Δρ Καραγιάννης: Κίνδυνος μόλυνσης για παιδία μέχρι 18 ετών

Ελπίζουμε σε ήπια αύξηση κρουσμάτων προσεχώς, καθώς μπαίνουμε στους χειμερινούς μήνες, λέει το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι κίνδυνο μόλυνσης από κορωνοϊό έχουν τα παιδιά μέχρι και 18 χρόνων, λόγω της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης, που υπάρχει.


Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Δρ Καραγιάννης είπε ότι η κατάσταση μετά τη σταθεροποίηση των κρουσμάτων

τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες παρουσιάζει μια μικρή αύξηση τις τελευταίες ημέρες. «Αγγίξαμε και 200 κρούσματα την ημέρα, εκεί που περιμέναμε ότι σε κάποιο στάδιο θα πέσουμε σε διψήφιους αριθμούς. Φαίνεται ότι αυτό δεν είναι κατορθωτό ακόμα. Επομένως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή λόγω του γεγονότος ότι μπαίνουμε πλέον στους πιο ψυχρούς μήνες του χειμώνα», σημείωσε

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων τον χειμώνα, ο Καθηγητής εξέφρασε την ελπίδα, αυτή να είναι «ήπια». «Λόγω της υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης στην Κύπρο, θα μπορούσαμε να περιορίσουμε οποιαδήποτε αύξηση και να την αντιμετωπίσουμε επαρκώς. Φυσικά αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη δική μας συμπεριφορά και κυρίως την εφαρμογή των μέτρων αυτοπροστασίας και πρωτοκόλλων στις εργασίες. Όπως καταφέραμε το καλοκαίρι να ελαττώσουμε τον αριθμό κρουσμάτων αργά, αλλά σταδιακά, χρησιμοποιώντας τα μέτρα που ισχύουν κι αυτή τη στιγμή, δεν βλέπω τον λόγο γιατί να μην δουλέψουν και τώρα», επεσήμανε.

Σε σχέση με τη μετάλλαξη Δέλτα+, ανέφερε ότι δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία παρόλο ότι είναι πιο μεταδοτική από τη Δέλτα κατά 10%-15%. Από την άλλη μεριά, διευκρίνισε, δεν φαίνεται να είναι πιο νοσογόνος ακόμα, τουλάχιστον από τις εμπειρίες του Ηνωμένου Βασιλείου όπου έχει μια εξάπλωση, που αντιπροσωπεύει το 10% των κρουσμάτων.

Επίσης, πρόσθεσε, φαίνεται ότι αντιμετωπίζεται επαρκώς από τα εμβόλια κι επομένως θα ακολουθήσει να παραμένει ως μετάλλαξη ενδιαφέροντος κι όχι ανησυχίας.

Ο Δρ Καραγιάννης επανέλαβε ότι θα έχουμε αυξημένα περιστατικά γρίπης τον χειμώνα. «Είναι γεγονός ότι αναμένονται αυξημένα περιστατικά γρίπης. Φυσικά κι αυτά θα μπορούσαν να περιοριστούν με τα μέτρα αυτοπροστασίας που εφαρμόζουμε καθώς επίσης κι άλλες ιογενείς λοιμώξεις του άνω αναπνευστικού συστήματος. Ο συνδυασμός γρίπης και κορωνοϊού δεν είναι ένα ευχάριστο μείγμα κι εδώ είναι που έγκειται η επικινδυνότητα των δύο ιών και είναι εδώ που πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και τουλάχιστον να προστατευθούμε κατά του ιού της γρίπης, κάνοντας το εμβόλιο».

Ο Καθηγητής εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα είναι «ήπιος» ο χειμώνας. Σημείωσε ότι εκεί που παρουσιάζεται πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι σε χώρες όπου η εμβολιαστική κάλυψη τους είναι χαμηλή, όπως στις χώρες της Βαλκανικής, στην Ρωσία, Εσθονία, Λετονία και Ουκρανία, που παρουσιάζουν μια τρομερή αύξηση κρουσμάτων με πολλούς θανάτους επί καθημερινής βάσης.

Επίσης, είπε, επιβαρυμένη κατάσταση παρουσιάζεται στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι γύρω στο 55%.

Ανέφερε ότι η υψηλή εμβολιαστική μας κάλυψη στο 80% περίπου στον ενήλικο πληθυσμό, μάς επιτρέπει να είμαστε κάπως αισιόδοξοι. Τόνισε ωστόσο ότι στα παιδιά από 12 μέχρι 18 ετών δεν έχουμε φθάσει ακόμα αυτά τα επίπεδα, ενώ στα παιδιά κάτω των 12 ετών δεν έχει υπάρξει σύσταση για εμβολιασμό.

«Εδώ θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Τα παιδιά τουλάχιστο κάτω των 12 ετών αυτή την στιγμή δεν εμβολιάζονται, δυνητικά θα μπορούσαν να μολυνθούν. Αυτό θα εξαρτηθεί και σε ποιες άλλες ομάδες κινείται ο ιός. Δηλαδή, αν ο ιός διακινείται στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον τότε μπορεί και τα παιδιά να κολλήσουν και να το πάρουν στα σχολεία ή τα παιδιά να κολλήσουν κάπου αλλού και να το πάρουν στα σχολεία. Κατά πόσον θα υπάρξει πρόβλημα ή όχι θα διαφανεί τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», είπε.

Από τη σημερινή Εθνική Αναφορά, συνέχισε, φαίνεται ότι τα παιδιά 10-18 ετών είναι εκείνα που παρουσιάζουν την υψηλότερη αθροιστική επίπτωση και πρόκειται για παιδιά που κινούνται και κοινωνικοποιούνται περισσότερο κι έχουν την μικρότερη εμβολιαστική κάλυψη αυτή την στιγμή.

Σε σχέση με την κατάσταση στα σχολεία, ο Δρ Καραγιάννης είπε ότι σύμφωνα με τα στατιστικά που κοινοποιεί το Υπουργείο Υγείας επί καθημερινής βάσης ανιχνεύονται κάποια περιστατικά στην Μέση Εκπαίδευση αλλά στα Δημοτικά υπάρχει «κάποια ησυχία».

Ας ελπίσουμε, συμπλήρωσε, ότι έτσι θα έχουν τα πράγματα.

Διαβάστε επίσης: Κορωνοϊός: Αύξηση στους δείκτες σε όλες τις επαρχίες- Οι «κόκκινες» ηλικίες

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα