της έννοιας της εξάρτησης και στην απάλειψη του κοινωνικού στίγματος που λειτουργεί ως εμπόδιο τόσο για την αναζήτηση θεραπείας όσο και την μετέπειτα αποκατάσταση των ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα σχετικά με την χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών», συμπλήρωσε.

Είναι γι’ αυτό τον λόγο, είπε η κα. Μιχαηλίδη, που το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών συνέβαλε στην τρίτη έκδοση του Οδηγού Καλής Πρακτικής για τα ΜΜΕ «Αντιμετωπίζοντας το στίγμα της Εξάρτησης» της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου.

«Και τώρα δηλώνει ξανά «παρών» στην διοργάνωση αυτής της σειράς εργαστηρίων για δημοσιογράφους. Είναι εξαιρετικά ανακουφιστικό και ενθαρρυντικό το γεγονός ότι μια πανεπιστημιακή σχολή που τροφοδοτεί τον χώρο της επικοινωνίας με τους επαγγελματίες του αύριο στηρίζει αυτή την προσπάθεια», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα