Δρ. Κωστή: «Έντονο συναισθηματικό φορτίο όταν διασωληνώνουμε φίλους»/ΒΙΝΤΕΟ

Τις τελευταίες μέρες, ανακοινώνονται όλο και λιγότερα θετικά κρούσματα κορωνοιού. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι πέφτουν και οι αριθμοί των ατόμων που χρειάζονται νοσηλεία. 

Στο Μεσημέρι και Κάτι μίλησε ο δρ. Ανδρέας Κωστή, υπεύθυνος θαλάμου covid19 στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, εξηγώντας το γιατί ακόμη είναι υψηλός ο αριθμός των νοσηλευόμενων. Παράλληλα ο δρ.Κωστή εξήγησε στην εκπομπή το τι αναμένουν οι γιατροί της πρώτης γραμμής τις επόμενες μέρες.

Αρχικά ανέφερε τα εξής:

«Παρόλο που τα κρούσματα στην κοινότητα φαίνονται να μειώνονται, στα νοσηλευτήρια ακόμη δεν έχουμε παρατηρήσει αυτή την αποκλιμάκωση, αντιθέτως για παράδειγμα χθες εισήχθη ένας 44χρονος με βαριά πνευμονία».

«Τις τελευταίες μέρες έχουμε αρκετούς ασθενείς μεταξύ 50-60 ετών οι οποίοι έχουν άσχημη εξέλιξη, χρειάζονται υποστήριξη είτε σε ΜΑΦ είτε σε ΜΕΘ, και αυτό είναι που μας ανησυχεί». 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων εξηγώντας ότι:

«Ο αριθμός των νοσηλευόμενων παραμένει σταθερός τις τελευταίες εβδομάδες παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε lockdown εδώ και 10 ημέρες. Αναμένουμε τις επόμενες μια δυο μέρες ο αριθμός να συνεχίσει να είναι σταθερός και ελπίζουμε μετά να φανεί η δραστικότητα των μέτρων και να αρχίσουν ν μειώνονται αυτοί οι αριθμοί».

«Ήταν κάτι που το αναμέναμε να είναι ψηλά οι αριθμοί των νοσηλευόμενων παρά το ότι μειώνονται τα κρούσματα κι αυτό επειδή τα συμπτώματα εκδηλώνονται μέχρι και 14 ημέρες μετά από την μόλυνση του ασθενή. Ακόμη βρισκόμαστε στο παράθυρο των γιορτών».

Παράλληλα ανέφερε πως ένας ασθενής αν εισέλθει έγκαιρα, πριν να καταλήξει να έχει ψηλές ανάγκες σε οξυγόνο και πριν καταλήξει να είναι πολύ αφυδατωμένος, μέσα σε 4-5 ημέρες έχει σημαντική βελτίωση. Αντίθετα όμως, αν αργήσει να νοσηλευτεί, η εξέλιξη πολλές φορές είναι αναπόφευκτη.

«Όταν διασωληνώνουμε φίλους, υπάρχει έντονο συναισθηματικό φορτίο, και αυτό γίνεται πολύ συχνά τις τελευταίες ημέρες. Σχεδόν κάθε μέρα έχουμε ένα τέτοιο βαρύ περιστατικό στο Νοσοκομείο» ανέφερε ο δρ. Κωστή.

Κλείνοντας έκανε έκκληση τόσο στους επαγγελματίες υγείας όσο και στους ασθενείς να μην παίρνουν αντιβίωση ή αζιθρομυκίνη όταν είναι θετικοί, γιατί πλέον ο ΠΟΥ είναι εναντίον της αζιθρομυκίνη, η οποία επίσης κάνει υπατική προσβολή.

Διαβάστε επίσης: 

ΠΟY: Σε τουλάχιστον 60 χώρες το βρετανικό μεταλαγμένο στέλεχος κορωνοϊούΑποτελεσματικό κατά του μεταλλαγμένου ιού το εμβόλιο Pfizer
Keywords
Τυχαία Θέματα