Δυσκολότερη η εύρεση εργασίας το 2019 για όσους γεννήθηκαν εκτός ΕΕ

Το 2019 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα γεννημένα στο εξωτερικό άτομα ηλικίας 20-64 ετών είχαν υψηλότερα ποσοστά ανεργίας από τα γεννημένα εντός των Κρατών Μελών, σύμφωνα με τη Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Eurostat, η εύρεση εργασίας ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για άτομα που γεννήθηκαν εκτός της ΕΕ. Το ποσοστό ανεργίας τους ήταν περισσότερο από το διπλάσιο του πληθυσμού τους ντόπιους (12,3% έναντι 6,0%). Το ποσοστό

για τα άτομα που γεννήθηκαν αλλού στην ΕΕ (εκτός από αυτά που γεννήθηκαν στο κράτος μέλος αναφοράς) ήταν 7,3%.

Σε όλη την πλειονότητα των κρατών μελών της ΕΕ για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα για το 2019, τα ποσοστά ανεργίας για τα άτομα που γεννήθηκαν εκτός της ΕΕ ήταν υψηλότερα. Οι εξαιρέσεις ήταν η Κύπρος και η Λιθουανία, οι οποίες κατέγραψαν υψηλότερα ποσοστά ανεργίας για τον εγγενή πληθυσμό, και η Κροατία, η οποία κατέγραψε τα ίδια ποσοστά ανεργίας για τους γηγενείς και για τα άτομα που γεννήθηκαν εκτός της ΕΕ.

Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας για άτομα που γεννήθηκαν εκτός ΕΕ καταγράφηκαν στην Τσεχία (2,5%), τη Μάλτα (4,2%), τη Λιθουανία (5,2%), την Πολωνία (5,5%), την Εσθονία και τη Σλοβενία ​​(και οι δύο 6,1%). Στο άλλο άκρο της κλίμακας, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας για άτομα που δεν γεννήθηκαν στην ΕΕ παρατηρήθηκαν στην Ελλάδα (29,0%), ακολουθούμενη από την Ισπανία (19,9%), τη Σουηδία (17,3%), τη Γαλλία (14,7%) και το Βέλγιο ( 13,8%).

Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ το 2019, τα ποσοστά ανεργίας για άτομα που γεννήθηκαν σε διαφορετικό κράτος μέλος της ΕΕ ήταν γενικά υψηλότερα από τα ποσοστά μεταξύ του ντόπιου πληθυσμού. Αυτό συνέβαινε στην πλειονότητα των κρατών μελών. Ωστόσο, η Κύπρος, η Μάλτα και η Κροατία δεν ακολούθησαν αυτό το μοτίβο.

Η Μάλτα κατέγραψε το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας για άτομα που γεννήθηκαν σε διαφορετικό κράτος μέλος της ΕΕ (2,1%), ακολουθούμενο από την Τσεχία (3,2%), τη Γερμανία (3,6%) και τις Κάτω Χώρες (3,7%). Αντίθετα, τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Ελλάδα (25,3%), στην Ισπανία (15,1%) και στην Ιταλία (13,4%).

Για τον πληθυσμό που γεννήθηκε στο κάθε Κ-Μ, το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας ήταν το 2019 στην Τσεχία (1,9%), ενώ το υψηλότερο ποσοστό ήταν στην Ελλάδα (16,2%).

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα