Δύο φώκιες Μονάχους - Μονάχους γεννήθηκαν στις θαλασσινές σπηλιές στην Αγ.Νάπα

Δύο φώκιες του σπάνιου είδους Monachus – monachus, που δεν έχουν ακόμα συμπληρώσει ένα μήνα ζωής, γεννήθηκαν στη περιοχή των θαλασσινών σπηλιών στην Αγία Νάπα, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Χάρης Νικολάου, Λειτουργός στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, απευθύνοντας έκκληση στο κοινό να μην παρενοχλεί τα συγκεκριμένα ζώα και να τα αφήσει να μεγαλώσουν σε ασφάλεια.


Ο κ. Νικολάου που είναι υπεύθυνος/ συντονιστής της εργασίας πεδίου του Σχεδίου Παρακολούθησης της Μεσογειακής Φώκιας στην Κύπρο

χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό το γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες είχαμε δύο γεννήσεις της συγκεκριμένης φώκιας στην ίδια μάλιστα σπηλιά, στην Αγία Νάπα. Η γέννηση των δύο αυτών μικρών, μας επιφορτίζει με μεγαλύτερη ευθύνη γιατί τα ζώα επέλεξαν να αναπαραχθούν στην πιο ψηλή τουριστική περιοχή της Κύπρου, στην Αγία Νάπα και η όχληση θα είναι δεδομένη στην συγκεκριμένη περιοχή».

Θα πρέπει συνέχισε «να είμαστε συνεχώς σε συναγερμό ούτως ώστε να μην υπάρξουν περιστατικά παρενόχλησης των ζώων, που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε δυσάρεστες εξελίξεις. Οι φώκιες είναι θηλαστικά, έξυπνα και άγρια ζώα και ως τέτοια πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε, αφού ζουν στο ελεύθερο περιβάλλον και μπορούν να διαχειρίζονται πολύ καλά τους κινδύνους» είπε και σημείωσε πως «στην προσπάθεια τους για εξεύρεση τροφής προσεγγίζουν και τους ψαράδες στη θάλασσα».

Ωστόσο, ανέφερε ο κ. Νικολάου, «παρά το γεγονός ότι οι φώκιες είναι χαριτωμένα ζώα, ο κόσμος δεν πρέπει να προσπαθήσει να τα προσεγγίσει, να τα φωτογραφήσει, να τα ταΐσει ή οτιδήποτε άλλο. Είναι πολύ σημαντικό τα ζώα να μην παρενοχληθούν, ούτως ώστε να συνεχίσουμε να τα έχουμε κοντά μας γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος σε περίπτωση που νοιώσουν την όχληση από το κοινό, να εγκαταλείψουν τις σπηλιές τους και να μετακινηθούν σε άλλη περιοχή».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως «είναι λάθος να θεωρεί κάποιος ότι η Κύπρος έχει πολλές παράκτιες σπηλιές και άρα υπάρχουν πολλές επιλογές για τα ζώα. Ένα ειδικό σπήλαιο για τα ζώα πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις, δηλαδή ασφάλεια κατά τη διάρκεια κακοκαιρίας ή θαλασσοταραχής και να υπάρχει μια ιδανική παραλία στη σπηλιά για να μπορεί η φώκια να γεννήσει και να γαλουχεί το μικρό της για τέσσερις μήνες».

Τέτοιες σπηλιές, σημείωσε «είναι πάρα πολύ περιορισμένες στην Κύπρο και υπάρχουν μόνο στην περιοχή της Αγίας Νάπας, στη περιοχή του Governors Beach – Αγιος Γεώργιος Αλαμάνου, στο Ακρωτήρι και στον Ακάμα. Οι επιλογές για τα ζώα για αναπαραγωγή δεν είναι πολλές και γι’αυτό άλλωστε επέλεξαν την περιοχή στην Αγία Νάπα που είναι ιδανική».

Ερωτηθείς κατά πόσον τα ακραία καιρικά φαινόμενα που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες μέρες στην Κύπρο επηρέασαν τις φώκιες, ο Χάρης Νικολάου απάντησε ότι «τα ζώα έχουν τρομερές προσαρμογές. Τις τελευταίες δέκα περίπου μέρες έπνεαν στην περιοχή άνεμοι 8 – 9 μποφόρ και οι φώκιες προσαρμόστηκαν πολύ καλά» είπε και σημείωσε πως «επειδή ακριβώς το καταφύγιο ήταν ιδανικό, τα ζώα προστατεύθηκαν και δεν διέτρεξαν κανένα κίνδυνο».

Ανέφερε ακόμα ότι «σε περίπτωση που υπάρχει θαλασσοταραχή και το κύμα φτάσει στην παραλία, οι μητέρες θα σταθούν μπροστά από τα μικρά τους και θα τα προφυλάξουν σαν κυματοθραύστες. Τα νεογέννητα άρχισαν να βγαίνουν έξω από τη σπηλιά, αφού κολυμπούν από τη 2η και 3η μέρα της ζωής τους, αλλά δεν είναι τόσο έμπειρα και δυνατά ώστε να κολυμπήσουν μόνα τους και για πολλή ώρα ώστε να αποφύγουν κάποιους κινδύνους».

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, συνέχισε «συστήνουμε στον κόσμο να είναι προσεκτικός, ειδικά στη συγκεκριμένη περιοχή της Αγίας Νάπας, γιατί σε περίπτωση που το νεογέννητο φοβηθεί θα βγει έξω από την ασφάλεια της σπηλιάς του, να κουραστεί και να πνιγεί ή να πάει σε άλλη παραλία και να πεθάνει από ασιτία ή από άλλους κινδύνους. Όλες οι σπηλιές αναπαραγωγής της φώκιας και η συγκεκριμένη με τα δύο νεογέννητα, παρακολουθούνται από 24ωρο σύστημα καμερών, και συστήνουμε στο κοινό να μένει στους γκρεμούς, να βλέπει τα ζώα αλλά να μην μπει στη θάλασσα και να προσπαθήσει να τα προσεγγίσει».

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Νικολάου απάντησε πως «με τις δύο γεννήσεις, τα ζώα που παρακολουθούμε σήμερα και έχουμε στοιχεία ανέρχονται στα 21. Όσον αφορά τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου έχουμε μια εικόνα για τις φώκιες, οι οποίες παρακολουθούνται, βλέπουμε ότι μετακινούνται και μπορεί να φύγουν από την Κύπρο και να πάνε στο Λίβανο, το Ισραήλ, την Τουρκία και άλλες χώρες, αφού ταξιδεύουν και διανύουν μεγάλες αποστάσεις».

Ανέφερε ακόμα ότι «τα μέτρα που έχει λάβει το Υπουργείο Γεωργίας για προστασία του συγκεκριμένου ζώου φαίνεται να έχουν αποδώσει καρπούς. Αυτό που θέλουμε είναι να εφαρμόσουμε αυτά τα μέτρα για να κρατήσουμε τα ζώα στην Κύπρο και να συνεχίσουν να αναπαράγονται με ασφάλεια στο νησί μας γιατί» όπως εξήγησε «εάν τα ζώα νοιώσουν ασφάλεια θα παραμείνουν και θα αναπαραχθούν»

Keywords
Τυχαία Θέματα