Ε.E: Ο δικός μας χώρος ελεύθερης και ασφαλούς διακίνησης

Μερικοί τομείς στη δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσφέρουν σημαντικά οφέλη για τους πολίτες, αλλά βρίσκονται στην αφάνεια, ή θεωρούνται αυτονόητοι.

Ένας από αυτούς αφορά τον τομέα των μεταφορών, συνεπώς συνδέεται με τα ταξίδια, τον τουρισμό, την αναζήτηση εργασίας, και την διακίνηση από χώρα σε χώρα εντός της ΕΕ. Την τελευταία εικοσαετία, με τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την υποστήριξη του Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου, σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στον τομέα των μεταφορών που οδήγησαν σε:

*

ασφαλέστερες αεροπορικές, θαλάσσιες και χερσαίες μεταφορές

* αξιοπρεπή ωράρια για όσους εργάζονται στον τομέα των μεταφορών

* περισσότερες επιλογές για τους ταξιδιώτες και τις επιχειρήσεις

* λιγότερη ρύπανση

* τεχνολογική πρόοδο για καθαρότερες μεταφορές

Οι επιβάτες στην ΕΕ προστατεύονται μέσα από ένα πρόγραμμα δικαιωμάτων, τα οποία καλύπτουν όλα τα μέσα μεταφοράς: αεροσκάφη, τρένα, πλοία, λεωφορεία και πούλμαν. Αυτή η πολιτική έφερε αποτελέσματα, όπως λ.χ. ότι ο αριθμός των θανάτων στην Ευρώπη από τροχαία μειώθηκε στο μισό μεταξύ 1992 και 2010 (από 70.000 σε 31.000).

Μεταξύ 2010 και 2013, ο αριθμός αυτός μειώθηκε περαιτέρω κατά 17%. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ βρίσκεται κοντά στην επίτευξη του στόχου της για επιπλέον μείωση κατά 50% των θανατηφόρων τροχαίων μέχρι το 2020.

Οι μη ασφαλείς αεροπορικές εταιρείες απαγορεύεται να πετούν στην Ευρώπη.

Οι ευκαιρίες για δουλειά συνδέονται απόλυτα με τις πολιτικές της ΕΕ και κάθε κράτους-μέλους στον τομέα της καινοτομίας. Η καινοτομία βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής της ΕΕ για τη δημιουργία περισσότερης ανάπτυξης και νέων θέσεων απασχόλησης.

Τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να επενδύουν το 3% του ΑΕΠ τους στην Έρευνα και την Καινοτομία μέχρι το 2020 (1% δημόσια χρηματοδότηση, 2% επενδύσεις ιδιωτικού τομέα). Με αυτόν τον τρόπο, θα δημιουργηθούν 3,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και θα αυξηθεί το ετήσιο ΑΕΠ της ΕΕ κατά 800 περίπου δισ. ευρώ. Με τις περισσότερες επενδύσεις στον τομέα αυτό θα αντιμωπιστούν με επιτυχία οι μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας: ενέργεια, επισιτιστική ασφάλεια, κλιματική αλλαγή και γήρανση του πληθυσμού.

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας δημιουργεί εταιρικές σχέσεις μεταξύ ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και φορέων έρευνας/καινοτομίας, τις λεγόμενες «κοινότητες γνώσης και καινοτομίας».

Τον Ιανουάριο του 2014, η ΕΕ εγκαινίασε το νέο 7ετές ερευνητικό πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020». Σχεδόν 80 δισ. ευρώ προερχόμενα από πόρους της ΕΕ διατίθενται μέχρι το 2020.

Στις Ευρωεκλογές στις 26 Μαίου δεν ψηφίζουμε μόνο για όσα έχουμε κατακτήσει όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες μαζί.

Ψηφίζουμε για όσα προγραμματίζονται να γίνουν, ψηφίζουμε για την Ευρώπη που θέλουμε για καλύτερες σπουδές, περισσότερα ταξίδια, περισσότερες ευκαιρίες για δουλειά.

Με την ψήφο μας επηρεάζουμε τις εξελίξεις και διεκδικούμε την περισσότερη Ευρώπη!

Keywords
Τυχαία Θέματα