Δολοφονία Κασόγκι:Η Άγκυρα επέκρινε τις αποφάσεις του δικαστηρίου

Η Τουρκία επέκρινε σήμερα τις αποφάσεις σαουδαραβικού δικαστηρίου σε βάρος των υπόπτων της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, εκτιμώντας ότι απέχουν "μακράν" από το να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Οι αποφάσεις του δικαστηρίου, το οποίο καταδίκασε πέντε άτομα σε θάνατο αλλά αθώωσε δύο από τους βασικούς υπόπτους, απέχουν "μακράν από τις προσδοκίες της χώρας μας και της διεθνούς κοινότητας για να διαλευκανθούν όλες οι πλευρές της δολοφονίας αυτής και για την απόδοση δικαιοσύνης", ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Τζαμάλ

Κασόγκι, συνεργάτης της Washington Post, δολοφονήθηκε σε ηλικία 59 ετών, τον Οκτώβριο του 2018, κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης που βύθισε την Σαουδική Αραβία σε μια από τις χειρότερες διπλωματικές της κρίσεις και αμαύρωσε την εικόνα του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι ήταν ο εντολέας της δολοφονίας.

Επικριτής του σαουδαραβικού καθεστώτος, του οποίου άλλοτε ήταν προσκείμενος, ο δημοσιογράφος στραγγαλίστηκε και το σώμα του τεμαχίστηκε από 15μελή ομάδα που ταξίδεψε από το Ριάντ για να φτάσει στο προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους. Εναπομείναντα μέλη του σώματος του Κασόγκι δεν βρέθηκαν ποτέ.

Μετά τις διάφορες εκδοχές της δολοφονίας που έδωσαν, οι αρχές του Ριάντ κατέληξαν να την παραδεχτούν, δηλώνοντας ωστόσο ότι ο φόνος διαπράχθηκε από Σαουδάραβες πράκτορες που έδρασαν μόνοι και χωρίς άνωθεν εντολή.

Πέντε Σαουδάραβες που διώκονταν για την δολοφονία καταδικάστηκαν σε θάνατο από δικαστήριο του Ριάντ, ανακοίνωσε σήμερα ο Σαουδάραβας εισαγγελέας.

Ο Σαούντ αλ-Καχτάνι, στενός συνεργάτης του πρίγκιπα διαδόχου, απαλλάχθηκε των κατηγοριών, ενώ ο πρώην υπ' αριθμόν 2 των υπηρεσιών πληροφοριών, στρατηγός 'Αχμεντ αλ-Ασίρι, αθωώθηκε. Οι δύο άνδρες θεωρούνταν ωστόσο ως οι βασικοί ύποπτοι για την δολοφονία.

Η τύχη του πτώματος του Κασόγκι, η ταυτοποίηση των υποκινητών της δολοφονίας και ενδεχόμενων τοπικών συνεργατών είναι ερωτήματα που μένουν αναπάντητα και αυτό αποτελεί θεμελιώδες μειονέκτημα για την απόδοση δικαιοσύνης", πρόσθεσε το τουρκικό υπουργείο.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα