Δύσκολη η δημιουργία πανευρωπαϊκής "κακής τράπεζας"

Εξαιρετικά δύσκολη φαίνεται να είναι η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής «κακής τράπεζας» (bad bank) η οποία θα φορτωθεί τα κόκκινα δάνεια, απαλλάσσοντας τις εμπορικές τράπεζες από τον ίσως μεγαλύτερο βραχνά που έχουν σήμερα στον ισολογισμό τους.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch, τα εμπόδια που εγείρονται στη δημιουργία ενός φορέα που μπορεί, είτε να έχει τη μορφή της «κακής τράπεζας», είτε της πανευρωπαϊκού φορέα

διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, είναι πολλά και σημαντικά.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η χρησιμότητά του θα ήταν μεγάλη στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του τραπεζικού συστήματος και στην επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας, μέσω του ανοίγματος της κάνουλας της χρηματοδότηση σε νοικοκυριά και κυρίως σε επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον Fitch, ενδεχομένως η δημιουργία ενός εθνικού φορέα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων με κρατική χρηματοδότηση, να είναι σαφώς πιο εφικτή, καθώς αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τις χώρες με υψηλά ποσοστά κόκκινων δανείων να διαχειριστούν τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία για την εξυγίανση των τραπεζών και του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κρατικές ενισχύσεις.

Μπορεί στο άμεσο μέλλον η δημιουργία ενός τέτοιου φορέα να χαρακτηρίζεται ως «μάλλον απίθανη» για την Ευρωζώνη, κυρίως λόγω των αντιρρήσεων από πλευράς της πολιτικής εξουσίας της Γερμανίας, καθώς αυτό θα σημάνει την κοινή ανάληψη κινδύνου και τον διαμοιρασμό του σταθμισμένα σε όλες τις χώρες, είτε αυτές έχουν προβλήματα, είτε όχι.

Έτσι, οι «δυνατές» οικονομίες θα κληθούν να αναλάβουν κινδύνους και ευθύνες που αισθάνονται ότι δεν τους αναλογούν.

Εξάλλου, η περσινή προσπάθεια για τη σύσταση ενός συστήματος ασφάλισης των καταθέσεων, προσέκρουσε σε «τοίχο».

Την ίδια ώρα, αναφέρει ο οίκος, οι κανονισμοί που αφορούν στις κρατικές ενισχύσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι πολύ πιθανό να επιδράσουν αρνητικά, επιφέροντας ζημιές κυρίως στους μη θεσμικούς κατόχους ομολόγων.

Επιπλέον, η τιμολόγηση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη, προκειμένου αυτά να πωληθούν και να τύχουν διαχείρισης, με τον Fitch να σημειώνει ότι οι επενδυτές παγίως επιθυμούν μεγάλες εκπτώσεις προκειμένου να επιτύχουν αντιστάθμιση της γραφειοκρατίας, των διαδικασιών και των κωλυσιεργιών, καθώς και στην ανάκτηση των εξασφαλίσεων των δανείων.

Οι επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα από τον μεγάλο όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία αλλά και η Κύπρος, θα μπορούσαν να περιοριστούν. Συγκεκριμένα, ο Fitch παραθέτει τις χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια, με την Κύπρο να φιγουράρει στην κορυφή της λίστας.

Αυτές είναι κατά σειρά: Κύπρος με 47,4%, Ελλάδα με 46,9%, Πορτογαλία με 19,7%, Σλοβενία με 19,2%, Ιταλία με 16,4%, Ιρλανδία με 15,4%, Ουγγαρία με 13,9%, Βουλγαρία με 13,7%, Ρουμανία με 12,1% και Κροατία με 11%.

Keywords
Τυχαία Θέματα