Δρ. Κωστρίκης: Γιατί δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα κορωνοϊού στην Κύπρο (vid)

Παρέμβαση στο Πρωτοσέλιδο έκανε ο ακαδημαϊκός καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, Δρ. Λεόντιος Κωστρίκης.

Συγκεκριμένα, σχολιάζοντας του εντοπισμό κρούσματος σε σχολείο, το οποίο αφορά σε μαθητή, ανέφερε ότι εντοπίστηκε μέσω της ιχνηλάτησης, ενώ το δεύτερο κρούσμα ήταν η γιαγιά του εν λόγω μαθητή.

Χαρακτήρισε το κρούσμα ως μεμονωμένο, ενώ εξήγησε ότι θα γίνει ιχνηλάτηση των στενών επαφών του μαθητή στο σχολείο και εκεί θα δούμε πόσο καλά τηρήθηκαν τα μέτρα.

Όσον αφορά σε ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα κορωνοϊού εξήγησε ότι στη βιβλιογραφία υπάρχουν τρία πιθανά σενάρια. Το καλό, το κακό και το άσχημο. Το καλό είναι αυτό που έχουμε τώρα, όπου η επιδημία είναι στη δύση της και θα υπάρχουν κάποιες μικρές αναζωπυρώσεις. Το κακό είναι ο ιός να μην σβήσει απότομα και να παρατείνεται σε βάθος χρόνου με σημαντικές αναζωπυρώσεις και θα μας ταλαιπωρήσει μέχρι το τέλος του χρόνου και ίσως πιο πολύ. Το άσχημα είναι ένα νέο κύμα ιού που θα έρθει από το εξωτερικό και θα αρχίσει μια νέα επιδημία, όπως αυτή του Μάρτη. Εντούτοις, ο καθηγητής εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα έχουμε ένα νέο κύμα επειδή εάν συγκρίνουμε την επιδημία με τις άλλες δύο παρόμοιες (SARS και MERS), θα δούμε ότι αυτές άρχισαν, τελείωσαν και εξαφανίστηκαν. Επεσήμανε ότι ίσως έχουμε μικρές αναζωπυρώσεις μέχρι το τέλος του χρόνου και μετά θα έχουμε εμβόλιο.

Ερωτηθείς για το εμβόλιο κατά της φυματίωσης, ανέφερε ότι πρόκειται για μια κλινική μελέτη και βασίζεται στην παρατήρηση ότι οι εμβολιασμένοι φαίνεται να προστατεύονται από τον ιό, για άγνωστο λόγο, αλλά ίσως υπάρχουν ανοσολογικές ομοιότητες του παρασίτου της φυματίωσης με τον ιό. Εξήγησε ότι πρόκειται για καλό εμβόλιο και ακίνδυνο και ίσως αποδειχθεί μια καλή ανοσολογική προστασία πριν βγει το εμβόλιο.

Όσον αφορά στο άνοιγμα των νηπιαγωγείων απάντησε ότι γενικά έχουμε μια εξαιρετική επιδημιολογική εικόνα που εκπλήσσει και τον ίδιο, ο οποίος είναι εκ φύσεως αισιόδοξος. Πρόσθεσε ότι ανοίξαμε πολλά πράγματα και η επιδημιολογική καμπύλη παραμένει σταθερή, άρα μπορούμε να τη φορτώσουμε ακόμα λίγο. Έτσι το άνοιγμα των νηπιαγωγείων εντάσσεται στην τρίτη φάση στις 9 Ιουνίου αλλά ζητήθηκε από την επιστημονική ομάδα να γίνει επέκταση των 20.000 τεστ και να γίνονται έλεγχοι σε γονείς των παιδιών αλλά και σε νηπιαγωγούς.

Σε ερώτηση για τα γυμναστήρια, απάντησε ότι θα ανοίξουν σε κάποια φάση, αλλά είναι πιο δύσκολο γιατί ο κόσμος εκπνέει μεγαλύτερο εμβαδόν αέρα και οι αποστάσεις ίσως χρειάζονται να είναι μεγαλύτερες.

Τέλος, ανέφερε ότι η συνέχεια θα είναι η άρση μέτρων για πολλά πράγματα, αλλά πρέπει να υπάρχει προσοχή, αφού έχουμε ακόμα το άνοιγμα των αεροδρομίων και των οδοφραγμάτων.

Διαβάστε επίσης: 

Καλπάζει ο κορωνοϊός στη Λατινική Αμερική- Αρνητική πρωτιά για Βραζιλία

Η «αντιθετική» εικόνα στα κρούσματα σε ΗΠΑ και Κίνα

Keywords
Τυχαία Θέματα