Δύο καταγγελίες κατά οίκων ευγηρίας – Δεν παρείχαν σωστό κλιματισμό (ΒΙΝΤΕΟ)

Με τις αυξημένες θερμοκρασίες να έχουν στοιχίσει την ζωή σε ένα ηλικιωμένο άνδρα, οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται επί ποδός.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, άλλα τρία άτομα, τα οποία βρίσκονταν στα σπίτια τους, έγιναν εισαγωγή σήμερα το απόγευμα στο Γ.Ν. Λεμεσού με θερμοπληξία, ανεβάζοντας τον αριθμό των εισαχθέντων ασθενών στους επτά, εκ των οποίων ο ένας απεβίωσε και άλλος νοσηλεύεται από την Παρασκευή στη ΜΕΘ διασωληνωμένος.

Η Αστυνομία έχει ενώπιόν της δύο καταγγελίες από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, για στέγες ηλικιωμένων που δεν τηρούσαν τα απαιτούμενα για τον κλιματισμό

του χώρου φιλοξενίας.

Σύμφωνα με την Αναπληρώτρια Διευθύντρια Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, Μαρία Κυρατζή, «είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι όποιοι δεν έχουν τα απαραίτητα μέτρα όπως τα κλιματιστικά για τους ηλικιωμένους καταγγέλλονται στην Αστυνομία. Για τον σκοπό αυτό είναι σε εξέλιξη δύο καταγγελίες στην αστυνομία που αφορούν το σχετικό θέμα».

Η κυρία Κυρατζή τονίζει ταυτόχρονα ότι οι πολίτες πρέπει να καταγγέλλουν περιπτώσεις που έρχονται στην αντίληψή τους, είτε για κλιματισμό, αλλά και γενικά για την διαβίωση των ατόμων σε κλειστές δομές.

«Είναι υψηλής σημασίας ο συντονισμός ενεργειών όλων προκειμένου εκείνο το οποίο εντοπίζεται να μην αποτελεί μια καθιερωμένη κατάσταση σε μια στέγη», σημείωσε.

Πέραν του κλιματισμού προσοχή στους ελέγχους δίνεται και στην διατροφή και την φροντίδα από τους υπεύθυνους στις στέγες ηλικιωμένων και τον απαιτούμενο συντονισμό με τους γιατρούς, όπου αυτό είναι αναγκαίο.

Διαβάστε επίσης: Πυρκαγιά στο Γέρι: «Οι συγκεντρώσεις ρύπων στην ατμόσφαιρα έχουν επανέλθει»

Μάλιστα, όπως ανέφερε και στο Μεσημέρι και Κάτι ο Δρ. Μάριος Κυριαζής, ένας ήδη εξασθενημένος οργανισμός κινδυνεύει από θερμοπληξία ανά πάσα στιγμή με τις θερμοκρασίες που επικρατούν.

«Πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι οι ηλικιωμένοι όχι μόνο των 65 και άνω αλλά και αυτοί που είναι ταλαιπωρημένοι κι έχουν πολλές χρόνιες ασθένειες μπορεί να πάθουν θερμοπληξία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

Στο μεταξύ, ο ΟΚΥπΥ επανήλθε επί χθεσινής του ανακοίνωσης για διευκρινίσει πως ο 90χρονος που κατέληξε από θερμοπληξία δεν διέμενε σε οίκο ευγηρίας και διακομίσθηκε από το σπίτι του στο νοσοκομείο. 

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπο Χαριλάου, κύρια συμπτώματα είναι πονοκέφαλος, ζαλάδες, ναυτία, εμετοί, κράμπες στη Κοιλιακή χώρα, κράμπες στα κάτω άκρα, όλα αυτά δεν πρέπει αν τα αγνοούμε και να απευθυνόμαστε στους προσωπικούς μας ιατρούς.

Ο ΟΚΥπΥ τονίζει στους πολίτες ότι πρέπει να δρουν άμεσα σε περίπτωση που κάποιο άτομο έχει συμπτώματα θερμοπληξίας, έτσι ώστε να μην εξασθενεί ο οργανισμός του και αυτό να μπορεί να του στοιχίσει ακόμα και την ζωή του. 

Διαβάστε επίσης: Νοσηλεύονται τρία άτομα λόγω καύσωνα - Ένας θάνατος από θερμοπληξία

Keywords
Τυχαία Θέματα