Δορυφορικά, με κάμερες και εθελοντές θα φρουρείται το Πάρκο του Ακάμα

Με σύγχρονα μέσα, δορυφορική παρακολούθηση, κάμερες, αυξημένη επιτήρηση από το Τμήμα Δασών και αξιοποίηση των εθελοντικών ομάδων περιφρούρησης το κράτος θα προστατεύσει το Εθνικό Δασικό Πάρκο του Ακάμα, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, ενώπιον της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής.

Η κυβερνητική πολιτική για το θέμα της προστασίας και της διαχείρισης του Ακάμα συζητήθηκε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος στην παρουσία του Υπουργού

Γεωργίας, που ενημέρωσε το σώμα για το πρόγραμμα υλοποίησης των προνοιών του Διαχειριστικού Σχεδίου του Ακάμα.

Ενημερώνοντας την Επιτροπή Περιβάλλοντος για το Πάρκο του Ακάμα, ο κ. Καδής είπε πως το Υπουργείο του αποδίδει έμφαση στην μεταπυρική αναγέννηση της καμένης έκτασης στο Πάρκο, αφήνοντας κατά κύριο λόγο την ίδια τη φύση να λειτουργήσει προς αυτή την κατεύθυνση και παρεμβαίνοντας μόνο όπου αυτό κριθεί αναγκαίο.

Πρόσθεσε ότι το Τμήμα Δασών με αφοσίωση συνέτεινε στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών και ειδικά των κακόβουλων. Αφού ανέφερε ότι στην περιοχή του Ακάμα οι εμπρησμοί είναι συχνοί, είπε πως αυτοί που θέτουν κακόβουλα τις φωτιές ξέρουν τι κάνουν και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι με τα αυξημένα μέτρα και τα τεχνικά μέσα θα εντοπιστούν.

Σε ό,τι αφορά την διαχείριση της χερσονήσου, είπε πως η διαδικασία επαναφοράς για τις περιοχές Φύση 2000 έχει ολοκληρωθεί.

Σε δηλώσεις μετά την συνεδρία της Επιτροπής, ο κ. Καδής ανέφερε επίσης ότι το σχέδιο για το πάρκο Ακάμα και οι δράσεις που αποφασίστηκαν μέχρι το τέλος του 2022 υλοποιούνται εντός των χρονοδιαγραμμάτων.

Είπε, ακόμα, πως βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια του Υπουργείου Εσωτερικών για το τοπικό σχέδιο του Ακάμα και ενημέρωσε την Επιτροπή ότι θα ολοκληρωθεί τέλος του 2020.

Ο κ. Καδής ανέφερε, επίσης, ότι ενημερώθηκε η Επιτροπή για το ενιαίο σχέδιο ανάπτυξης των κοινοτήτων του Ακάμα, αρκετές από τις οποίες είναι εργοτάξια, με δαπάνες σε αναπτυξιακά έργα που ξεπερνούν τα 22 εκ.

Ο Υπουργός Γεωργίας είπε τέλος πως οι όποιες πολιτικές και δράσεις αποφασίζονται πρέπει να συγκεντρώνουν την συνεργασία των κοινοτήτων και των κατοίκων των περιοχών στις οποίες εφαρμόζονται, γιατί διαφορετικά είναι καταδικασμένες να αποτύχουν.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Αδάμος Αδάμου, αφού παρατήρησε πως για μια ακόμα φορά το θέμα του Ακάμα απασχόλησε την Επιτροπή Περιβάλλοντος, πρόσθεσε πως οι αμφιβολίες και οι έγνοιες μετά την συνεδρία παραμένουν, καθώς υπάρχει διαφωνία στον ορισμό της ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος και πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή, ειδικά με τις ιδιωτικές περιουσίες και το γεγονός ότι οι κοινότητες φθίνουν και χρειάζονται άμεσα και ολοκληρωμένα έργα.

Ικανοποίηση εξέφρασε για το γεγονός ότι το Υπουργείο Γεωργίας έθεσε σε προτεραιότητα τη μεταπυρική αναγέννηση της καμένης περιοχής στο Πάρκο του Ακάμα, προειδοποιώντας ότι δεν πρόκειται να αποκομίσουν οφέλη αυτοί που έθεσαν τις πυρκαγιές.

Ο κ. Άδαμου δήλωσε πως νιώθει καλύτερα από ό,τι την προηγούμενη φορά που συζητήθηκε το θέμα στην Επιτροπή, αλλά, συνέχισε, τα προβλήματα των κατοίκων παραμένουν τα ίδια. Στον Κάθηκα τα παιδιά του σχολείου είναι όλα από την Συρία, συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης είπε πως μπορούν να συνυπάρξουν κάτοικοι και προστασία του Περιβάλλοντος.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης δήλωσε πως το κράτος απέτυχε να προστατεύσει τον δασικό πλούτο του Ακάμα, κι η καταστροφή του βιότοπου είναι ευθύνη του κράτους. Συμπλήρωσε πως απαιτείται σχέδιο που θα προστατεύει τον οικότοπο και θα δίνει στους κατοίκους την δυνατότητα αειφόρου ανάπτυξης.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Γης Ακάμα, Σάββας Χατζημηνάς, είπε ότι «θέλουμε να δικαιωθούν οι ιδιοκτήτες γης και καθώς έχει αποσυρθεί η απόφαση του Υπουργικού για ανταλλαγή, η μόνη οδός που μένει είναι να δοθεί λύση μέσα από το τοπικό σχέδιο».

Ο κοινοτάρχης Πάνω Αρόδων, Ματθαίος Στεφάνου, εξέφρασε την ελπίδα ότι με τις πρόσφατες πυρκαγιές κάποιοι ταρακουνήθηκαν αρκετά ώστε να προωθηθούν λύσεις και πρόσθεσε πως απαιτούμε όπως και οι άλλοι πολίτες του κράτους να έχουμε το δικαίωμα της ανάπτυξης των περιουσιών μας.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα