Δράση ενάντια στο bullying

Η Ελληνική Τράπεζα αγωνίζεται κατά του φαινόμενου του σχολικού εκφοβισμού
Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στηρίζει τον αγώνα και ξεκινάει τη μεγάλη εκστρατεία «ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΕ», ενώ πρεσβευτής αυτής της εκστρατείας θα είναι ο καλλιτέχνης Αντώνης Ρέμος

Η Ελληνική Τράπεζα ενώνει δυνάμεις με το Υπουργείο Παιδείας

και Πολιτισμού στον αγώνα κατά του σχολικού εκφοβισμού και ξεκινάει τη μεγάλη εκστρατεία «ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΕ».

Συμβάλλοντας στην Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη και τη Διαχείριση της Βίας στα Σχολεία, ο Όμιλος της Ελληνικής επικεντρώνει τις δράσεις της Εταιρικής Κοινωνικής του Ευθύνης σε αυτόν τον σκοπό, προχωρώντας σε μια σφαιρική εκστρατεία με δράσεις για την ενημέρωση, την αντιμετώπιση και την πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού.

Χθες, πραγματοποιήθηκε Δημοσιογραφική Διάσκεψη στα Κεντρικά Γραφεία της Ελληνικής Τράπεζας για την παρουσίαση της νέας εκστρατείας.

Ανησυχητικό φαινόμενο
«Ο στόχος μας είναι κοινός. Κανένα παιδί θύμα αυτού του φαινομένου δεν πρέπει να είναι πλέον μόνο του», ανέφερε η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Τράπεζας, Ειρένα Γεωργιάδου. Όπως επεσήμανε η κ. Γεωργιάδου, ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα πολύ ανησυχητικό φαινόμενο, το οποίο βρίσκεται σε έξαρση και αφορά όλους μας.

«Στο bullying, όπως συνηθίζουμε να το λέμε, υπάρχει μια διαφορά ισχύος ανάμεσα στον θήτη και στο θύμα. Η βία μπορεί να είναι σωματική, λεκτική, ηλεκτρονική, διαδικτυακή. Το αποτέλεσμα, όμως, είναι το ίδιο. Θλιμμένα παιδικά πρόσωπα, σημαδεμένες παιδικές ψυχές», ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως ο αγώνας στηρίζεται με μεγάλη θέρμη από τους 1600 συναδέλφους της Ελληνικής Τράπεζας.

Πρεσβευτής ο Αντώνης Ρέμος
Συνοδοιπόρος και επίσημος πρεσβευτής αυτής της εκστρατείας θα είναι ο καλλιτέχνης Αντώνης Ρέμος, ο οποίος μεταξύ άλλων θα πραγματοποιήσει τρεις συναυλίες τον Ιούνιο, στη Σχολή Τυφλών στο πλαίσιο της εκστρατείας «ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΕ».

Στις 13 Ιουνίου μαζί με τη Νατάσα Θεοδωρίδου, στις 14 Ιουνίου με τη Δέσποινα Βανδή και στις 15 Ιουνίου με τις Μέλισσες. «Είμαι βέβαιος ότι μαζί μπορούμε να νικήσουμε αυτό το φαινόμενο. Μπορούμε να αγκαλιάσουμε κάθε παιδί, τραγουδώντας παρέα "χαμογέλασε, πάει πέρασε…"», τόνισε ο κ. Ρέμος.

Δράσεις στα σχολεία
Θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις, όπως επισκέψεις στα σχολεία, εκπαιδευτικές διαλέξεις, συνεργασίες με παιδοψυχολόγους και πολλές άλλες ενέργειες, οι οποίες θα ανακοινωθούν στην πορεία.

Ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Κώστας Καδής, αφού χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Ελληνικής Τράπεζας να συμπορευθεί με το Υπουργείο ενάντια στο φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού τόνισε πως η αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού απαιτεί συλλογικές και συντονισμένες προσπάθειες από την πολιτεία, καθώς και τη συμβολή του κάθε πολίτη ξεχωριστά. Όπως είπε, η πρωτοβουλία της Ελληνικής Τράπεζας αποδεικνύει ότι ένας οικονομικός οργανισμός μπορεί και πρέπει να έχει κοινωνικές ευαισθησίες και ανάλογη δράση.

«Όλο το προσωπικό της Ελληνικής Τράπεζας έχει ήδη αγκαλιάσει την εκστρατεία, όμως, μόνο με την ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών θα μπορέσουμε να σταματήσουμε το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού», τόνισε.

Τι είναι ο σχολικός εκφοβισμός;
Η εκφοβιστική συμπεριφορά είναι μια συνειδητή επιθετική πράξη, στάση ή χειρισμός εναντίον ενός ατόμου ή αριθμών ατόμων και επιχειρείται από ένα η περισσότερα άτομα. Μπορεί να διαρκεί για σύντομη χρονική περίοδο ή για ολόκληρα χρόνια και χαρακτηρίζεται από κατάχρηση εξουσίας. Ο δράστης έχει σκοπό να βλάψει το παιδί-στόχο και δεν φοβάται την αντεκδίκηση, διότι βασίζεται στην αδυναμία του παιδιού.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της εκφοβιστικής συμπεριφοράς είναι ότι ο δράστης συνήθως υπερέχει του παιδιού-στόχου σε ό,τι αφορά τη σωματική δύναμη, υπάρχει δηλαδή ανισότητα στη δύναμη. Επίσης, είναι σκόπιμη συμπεριφορά και συνήθως οι εκφοβιστικές πράξεις είναι επαναλαμβανόμενες. Υπάρχουν διάφορες μορφές εκφοβισμού.

Ο λεκτικός εκφοβισμός περιλαμβάνει τη συστηματική χρησιμοποίηση υβριστικών εκφράσεων και χρησιμοποιεί σταθερά ένα άτομο ως στόχο πειραγμάτων, κάνοντάς το περίγελο. Ο σωματικός εκφοβισμός και βία περιλαμβάνει σπρωξίματα, σκουντήματα, αγκωνιές, κλοτσιές, τρικλοποδιές κτλ. Ο εκφοβισμός με εκβιασμό περιλαμβάνει την εκούσια απόσπαση χρημάτων ή προσωπικών αντικειμένων, η οποία συνοδεύεται από απειλές, ή και τον εξαναγκασμό σε αντικοινωνικές πράξεις - για παράδειγμα, να διαπράξει κλοπή ή βανδαλισμό ιδιοκτησίας.

Ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός (cyber-bullying) περιλαμβάνει την αποστολή απειλητικού ή υβριστικού υλικού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μηνυμάτων SMS. Επίσης, υπάρχουν πολλές μορφές έμμεσου εκφοβισμού κατά τον οποίο ο θύτης προσπαθεί να απομονώσει κοινωνικά κάποιο άτομο ή το αγνοεί ή ακόμα επιχειρεί να πείσει τους άλλους να αισθανθούν αντιπάθεια γι’ αυτό, διαδίδοντας κακόβουλες φήμες και ψεύδη.

Σωματική ή ψυχολογική βία
Σχολικό εκφοβισμό συνιστά η διαρκής βία -σωματική ή ψυχολογική που διεξάγεται από ένα παιδί ή μία ομάδα παιδιών εναντίον κάποιου παιδιού, το οποίο δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του στην παρούσα κατάσταση. O σχολικός εκφοβισμός (bullying) με άλλα λόγια είναι μια μορφή επιθετικής συμπεριφοράς κατά κανόνα εσκεμμένη και επιζήμια. Συχνά είναι επίμονη, κάποιες φορές συνεχιζόμενη επί εβδομάδες, μήνες ή χρόνια. Αυτοί που υφίστανται τον σχολικό εκφοβισμό είναι πολύ δύσκολο να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα