Δυο τραυματισμένες πράσινες χελώνες βρίσκονται στο Κέντρο Διάσωσης στο Μενεού

Δύο τραυματισμένες πράσινες χελώνες βρίσκονται για περίθαλψη στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελώνων στο Μενεού, ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Μελίνα Μάρκου, Λειτουργός του Τμήματος Αλιείας και υπεύθυνη του Προγράμματος Προστασίας Θαλάσσιων Χελωνών, σημειώνοντας πως «μετά την αποθεραπεία τους οι χελώνες θα απελευθερωθούν στη θάλασσα».

Πρόσθεσε ότι «οι ενήλικες χελώνες εντοπίστηκαν στη Λεμεσό και μεταφέρθηκαν στο Κέντρο από τις Βρετανικές Βάσεις.

Η μία χελώνα είναι αρσενική και η δεύτερη θηλυκή, έχουν τραυματιστεί στους πνεύμονες και φιλοξενούνται στο Κέντρο από τις αρχές Αυγούστου».

Οσον αφορά το πρόγραμμα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών, η κα. Μάρκου είπε πως αυτό ξεκίνησε το 1978 και τρέχει κάθε χρόνο. Η παρακολούθηση της ωοτοκία των χελωνών που υπάρχουν στην Κύπρο, «κατέδειξε ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αυξητική τάση της φωλεοποίησης των δύο θαλάσσιων χελωνών. Επίκεντρο της προστατευόμενης περιοχής είναι η Λάρα – Τοξεύτρα όπου εκτός από τη χελώνα καρέτα - καρέτα απαντάται και η πράσινη χελώνα».

Πρόσθεσε ότι «η χελώνα καρέτα – καρέτα γεννά τα αυγά της στην περιοχή της Πόλις – Γυαλιάς που είναι περιοχή του δικτύου ΝΑΤURA 2000, ωστόσο τα τελευταία χρόνια απαντάται και στην περιοχή Κιτίου και Περβολιών στη Λάρνακα. Η περιοχή της «Λίμνης» που βρίσκεται στην Πόλη Χρυσοχούς είναι η δεύτερη σε πυκνότητα φωλιών της χελώνας καρέτα – καρέτα ανά τετραγωνικό μέτρο σε σύγκριση με άλλες περιοχές και είναι η δεύτερη, μετά την παραλία της Κυπαρισσίας στην Ελλάδα».

Ακόμα «η περιοχή της Λάρας – Τοξεύτρας θεωρείται πολύ σημαντική για την πράσινη χελώνα, επειδή στη Μεσόγειο Θάλασσα η συγκεκριμένη χελώνα αναπαράγεται μόνο στην Κύπρο, την Τουρκία και σε λιγότερο βαθμό στη Συρία».

Σύμφωνα με την κα. Μάρκου «επιθεωρητές και Λειτουργοί του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών επισκέπτονται μια φορά την εβδομάδα τις παραλίες στην περιοχή Περβολιών - Κιτίου για εντοπισμό νέων φωλιών θαλασσίων χελωνών. Μετά από επτά περίπου εβδομάδες οι επιθεωρητές ανοίγουν τις φωλιές για να μετρήσουν τα αυγά, ούτως ώστε να διαπιστωθεί πόσα χελωνάκια εκκολάφθηκαν και σε ποιο ποσοστό έφτασε η επιτυχία για κάθε φωλιά».

Ανέφερε ακόμα ότι «τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αυξητική τάση φωλεοποίησης τόσο της χελώνας καρέτα – καρέτα όσο και της πράσινης, γεγονός που αποδεικνύει την επιτυχία της προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από 42 χρόνια».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κα. Μάρκου είπε πως «το καλοκαίρι είναι η  αναπαραγωγική δραστηριότητα των θαλασσίων χελωνών και μετά από περίπου 7 εβδομάδες επώασης, εκκολάφθηκαν με επιτυχία 63 αυγά. Τα χελωνάκια βγαίνουν από τη φωλιά τους στην παραλία κατά τη διάρκεια της νύχτας και κατευθύνονται προς τη θάλασσα, αφού είναι και το φωτεινότερο σημείο του ορίζοντα». Σημείωσε πως «σε περίπτωση που υπάρχουν τεχνητές πηγές φωτισμού τα χελωνάκια αποπροσανατολίζονται και πηγαίνουν προς τα φώτα».

Για τον λόγο αυτό, εξήγησε «όσοι διαμένουν κοντά σε παραλίες ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών, θα πρέπει αυτή την περίοδο να διατηρούν τον φωτισμό τους στον ελάχιστο απαραίτητο, ούτως ώστε να βοηθηθούν τα μικρά χελωνάκια στα πρώτα τους βήματα προς τη θάλασσα».

Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως «η χελώνα καρέτα - καρέτα γεννά γύρω στα 80 αυγά σε κάθε φωλιά, ενώ μόνο 1 με 2 στα χίλια από τα χελωνάκια που θα εκκολαφθούν θα επιζήσουν για να επιστρέψουν πίσω στην παραλία που γεννήθηκαν μετά από 20 - 25 χρόνια για να αναπαραχθούν. Γι’ αυτό τον λόγο η αυστηρή προστασία των συγκεκριμένων χελωνών είναι επιτακτική ανάγκη για να διασφαλιστεί η παρουσία τους στην Κύπρο».

Ταυτόχρονα κάλεσε «τον κόσμο που χρησιμοποιεί  ταχύπλοα σκάφη, είτε ασχολείται με water sports όπως jet sky και ειδικά σκάφη που έχουν προπέλα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, αφού όπως εξήγησε αυτή την περίοδο οι χελώνες βρίσκονται στα αβαθή ύδατα της Κύπρου για την αναπαραγωγική τους δραστηριότητα. Οι περισσότερες κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι στην επιφάνεια της θάλασσας, σε ληθαργική κατάσταση και απορροφούν ηλιακή ενέργεια, με αποτέλεσμα να μην κινούνται ιδιαίτερα».

Είπε ακόμα πως «σε περίπτωση που κάποιος κυκλοφορεί στη θάλασσα με σκάφος με μεγάλη ταχύτητα και δεν εντοπίσει εγκαίρως τις χελώνες, δεν θα έχει αρκετό χρόνο για να τις αποφύγει, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν από την προπέλα. Ταυτόχρονα το κοινό θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό όταν επισκέπτεται τις παραλίες στη περιοχή Μενεού – Κιτίου, όπου υπάρχουν οι φωλιές των χελωνών».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα