Δώδεκα σοροί αγνοουμένων

Πρόοδος σημειώνεται στην εκταφή στον κατεχόμενο Τράχωνα
Στον στενό λάκκο που ανοίχθηκε με τεχνητά μέσα, βρέθηκαν σκελετοί στρατιωτών και πολιτών

Δώδεκα σοροί αγνοουμένων έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής στον ομαδικό τάφο του κατεχόμενου Τράχωνα. Όπως δήλωσε χθες το απόγευμα ο εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή (ΔΕΑ), Νέστορας Νέστορος, οι σοροί που εντοπίζονται σχετίζονται με την περισυλλογή των νεκρών της εισβολής, που έγινε στην ευρύτερη περιοχή Ομορφίτας, Νεάπολης και Τράχωνα, η οποία τοποθετείται στις 23 και 24 Ιουλίου του 1974. Σύμφωνα με τα στοιχεία

που εξετάζει η ε/κ πλευρά, ο αριθμός των αγνοουμένων που αναζητείται, βάσει των περιοχών όπου χάθηκαν τα ίχνη τους, ανέρχεται στους 40, οι οποίοι σχετίζονται με 10 διαφορετικές υποθέσεις. Στον πολύ στενό τάφο βάθους 2 μέτρων, είναι θαμμένοι τόσο στρατιώτες όσο και πολίτες χωρίς προσωπικά αντικείμενα, όπως προκύπτει από τα ρούχα που φορούσαν, ωστόσο ο περισσότερος ρουχισμός που εντοπίστηκε είναι στρατιωτικός.

Με μηχανικά μέσα ο τάφος
Οι ανασκαφές για τον εντοπισμό του τάφου πραγματοποιήθηκαν σε έκταση 4,5 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, σύμφωνα με τον κο Νέστορος, ο οποίος επισκέφθηκε το συγκεκριμένο σημείο. Μέχρι στιγμής έχουν εκταφεί τρεις σκελετοί, προκειμένου να διευκολυνθεί η ανασκαφή προς τα κάτω, η οποία γίνεται αργά και με προσοχή, καθώς υπάρχει αισιοδοξία ότι θα βρεθούν κι άλλοι. Όπως προσθέτει ο κ. Νέστορος, σε καταθέσεις Τουρκοκυπρίων αναφέρεται ότι η περισυλλογή διήρκεσε 3-4 ημέρες. «Αν ισχύουν τα δεδομένα, πιθανόν σε κάποιο άλλο σημείο να βρεθούν και άλλοι», είπε.

«Ο τάφος δημιουργήθηκε με μηχανικά μέσα κι έγινε για να θαφτούν αυτά τα άτομα. Είναι περιορισμένος ο χώρος, τα πρόσωπα αυτά είναι στοιβαγμένα», είπε, ενώ συμπλήρωσε ότι όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της εκταφής αλλά και οι επεκτάσεις που απαιτούνται, οι εργασίες θα συνεχιστούν σε παράπλευρο σημείο, ενδεχομένως από 60 έως 70 μέτρα νοτιότερα του τωρινού. Ο κος Νέστορος επιπλέον ανέφερε ότι, όπως όλα δείχνουν, δεν υπήρχε φυσικό κοίλωμα στο έδαφος, αλλά σκάφτηκε για χρησιμοποιηθεί ως τάφος.

Ανθρωπολογική ανάλυση
«Ως Διερευνητική Επιτροπή έχουμε αποφασίσει ότι οι ανατομικοί σκελετοί θα προχωρούν ταυτόχρονα με ανθρωπολογική ανάλυση και γενετικές εξετάσεις», είπε, χωρίς ωστόσο να μπορεί να προσδιορίσει τον χρόνο έναρξης για τους ήδη ανευρεθέντες σκελετούς, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν άλλες επτά εκταφές εν εξελίξει. Πέντε συνεργεία εργάζονται στις κατεχόμενες περιοχές και δύο στις ελεύθερες περιοχές. Τέλος, απηύθυνε για ακόμα μια φορά έκκληση σε Ελληνοκύπριους ή Τουρκοκύπριους που μπορεί να έχουν πληροφορίες ή στοιχεία, να τα καταθέσουν προκειμένου να προχωρήσει η διαλεύκανση της τύχης, ώστε να σημειωθεί πρόοδος στο μεγάλο θέμα των αγνοούμενων.
Υπενθυμίζουμε ότι οι ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή ξεκίνησαν το 2009, ενώ η πρώτη άδεια από τον κατοχικό στρατό για εκταφή σε στρατιωτική ζώνη δόθηκε μόλις το 2014.

Keywords
Τυχαία Θέματα