Δρ. Ιωαννίδης: «Θεατρικό μέτρο η καραντίνα- Γιατί δεν έχει αποτέλεσμα» (vid)

Για την κατάσταση που διαμορφώνεται με τα αυξημένα κρούσματα στην Κύπρο μίλησε στο Πρωτοσέλιδο ο καθηγητής Παθολογίας, Έρευνας και Πολιτικής Υγείας, Επιστημών Δεδομένων και Στατιστικής στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, Ιωάννης Ιωαννίδης.

Ερωτηθείς για τη μέθοδο ανίχνευσης του κορωνοϊό μέσω των λυμάτων, είπε ότι είναι μια ενδιαφέρουσα μέθοδος που είχε χρησιμοποιηθεί και σε άλλες περιστάσεις, μπορεί να δώσει μια ολική εκτίμηση του ιικού φορτίου που κυκλοφορεί στην κοινότητα αλλά είναι προσεγγιστική στην

καλύτερη περίπτωση, δεν μπορεί να δώσει μεγάλη ευκρίνεια. Δηλαδή θα πιάσει πολύ υψηλές διακυμάνσεις αλλά είναι πολύ δύσκολο να πει τις μέτριες που έχουν μεγάλη σημασία για να παρακολουθήσουμε το επιδημικό κύμα.

Σχολιάζοντας τα μέτρα και ειδικά την καραντίνα, σημείωσε ότι δεν είναι παράδοξο ότι δεν απέδωσε, αφού όπως εφαρμόζεται στις ευρωπαϊκές χώρες είναι απίθανο να έχουν αποτελεσματικότητα. Πρόσθεσε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις όταν έχουμε ένα εγκατεστημένο επιδημικό κύμα και στις συνθήκες που εφαρμόζεται ουσιαστικά ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού εκ των πραγμάτων εξακολουθεί να κινείται και να εργάζεται, έτσι η καραντίνα είναι περισσότερο ένα θεατρικό μέτρο, έχει πρακτικά μηδενική αποτελεσματικότητα.

Μάλιστα, ο δρ. Ιωαννίδης είπε ότι έχει και αρνητική επίδραση πάνω στην πανδημία πολλές φορές, ειδικά όταν εφαρμοστεί σε μια φάση όπου το επιδημικό κύμα ήδη έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα και έχει ήδη μολύνει ένα μεγάλο ποσοστό στην κοινότητα και κατά συνέπεια «αναγκάζουμε» πολλούς μολυσμένους ανθρώπους να περάσουν περισσότερο χρόνο σε κλειστό χώρο, κυρίως στο σπίτι τους κυρίως με ευπαθείς ομάδες. Οι άνθρωποι αυτοί κανονικά θα περνούσαν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικό χώρο εάν δεν είχαμε καραντίνα.

Σε ερώτηση ποια μέτρα θα ήταν το πιο αποτελεσματικά, ο ειδικός απάντησε ότι η πρώτη λύση είναι να προστατεύσουμε με δρακόντεια μέτρα ειδικά πληθυσμούς και ειδικά συνθήκες όπου ο ιός μπορεί να είναι καταστρεπτικός. Γηροκομεία και νοσοκομεία πρέπει να προστατευτούν με κάθε τρόπο με τεστ κάθε εβδομάδα για να βεβαιωθούμε ότι δεν έχουμε χάσει λοιμώξεις. Η δεύτερη λύση είναι να προστατεύσουμε με δρακόντεια μέτρα αυτούς που είναι πραγματικά ευπαθείς. Υπάρχει ένα 10% του πληθυσμού που θα πρέπει να αποφεύγει εντελώς την έκθεση στον ιό, κάτι που η γενική καραντίνα δεν πετυχαίνει. Κάποιες φορές προστατεύει άτομα που έχουν πολύ χαμηλό κίνδυνο, περισσότερο από άτομα που βρίσκονται σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο. Πρόσθεσε ότι τα μέτρα προσωπικής υγιεινής θα πρέπει να συνεχιστούν, τονίζοντας ότι είναι λάθος να λέμε ότι εάν κάποιος φοράει μάσκα είναι εντάξει να βρίσκεται σε σημεία συμφόρησης όπως Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Όσον αφορά στα εμβόλια, εξήγησε ότι υπάρχει αισιοδοξία αλλά έχουμε ελάχιστες πληροφορίες για το ποια είναι η ικανότητα τους. Συμπλήρωσε ότι εάν το επιδημικό κύμα δεν καμφθεί, θα έχουμε το αντίστοιχο ισοδύναμο της ανοσία της αγέλης τη στιγμή που θα έχουμε τα εμβόλια, ακόμα και εάν είναι αποτελεσματικά.  

Δείτε το βίντεο:

Διαβάστε επίσης:

Συνολικά 67 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστο

Αυτά είναι τα σημεία για rapid test σε κάθε επαρχία (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Keywords
Τυχαία Θέματα