Δρ.Πάνος: Ποιοι πρέπει να ελεγχθούν τώρα - Πώς θα ελέγξουμε ανοσία

Για τους μονοψήφιους αριθμούς κρουσμάτων κορωνοιού στην Κύπρο και την άρση μέτρων από την Κυβέρνηση μίλησε στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» μίλησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ. Γιώργος Πάνος.

«Το Kράτος μας, πήγε εξαιρετικά καλά. Πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια τόσο στο κρατικό σύστημα όσο και στο λαό. Οι πολίτες είναι πειθαρχημένοι και έχουν πραγματικά κερδίσει την μάχη και τους αξίζει ένα μπράβο.

Τα μέτρα που εφαρμόστηκαν απέδωσαν πολύ καλά και αυτό σημαίνει πως εάν ο κόσμος συνεχίσει να πειθαρχεί σιγά –σιγά θα δούμε ότι θα μειώνονται σε μηδενικούς αριθμούς τα δεδομένα», είπε.

Πρόσθεσε πως «αυτό στο οποίο θα πρέπει να δοθεί έμφαση τώρα είναι ο έλεγχος σε ομάδες που πιθανότατα να έχουν ξεφύγει. Πρέπει να εστιάσουμε σε μετανάστες που ζουν στην Κύπρο, που μπορεί να εργάζονται σε δικές τους δουλείες ή να εργάζονται σε σπίτια, σε επιχειρήσεις. Πέραν των ελέγχων που γίνονται, πρέπει να έχουμε και αυτές τις πιθανές εστίες μόλυνσης ελεγμένες πλήρως. Αν αυτό γίνει το κράτος, σιγά-σιγά θα είναι έτοιμο να επανέλθει κάπως στην κανονικότητα.  Θα πρέπει να συνεχιστεί ο αριθμός των μεγάλων δειγματοληψιών που πραγματοποιούνται».

Επίσης ο Δρ. Πάνος είπε πως τα άτομα που έχουν νοσηλευτεί θα πρέπει να ελεγχθούν για αντισώματα. «Έτσι θα μπορούμε και εμείς σαν κράτος να πάρουμε αποφάσεις έχοντας ενώπιόν μας συγκεκριμένα δεδομένα για το εάν αυτοί που έχουν νοσήσει παράγουν αντισώματα, ώστε να αποφανθούμε εάν αυτά τα αντισώματα είναι ικανά να προσφέρουν ανοσία στον ιό στα άτομα».

«Ένας λόγος που θέλουμε να προχωρήσουμε σε πολλά τεστ στον γενικό πληθυσμό είναι να εντοπιστούν οι ασυμπωματικοί, ώστε να περιοριστούν με κάποιο τρόπο και ίσως να λάβουν και θεραπεία. Εάν οι ασυμπτωματικοί σταματήσουν να έχουν θετικές εξετάσεις στον ιό θα σταματήσουν να μεταδίδουν», είπε.

Όσον αφορά την άρση μέτρων, ο Δρ. Πάνος ανέφερε πως ήδη ξεκίνησε η συζήτηση για την άρση μέτρων.  «Υπάρχουν κάποιοι δείκτες αλλά και κλινική επιδημιολογική παρατήρηση. Είμαστε σε καλό δρόμο και σιγά-σιγα βλέπουμε την καταλληλότητα για να παρθούν κάποια μέτρα χαλάρωσης. Αυτό που έχει σημασία είναι να μην ξεχνάει ο κόσμος να τηρεί τα μέτρα απόστασης και να φοράνε τις μάσκες τους αλλά και κρατούνται οι αποστάσεις σε υπεραγορές, στην εργασία. Μ΄αυτά πρέπει να μάθουμε να ζούμε μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο».

Ερωτηθείς τέλος ο Δρ. Πάνος για το άνοιγμα των σχολείων είπε πως υπάρχουν αμφιλεγόμενες σκέψεις.

«Παρόλο που τα παιδιά μολύνονται εύκολα και μπορούν να μολύνουν τους μεγάλους και είναι μια σοβαρή εστία μόλυνσης σε μια οικογένεια. Είναι και το θέμα ότι πρέπει να πάνε στο σχολείο για να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους και πρέπει να αφήσουν κενό χρόνο στους γονείς τους να συνεχίσουν να εργάζονται. Γνώμη μου είναι ότι εάν κρατηθούν οι αποστάσεις», είπε.
 

Διαβάστε επίσης:

Κρίσιμο 10μερο, στη στροφή, η αρχή της σταδιακής άρσης – Τι ανοίγει πρώτο

Κωστρίκης: Η άρση μέτρων, το στοίχημα του Πάσχα και η επιστροφή στα σχολεία

ΟΗΕ: Δίκαιη και ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια

Keywords
Τυχαία Θέματα