Δράση για την προστασία των κυπριακών θαλασσών

Η ανίχνευση μικροπλαστικών σε ιστούς ψαριών, αλλά και σε ανθρώπινους ιστούς έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Τα μικροπλαστικά εισέβαλαν στην τροφική μας αλυσίδα από διάφορες πηγές, κατά κύριο λόγο μέσω της πλαστικής θαλάσσιας ρύπανσης. Υπολογίζεται ότι καταλήγουν στη θάλασσα οκτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικών, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από χερσαίες πηγές.

Το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ αναλαμβάνει δράση, με τηn στήριξη του Ιδρύματος της

Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation), με στόχο την αφύπνιση και ευαισθητοποίηση γύρω από την παγκόσμια απειλή της θαλάσσιας ρύπανσης. Στο πλαίσιο του Προγράμματος Zero Waste Beach, θα αναπτυχθεί το δίκτυο «Υπεύθυνες Παράκτιες Επιχειρήσεις», ως μία από τις δράσεις που μπορούν να αναχαιτίσουν το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης στις θάλασσές μας.

Συγκεκριμένα, δεκάδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα παράλια της Κύπρου, ξενοδοχεία, εστιατόρια, υπεραγορές, καφετέριες, beach bars, περίπτερα συντάσσονται εθελοντικά στην προσπάθεια, με στόχο τηn δημιουργία ενός δικτύου υπεύθυνων παράκτιων επιχειρήσεων κατά της θαλάσσιας ρύπανσης και της πλαστικής θαλάσσιας ρύπανσης, ειδικά. Ζητούμενο η ελαχιστοποίηση των αποβλήτων και η εφαρμογή βιώσιμων και καινοτόμων πρακτικών από τις παραθαλάσσιες επιχειρήσεις, τις τοπικές αρχές και το κοινό ευρύτερα. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης προγραμματίζονται τα πιο κάτω μέτρα:

• τοποθέτηση πενήντα κάδων ανακύκλωσης σε παραλιακούς πεζόδρομους σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς

• καθαρισμός παραλιών και καθιέρωση ετήσιων εκστρατειών με τη συμμετοχή παράκτιων επιχειρήσεων, σχολείων και εθελοντών συμπεριλαμβανομένου και του προσωπικού της Α/φοι Λανίτη

• ενίσχυση του Προγράμματος της ΑΚΤΗΣ “Responsible Coastal Businesses Network”

• εντοπισμός και καταγραφή των ανακυκλώσιμων αποβλήτων που παράγουν παράκτιες επιχειρήσεις.

Απειλή για Μεσόγειο

Η πλαστική θαλάσσια ρύπανση έκανε έντονα την εμφάνισή της και στη Μεσόγειο Θάλασσα όπου εκτιμάται ότι υπάρχουν 1,25 εκατομμύρια κομματάκια πλαστικού ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Η Ακτομηχανικός και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, Ξένια Λοϊζίδου, αναδεικνύει ότι είναι πια παγκοσμίως παραδεκτή η σοβαρότητα του προβλήματος της θαλάσσιας ρύπανσης και επιβάλλεται να αναληφθούν συγκεκριμένες δράσεις για την αντιμετώπισή της. Όπως επεσήμανε η κ. Λοϊζίδου, ο καθένας μπορεί να υιοθετήσει μία νέα στάση ζωής ή να συμμετέχει σε συγκεκριμένες δράσεις όπως εκστρατείες ενημέρωσης και καθαρισμού των ακτών. Η δημιουργία δικτύου υπεύθυνων επιχειρήσεων, παρατήρησε, μπορεί να μειώσει τα σκουπίδια που φτάνουν στη θάλασσα.

Τα πλαστικά δεν αποδομούνται στο θαλάσσιο περιβάλλον, αντίθετα μετατρέπονται σε μικροπλαστικά και μένουν για πάντα στη θάλασσα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη θαλάσσια ζωή, αλλά και τον άνθρωπο, από την στιγμή που μπαίνουν στην τροφική αλυσίδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα